• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 8: beste jongere Carapaz geeft visitekaartje af in de Giro

  Giro d'Italia: Rit 8einde
  21 °C/>wegwedstrijd
  VertrekPraia a Mare - AankomstSantuario di Montevergine -
  Afstand209 km
  0306090120150180209

   ZA 12/05/2018 - 17:14

   De bergrit naar Montevergine di Mercogliano is een prooi geworden voor Richard Carapaz. De Ecuadoraan van Movistar sprong net voor de slotkilometer weg uit de favorietengroep. Simon Yates behoudt zijn roze trui.

   Giro d'Italia
   -
   datumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   Jeruzalem - Jeruzalem9.7 kmDumoulinDumoulin
   />Haifa - Tel Aviv167 kmVivianiDennis
   />Be'er Sheva - Eilat229 kmVivianiDennis
   />Catania - Caltagirone202 kmWellensDennis
   />Agrigento - Santa Ninfa153 kmBattaglinDennis
   />Caltanissetta - Etna169 kmChavesS. Yates
   />Pizzo - Praia a Mare159 kmBennettS. Yates
   />Praia a Mare - Santuario di Montevergine209 kmCarapazS. Yates
   />Pesco Sannita - Gran Sasso d'Italia225 kmS. YatesS. Yates
   />Penne - Gualdo Tadino244 kmMohoricS. Yates
   />Assisi - Osimo156 kmS. YatesS. Yates
   />Osimo - Autodromo Enzo e Dino Ferrari214 kmBennettS. Yates
   />Ferrara - Nervesa della Battaglia180 kmVivianiS. Yates
   />San Vito al Tagliamento - Monte Zoncolan186 kmFroomeS. Yates
   />Tolmezzo - Sappada176 kmS. YatesS. Yates
   Trento - Rovereto34.2 kmDennisS. Yates
   />Riva del Garda - Iseo149.5 kmVivianiS. Yates
   />Abbiategrasso - Prato Nevoso196 kmSchachmannS. Yates
   />Venaria Reale - Bardonecchia185 kmFroomeFroome
   />Susa - Breuil-Cervinia214 kmNieveFroome
   />Rome - Rome115 kmBennettFroome
   • Winnaar van de dag: Wittetruidrager Richard Carapaz wachtte het perfecte moment af om een verschroeiende versnelling uit zijn benen te schudden. In de slotkilometer ging hij op en over de vluchters en won hij op indrukwekkende wijze.
   • Verliezer van de dag: De vluchters. De hele dag lang leek het erop dat ze onder elkaar zouden uitmaken wie er zou winnen. Maar daar besliste het peloton anders over, geen feestje voor de vluchters.
   • Opvallend: Chris Froome ging in de slotfase alweer tegen de grond. In een regenachtige slotfase en op de gladde wegen schoof hij in een bocht onderuit, zonder al te veel schade.

   Vluchters op weg naar zege, peloton gunt ze niets

    

   De vlucht van de dag kwam er niet zonder slag of stoot. In een hectische en snelle openingsfase konden er uiteindelijk toch enkele renners ontsnappen. Beetje bij beetje werd de groep omvangrijker, tot het peloton besliste dat 7 voldoende was. Onder de vluchters zaten onder anderen Tosh Van der Sande, Matteo Montaguti, Matej Mohoric en Koen Bouwman. 

    

   De hele dag zag het er naar uit dat de vluchters onder elkaar zouden uitmaken wie er een feestje mocht vieren op Montevergine di Mercogliano. Maar onder leiding van een aanstormend peloton, aangevoerd door Mitchelton-Scott en Katjoesja, zakte de voorsprong van de leiders almaar sneller. Een voor een werden de vluchters ingelopen op de slotklim, alleen Bouwman probeerde het nog met een ultieme poging in de gietende regen.

    

   De Nederlander leek even op weg naar de overwinning, maar net zoals de vluchters, liet ook het peloton zich in de luren leggen. Witte trui Richard Carapaz haalde verschroeiend uit in de slotkilometer en ging op en over Bouwman. De Ecuadoraan keek niet meer achterom en won zo zijn mooiste overwinning uit zijn carrière. 

    

   Carapaz is zo de opvolger van Bart De Clercq op Montevergine di Mercogliano. Hij is ook de eerste renner uit Ecuador die een rit weet te winnen in een grote ronde.

   VIDEO: de 24-jarige Carapaz wint de 8e rit in de Giro

   Sander Armée: "Ik dacht mezelf eens te testen met de goede mannen en dat lukte"

    

   • Sander Armée (Lotto Fix ALL): "De klim viel wel mee. Het was niet heel steil, het vervelendste vond ik nog de bochten. Daar moest je voortdurend remmen en optrekken, het was eigenlijk een intervalklim. Ik wou zelf mee zijn in de vlucht, dus daar heb ik ook wel wat energie in gestoken. Op het einde voelde ik me nog goed en dacht ik mezelf eens te testen door mee te gaan met de goede mannen en dat lukte. Ik ben naar hier gekomen om het aan te pakken op dezelfde manier als vorig jaar in de Vuelta en een dag uit te kiezen. Dat had ik vandaag wel in gedachten, maar zoiets gaat niet op bestelling."
   • Simon Yates (Mitchelton-Scott): "Vandaag was vrij gemakkelijk. Het team heeft heel goed voor me gezorgd en in de finale reden we gewoon een goed tempo om veilig te blijven. Ik heb gedacht aan aanvallen, maar het is ook zo moeilijk om het verschil te maken op deze klim. Morgen wordt lastiger, daar verwacht ik meer verschillen."