Carapaz slaat iedereen met verstomming: hij wint rit en grijpt roze trui

  Giro d'Italia: Rit 14einde
  22 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSaint-Vincent - AankomstCourmayeur -
  Afstand131 km
  020406080100131

   Richard Carapaz heeft de macht gegrepen in de Ronde van Italië. De Ecuadoraan van Movistar won de korte en lastige bergrit en neemt ook de roze trui over van Jan Polanc. Roglic en Nibali keken weer naar elkaar.

   De 14e etappe in een notendop

   • Winnaar van de dag: Dé winnaar van de dag was de Ecuadoraan die als eerste over de meet bolde. Richard Carapaz vertrok op verbluffende wijze op de Colle San Carlo en hield knap stand. Als kers op de taart mag hij de roze trui in ontvangst nemen. Wordt hij nog de grote uitdager van Roglic?
   • Verliezer van de dag (1): Gisteren nog ritwinnaar en mogelijk podiumkandidaat, vandaag de grootste verliezer. Ilnoer Zakarin zakte als een kaartenhuisje in elkaar en verliest zo zijn uitzicht op een goed klassement. De Rus is zelfs niet meer te bespeuren in de top 10.
   • Verliezer van de dag (2): Nog een renner die zicht had op een mooi eindklassement, kreeg vandaag een fikse dreun. De Nederlandse hoop Bauke Mollema kreeg vier minuten aangesmeerd door Carapaz en tuimelt uit de top 5.
   • Opvallend (1): Met Richard Carapaz krijgt Ecuador voor het eerst een rozetruidrager. Vorig jaar mocht hij nog de witte trui omdoen, nu kleurt zijn tenue dus roze.
   • Opvallend (2): Gisteren weigerde Nibali nog een uitgereikte hand van Roglic aan de finish. Vandaag had hij wel een vuistje in petto voor één van zijn andere concurrenten, Landa. Gooit de Italiaan hier wat extra olie op het vuur? (video onderaan het artikel)

   Nibali opent de debatten, Carapaz verbluft en pakt roze trui

   De rit naar Courmayeur kondigde zich aan als een korte, maar zeer pittige etappe. De 14e rit uit deze Giro kreeg dan ook vijf sterren. Met een korte bergrit denken we meteen aan een scenario à la Contador, met een vroege aanval, maar die kwam er niet. 

    

   Nibali probeerde wel op de eerste beklimming van de dag, maar met Roglic en de andere favorieten meteen op zijn wiel ging zijn feestje niet door. Dan maar een grote kopgroep van acht, die later uitbreidde naar twaalf. Meer dan een formaliteit was de vlucht van de dag niet, al verstevigde blauwe trui Ciccone wel zijn bergtrui.

    

   Met in totaal vijf beklimmingen was het toch wachten op de gevreesde Colle San Carlo. Met 10,5 kilometer aan gemiddeld 9,8% was het opnieuw Nibali die voor het verwachte vuurwerk zorgde. Maar het was de verbluffende aanval van Carapaz die voor het echte "spettacolo" uit deze wedstrijd zorgde. 

    

   De Ecuadoraan snelde bliksemsnel weg uit de groep der favorieten en reed al even snel een halve minuut bij elkaar. Op de slotklim besloten Roglic, Nibali en co een potje poker te spelen, waardoor de bonus van Carapaz seconde na seconde groter werd. 

    

   Die trok er zich helemaal niets van aan en stoomde lustig door. Carapaz won de rit met 1'54" voorsprong op Roglic. Met de 10 bonificatieseconden aan de meet veroverde hij ook de roze trui. Roglic volgt nu op 7", Nibali op 1'47". 

   Het gepoker in de groep der kanonnen kostte Roglic de roze trui.

   Het vuistje van Nibali en Landa

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Richard CarapazMOV4:02:23
   2Simon YatesMTS+1:32
   3Vincenzo NibaliTBM+1:54
   4Rafal MajkaBOH+1:54
   5Mikel LandaMOV+1:54
   6Miguel Ángel LópezAST+1:54
   7Pavel SivakovINS+1:54
   8Primož RoglicTJV+1:54
   9Joe DombrowskiEF1+1:54
   10Damiano CarusoTBM+2:01

