• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 19: Indrukwekkende Froome rijdt iedereen in de vernieling in de koninginnenrit

  Giro d'Italia: Rit 19einde
  23 °C/>wegwedstrijd
  VertrekVenaria Reale - AankomstBardonecchia -
  Afstand185 km
  0306090120150185

   VR 25/05/2018 - 17:05

   Chris Froome (Sky) heeft de Giro volledig op zijn kop gezet in de voorlaatste bergrit. De Brit snelde weg van zijn concurrenten op 80 kilometer van het einde en reed uiteindelijk een voorsprong van net geen 3 minuten bij elkaar. Simon Yates zakte volledig door het ijs op de eerste klim van de dag en is zijn roze trui kwijt aan Froome. Tom Dumoulin volgt op 40 seconden als 2e.

   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Jeruzalem - Jeruzalem9.7 kmDumoulinDumoulin
   2/>Haifa - Tel Aviv167 kmVivianiDennis
   3/>Be'er Sheva - Eilat229 kmVivianiDennis
   4/>Catania - Caltagirone202 kmWellensDennis
   5/>Agrigento - Santa Ninfa153 kmBattaglinDennis
   6/>Caltanissetta - Etna169 kmChavesS. Yates
   7/>Pizzo - Praia a Mare159 kmBennettS. Yates
   8/>Praia a Mare - Santuario di Montevergine209 kmCarapazS. Yates
   9/>Pesco Sannita - Gran Sasso d'Italia225 kmS. YatesS. Yates
   10/>Penne - Gualdo Tadino244 kmMohoricS. Yates
   11/>Assisi - Osimo156 kmS. YatesS. Yates
   12/>Osimo - Autodromo Enzo e Dino Ferrari214 kmBennettS. Yates
   13/>Ferrara - Nervesa della Battaglia180 kmVivianiS. Yates
   14/>San Vito al Tagliamento - Monte Zoncolan186 kmFroomeS. Yates
   15/>Tolmezzo - Sappada176 kmS. YatesS. Yates
   16Trento - Rovereto34.2 kmDennisS. Yates
   17/>Riva del Garda - Iseo149.5 kmVivianiS. Yates
   18/>Abbiategrasso - Prato Nevoso196 kmSchachmannS. Yates
   19/>Venaria Reale - Bardonecchia185 kmFroomeFroome
   20/>Susa - Breuil-Cervinia214 kmNieveFroome
   21/>Rome - Rome115 kmBennettFroome

   De 19e rit in een notendop:

    

   • Winnaar van de dag: Chris Froome en Team Sky.
   • Verliezer van de dag: De rest van het peloton. Simon Yates begon nog in het roze aan de Colle delle Finestre, maar kwam bijna 40 minuten na Froome aan. Ook Pozzovivo is zijn plaats in het klassement kwijt. In de bus was het door het verschroeiende tempo een horrornamiddag.
   • Opvallend: Het was een etappe voor de geschiedenisboeken en dat zie je aan de tijdsverschillen. Pelle Bilbao werd 10e op 8'23".

   Yates kraakt onder de druk van Team Sky

   Chris Froome was naar de Giro gekomen om de drie grote rondes op een rij te winnen, maar na een valpartij voor rit 1 en een matige openingstijdrit had iedereen de Brit al afgeschreven. Die twijfelaars zette hij met een ongeziene prestatie op hun plaats.

    

   De eerste 80 kilometer van deze rit verliepen hectisch, maar dat zal later niemand zich nog herinneren. Het spektakel barstte los op de mythische Colle delle Finestre. Team Sky was met een plan aan de rit begonnen en nam meteen het heft in handen. Het tempo ging op de steile klim door het dak en achteraan stond de deur wagenwijd open. De eerste grote naam die moest lossen, was niemand minder dan roze trui Simon Yates. Zijn roze droom spatte daar op de Alpenflanken uit elkaar.

    

   Tom Dumoulin rekende zich rijk want hij was plots de virtuele leider. Hij profiteerde van het kopwerk van Sky en schoof rustig mee. Tot Chris Froome het ondenkbare deed. Op de zandweggetjes naar de Cima Coppi joeg hij Elissonde naar voren. De Tour-winnaar gebruikte zijn ploegmaat als springplank en reed weg. Op de top had hij al een bonus van 40 seconden.

   Ongelooflijke solo van Froome levert hem de leiderstrui op

   Het was nog 75 kilometer tot de finish, maar de Brit keek niet meer om. Hij daalde als een gek en pakte zo nog eens een minuut op het groepje met Dumoulin en Pinot. De Nederlander panikeerde nog niet want voor de etappe had hij een bonus van 2'56" op Froome en de kopman van Team Sky moest in zijn eentje nog twee beklimmingen over.

    

   De eerste beklimming naar Sestrière bleek alvast geen probleem voor de eenzame leider, integendeel. De achtervolgers werkten niet samen en zijn voorsprong groeide zienderogen. De strijd om de maglia rosa werd een secondespel en op weg naar de slotklim was het Froome die het laken naar zich toe trok.

    

   Had Dumoulin nog wat krachten gespaard voor het slotakkoord? Neen. Froome zweette op de Monte Jafferau, maar hij brak niet. De titelverdediger zag in de slotkilometer nog Pinot, Lopez en Carapaz wegspringen en begint morgen met 40 seconden achterstand aan de laatste bergetappe.

   De finish van Chris Froome: