• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 15: Yates deelt mokerslag uit aan concurrentie, Dumoulin verliest 40 tellen

  Giro d'Italia: Rit 15einde
  12 °C/>wegwedstrijd
  VertrekTolmezzo - AankomstSappada -
  Afstand176 km
  0306090120150176

   ZO 20/05/2018 - 17:00

   Daags voor de rustdag heeft Simon Yates (Mitchelton-Scott) zijn hamer naar boven gehaald. De Brit ging solo op 18 km van de streep. Dumoulin en Froome kregen een dure rekening gepresenteerd.

   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Jeruzalem - Jeruzalem9.7 kmDumoulinDumoulin
   2/>Haifa - Tel Aviv167 kmVivianiDennis
   3/>Be'er Sheva - Eilat229 kmVivianiDennis
   4/>Catania - Caltagirone202 kmWellensDennis
   5/>Agrigento - Santa Ninfa153 kmBattaglinDennis
   6/>Caltanissetta - Etna169 kmChavesS. Yates
   7/>Pizzo - Praia a Mare159 kmBennettS. Yates
   8/>Praia a Mare - Santuario di Montevergine209 kmCarapazS. Yates
   9/>Pesco Sannita - Gran Sasso d'Italia225 kmS. YatesS. Yates
   10/>Penne - Gualdo Tadino244 kmMohoricS. Yates
   11/>Assisi - Osimo156 kmS. YatesS. Yates
   12/>Osimo - Autodromo Enzo e Dino Ferrari214 kmBennettS. Yates
   13/>Ferrara - Nervesa della Battaglia180 kmVivianiS. Yates
   14/>San Vito al Tagliamento - Monte Zoncolan186 kmFroomeS. Yates
   15/>Tolmezzo - Sappada176 kmS. YatesS. Yates
   16Trento - Rovereto34.2 kmDennisS. Yates
   17/>Riva del Garda - Iseo149.5 kmVivianiS. Yates
   18/>Abbiategrasso - Prato Nevoso196 kmSchachmannS. Yates
   19/>Venaria Reale - Bardonecchia185 kmFroomeFroome
   20/>Susa - Breuil-Cervinia214 kmNieveFroome
   21/>Rome - Rome115 kmBennettFroome

   De 15e rit in een notendop

    

   • Winnaar van de dag: Simon Yates. De roze trui leek de hele dag zijn benen niet te voelen en liet iedereen achter zich. Hij eindigde solo en neemt zo opnieuw extra seconden met het oog op de tijdrit.
   • Verliezer van de dag: Na zijn overwinning van gisteren, was het vandaag opnieuw afzien voor Froome. Bij de aanval van Yates liet hij zich totaal verrassen. Hij kreeg 1'32" om de oren.
   • Opvallend: Fabio Aru beleeft geen al te succesvolle Giro. De Italiaan wist al snel hoe laat het was. Even leek het erop dat hij zou opgeven, maar uiteindelijk kwam hij dan toch over de streep, ruim 19 minuten na winnaar Yates.

   2 uur oorlog om de ontsnapping

   Gelukkig voor de renners staat er morgen een rustdag op het programma, want de rit van vandaag zal ongetwijfeld in de benen kruipen. Op 87 km van de aankomst was er nog geen enkel rustmoment in het peloton en regende het aanvalspogingen. Een groep van 23, met onder anderen Ciccone, Stybar, Ulissi en Van der Sande, kreeg uiteindelijk dan toch een kleine voorsprong.

    

   Al snel werd duidelijk dat de vlucht het niet zou halen. Mitchelton-Scott controleerde en zorgde ervoor dat de leiders niet verder wegreden. Yates had zijn zinnen gezet op de overwinning en gaf zijn ploegmaats het commando om het tempo erin te houden. 

    

   Op een eenzame aanvalspoging van Woods op de Passi Tre Croci na, bleef het al bij al rustig in de groep der favorieten. Het opvallendste beeld van de etappe was achteraan het peloton te beleven: Aru kon alweer niet volgen. De Italiaanse kampioen liet volledig begaan en stond bij momenten bijna stil.

   Yates met een statement, Froome zakt door het ijs

   Voor actie bij de favorieten was het wachten tot de voorlaatste klim. Daar vond Yates het welletjes geweest en haalde hij verschroeiend uit. De roze trui speelde al een hele dag met de pedalen en nam in zijn aanval Dumoulin, Pozzovivo, Pinot, Carapaz en Lopez mee. Froome liet zich verrassen en belandde in een achtervolgende groep. 

    

   Maar ook nu ging het niet snel genoeg. De Britse leider liet ook het vijftal achter zich en bouwde stelselmatig een mooie voorsprong uit. Dumoulin bleef steeds zijn eigen tempo rijden, de rest volgde in zijn wiel. 

    

   Terwijl Froome steeds meer tijd verloor, kregen we in de groep-Dumoulin aanval na aanval. Carapaz probeerde enkele keren om Lopez achter zich te laten en de witte trui over te nemen, maar zonder succes. Door de aanvalspogingen leek Dumoulin helemaal weg te vallen. De wereldkampioen tijdrijden keek al snel tegen een serieuze achterstand aan. 

    

   Yates kende geen problemen meer en won op verbluffende wijze de 15e rit. Lopez kwam als 2e over de streep, 41" na de Brit. Dumoulin kende een moment van heropleving en kon opnieuw terugkeren, hij eindigde 3e in dezelfde tijd als Lopez. Froome is de verliezer van de dag, hij kreeg 1'32" om de oren. 

   Yates: "Wereldtitel puntenkoers komt zeker van pas in de Giro"

    

   Simon Yates kon enkel maar tevreden zijn na zijn kunstwerkje. "Ik probeer deze wedstrijd te winnen en daarvoor moet ik veel tijd pakken op de rest", vertelde de roze trui aan Renaat Schotte.

    

   "Ik wist dat veel favorieten moe zouden zijn na de zware slotklim van gisteren. Daarom probeerde ik het van ver en het is goed uitgevallen."

    

   "Of ik de roze trui ook nog na de tijdrit van dinsdag zal dragen? Ik hoop het echt. Maar ik weet niet of mijn voorsprong groot genoeg is. Tom Dumoulin is ook heel goed in vorm.

    

   "De carrière van Yates barstte open na zijn wereldtitel in de puntenkoers (2013). Heeft hij daar nog iets aan in de Giro? “Ik denk het wel", zegt Yates. "Als ik aanval, doe ik dat met een flukse beweging. Ik heb dat op jonge leeftijd ontwikkeld op de piste."

   Fase per fase

   1. 17 uur 02. Dumoulin keert terug, Froome op 1'30". Achter Yates sprint Lopez nog naar de 2e plaats. Dumoulin wordt 3e. Froome is de verliezer van de dag, hij komt samen met Poels binnen op 1'32".
   2. 17 uur 01. Yates met een statement. Simon Yates pakt uit met een verbluffend nummertje. Hij finisht met 41" voor de achtervolgende groep, waar Dumoulin nog net is teruggekeerd.
   3. 16 uur 24. Lopez, de beste jongere, zet zich op kop in de afdaling. De Colombiaan ging daarnet bijna tegen de grond en wil nu geen risico's nemen. Nog 20 km te gaan.
   4. 15 uur 36. Woods komt zichzelf tegen. De 2 leiders kijken achterom en zien dat Quintana op komst is. Ze wachten even en zo krijgen we 3 klimgeiten op kop. In de achtergrond kan Woods de sprong niet maken en staat hij op het punt om weer ingerekend te worden door het peloton.
   5. 15 uur 33. AG2R-duo. Vooraan zijn ploegmaats Denz en Cherel samen op pad gegaan. Ze hebben Ciccone en Quintana achtergelaten. Kunnen ze hun voorsprong behouden, of zullen ze bezwijken onder de druk van het peloton?
   6. 15 uur 29. kopgroep op 2'42", Woods op 1'39". De kopgroep, die daarnet onder de minuut zat, vergoot de voorsprong nu weer tot 2'42". Tussenin hangt Woods nog, die samen met Nibali en Barbin op zoek gaat naar de 4 leiders.
   7. 15 uur 18. Ciccone als eerste boven. De beste klimmer vooraan is duidelijk Giulio Ciccone. Hij is de man die er het tempo inhoudt en pakt ook de volle buit bovenop de Passo Tre Croci.
   8. 15 uur 11. Met nog een kleine 2km te klimmen zijn er vooraan nog maar 5 renners overgebleven. Zij hebben een voorsprong van 1'04" op het peloton. Tussenin hangt nog steeds Woods, die de koplopers stuk voor stuk bijbeent.
   9. 15 uur 08. Aru opnieuw achteraan. Wat al langer duidelijk was, wordt vandaag opnieuw bevestigd. Fabio Aru kan het tempo in het peloton niet meer volgen. De Italiaanse kampioen zal vandaag hoogst waarschijnlijk weer wat tijd aangesmeerd krijgen.
   10. 15 uur 06. Woods met de versnelling. Nadat zijn ploegmaats kilometers op kop hebben gesleurd, waagt Michael Woods nu zelf zijn kans. De 12e uit het klassement zoekt zijn weg naar de koplopers, maar veel voorsprong bouwt hij momenteel nog niet uit.