   Fase per fase

   1. 17 uur 18. Mollema verliest terrein. De klimrit van gisteren zat duidelijk nog verscholen in de benen van Bauke Mollema, want hij kon de favorieten op geen enkel moment volgen. Hij verliest 4 minuten op Carapaz. .
   2. 17 uur 17. Carapaz pakt de roze trui! De groep met Roglic komt net te laat, het roze is voor Richard Carapaz! Hij houdt nog een zestal seconden over op de Sloveen. Ook Nibali, Landa en Majka eindigen in diezelfde groep.
   3. 17 uur 16. Simon Yates wordt nog al bij al verrassend tweede. Roglic en co volgen niet veel verder. Het is seconden aftellen nu...
   4. 17 uur 15. Carapaz wint op indrukwekkende wijze! Richard Carapaz wint de pittige klimrit naar Courmayeur. De Ecuadoraan snelde weg op de lastige Colle San Carlo en zette zijn concurrenten een hak. Nu is het afwachten op Roglic en co, voor de strijd om de roze trui.
   5. Ultimo chilometro! 17 uur 12.
   6. 17 uur 11. Carapaz op weg naar roze trui? Richard Carapaz zou zomaar dé winnaar van de dag kunnen worden. Zonder ongelukken is hij op weg naar de ritwinst én de roze trui. Met de 10" bonificatie aan de meet, ligt de roze trui voor het grijpen. Al zal het nipt worden.
   7. 17 uur 09. En daar is de volgende: Simon Yates. De Brit vormt geen bedreiging voor de klassementsmannen, dus hij mag ervan door sluipen.
   8. 17 uur 08. Nog 4 km. Met nog 4 kilometer te gaan, gaat Lopez nog eens op de trappers lopen. Die wordt meteen gegrepen en daar is de volgende aanval weer: witte trui Sivakov. Carapaz ziet het allemaal graag gebeuren en rijdt lustig voort.
   9. 17 uur 04. Carapaz zegezeker? Door het pokeren in de favorietengroep - waar nu ook witte trui Sivakov is teruggekeerd - snelt Carapaz alsmaar verder weg. Al 1'07", is de ritzege binnen?
   10. 17 uur 02. Het gepoker in de groep Roglic is begonnen. En dat speelt in het voordeel van Carapaz, die zijn voorsprong ziet vergroten tot 45". Zelfs Yates en Dombrowski komen weer aansluiten, we krijgen een achtervolgende groep van 7.
   11. 17 uur . Slotklim! Nog 8 kilometer klimmen en we bereiken het skidorp Courmayeur, waar de finish ligt. Carapaz begint met een halve minuut speelruimte aan de slotklim Het eerste deel stijgt met zo'n 6% en na een stukje vlak gaan de laatste 3 kilometer vals plat omhoog.
   12. 16 uur 52. Roglic geeft vol gas en dat loont. De Sloveen pitst 10 seconden van de achterstand af. Carapaz houdt er nog 20 over. Houdt de Ecuadoraan stand?
   13. 16 uur 48. Roze trui zal van schouders wisselen. Jan Polanc, de roze trui, komt nu pas boven op de Colle San Carlo. Zoals het er nunaar uitziet, wordt Primoz Roglic opnieuw leider, al wacht er natuurlijk nog de slotklim.
   14. 16 uur 46. Simon Yates in bezig aan een lange, maar bijna succesvolle achtervolging. De Brit kraakte toen Nibali voor het eerst versnelde, maar zit nu nog maar op 10" van het vijftal dat Carapaz opjaagt.
   15. 16 uur 43. Nibali gaat, blijft gaan en gaat nog eens. Vlak voor de top van de Colle San Carlo versnelt Vincenzo Nibali zo'n keer of drie. Geen van zijn metgezellen kraakt, met z'n vijven gaan ze de afdaling in.
   16. Top Colle San Carlo. Met een halve minuut voorsprong komt Carapaz boven op de Colle San Carlo. . 16 uur 43.
   17. 16 uur 37. 30". Carapaz heeft intussen toch een mooie 30" bij elkaar gebeukt. Nibali, Roglic, Landa, Lopez en de net teruggekomen Majka houden hun tempo aan. De stille oorlog tussen Nibali en Roglic lijkt voorlopig even aan de kant te liggen.
   18. 16 uur 33. Carapaz verbluft. Richard Carapaz pakt uit met een verbazend scherpe versnelling. Roglic zet zich op kop, maar kan (of wil) niet meteen reageren. Nibali blijft even in het wiel van de Sloveen rusten, maar zet dan toch de versnelling in. De Ecuadoraan heeft zo'n 100 meter bonus, maar blijft daar ook hangen.
   19. 16 uur 30. Met Ciccone als laatste is ook de vlucht van de dag volledig opgedoekt. Alle ogen zijn nu volledig gericht op het klassement.
   20. 16 uur 28. De grote 5. Nibali, Roglic, Carapaz, Landa en Lopez. Dat zijn de sterkste mannen uit deze wedstrijd. Telkens als de Italiaan versnelt, zijn zij als enigen in staat om te volgen. Vooral Carapaz en Roglic imponeren.
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Bologna - Bologna8 kmRoglicRoglic
   2/>Bologna - Fucecchio205 kmAckermannRoglic
   3/>Vinci - Orbetello220 kmGaviriaRoglic
   4/>Orbetello - Frascati235 kmCarapazRoglic
   5/>Frascati - Terracina130.8 kmAckermannRoglic
   6/>Cassino - San Giovanni Rotondo238 kmMasnadaConti
   7/>Vasto - L'Aquila185 kmBilbaoConti
   8/>Tortoreto Lido - Pesaro239 kmEwanConti
   9Riccione - San Marino34.8 kmRoglicConti
   10/>Ravenna - Modena145 kmDémareConti
   11/>Carpi - Novi Ligure221 kmEwanConti
   12/>Cuneo - Pinerolo158 kmBenedettiPolanc
   13/>Pinerolo - Lago Serrù196 kmZakarinPolanc
   14/>Saint-Vincent - Courmayeur131 kmCarapazCarapaz
   15/>Ivrea - Como232 kmCataldoCarapaz
   16/>Lovere - Ponte di Legno194 kmCicconeCarapaz
   17/>Commezzadura - Antholz181 kmPetersCarapaz
   18/>Valdaora - Santa Maria di Sala222 kmD. CimaCarapaz
   19/>Treviso - San Martino di Castrozza151 kmChavesCarapaz
   20/>Feltre - Monte Avena194 kmBilbaoCarapaz
   21Verona - Verona17 kmHagaCarapaz