• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 1: Dumoulin deelt meteen tik uit aan Froome

  Giro d'Italia: Rit 1einde
  29 °Cindividuele tijdrit
  VertrekJeruzalem - AankomstJeruzalem -
  Afstand9,7 km
  09.7
   5,1km - Jeruzalem
   1Tom DumoulinTeam Sunweb6:17
   2Maximilian SchachmannQuick-Step Floors+0
   3Victor CampenaertsLotto - Soudal+3

   Tom Dumoulin heeft de openingstijdrit van de Giro gewonnen. De titelverdediger was in Jeruzalem enkele seconden sneller dan Rohan Dennis en Victor Campenaerts. Chris Froome verloor meer dan een halve minuut.

   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Jeruzalem - Jeruzalem9.7 kmDumoulinDumoulin
   2/>Haifa - Tel Aviv167 kmVivianiDennis
   3/>Be'er Sheva - Eilat229 kmVivianiDennis
   4/>Catania - Caltagirone202 kmWellensDennis
   5/>Agrigento - Santa Ninfa153 kmBattaglinDennis
   6/>Caltanissetta - Etna169 kmChavesS. Yates
   7/>Pizzo - Praia a Mare159 kmBennettS. Yates
   8/>Praia a Mare - Santuario di Montevergine209 kmCarapazS. Yates
   9/>Pesco Sannita - Gran Sasso d'Italia225 kmS. YatesS. Yates
   10/>Penne - Gualdo Tadino244 kmMohoricS. Yates
   11/>Assisi - Osimo156 kmS. YatesS. Yates
   12/>Osimo - Autodromo Enzo e Dino Ferrari214 kmBennettS. Yates
   13/>Ferrara - Nervesa della Battaglia180 kmVivianiS. Yates
   14/>San Vito al Tagliamento - Monte Zoncolan186 kmFroomeS. Yates
   15/>Tolmezzo - Sappada176 kmS. YatesS. Yates
   16Trento - Rovereto34.2 kmDennisS. Yates
   17/>Riva del Garda - Iseo149.5 kmVivianiS. Yates
   18/>Abbiategrasso - Prato Nevoso196 kmSchachmannS. Yates
   19/>Venaria Reale - Bardonecchia185 kmFroomeFroome
   20/>Susa - Breuil-Cervinia214 kmNieveFroome
   21/>Rome - Rome115 kmBennettFroome

   De eerste etappe van de Giro in een notendop:

   • Eervolle verliezer van de dag: Victor Campenaerts. Met heel veel toewijding had de Europese kampioen naar deze dag toegewerkt, maar het verschil tussen winst en verlies was ook vandaag bijzonder klein.
   • Verliezer (en pechvogel) van de dag: Chris Froome kuste tijdens de verkenning al het asfalt. Volgens Sky was er niet te veel aan de hand, maar de topfavoriet vond nooit het juiste ritme en heeft al veel kostbare seconden verloren.
   • Weetje van de dag: De Giro winnen en het daaropvolgende jaar meteen weer de roze trui opeisen: Tom Dumoulin treedt in de voetsporen van Paolo Savoldelli, die het in 2005-2006 als laatste flikte.

   Thriller krijgt Nederlandse winnaar

   Victor Campenaerts had maanden toegeleefd naar deze openingstijdrit en ontgoochelde niet. De Europese kampioen reed een dijk van een tijdrit, maar strandde op een zucht van de toptijd.

    

   Campenaerts finishte in dezelfde seconde als Rohan Dennis, maar de honderdsten wezen in het nadeel van onze landgenoot aan het einde van een lastige chrono in een heet Jeruzalem.

    

   Dennis, Australisch kampioen tegen de klok, moest een hele dag nagelbijten in de hot seat en bleef uiteindelijk met een kater achter. Tom Dumoulin was de laatste renner die Dennis nog van zijn troon kon stoten en faalde niet. De wereldkampioen, vorig jaar eindwinnaar van de Giro, was halfweg de snelste en hield zijn kleine bonus aan de finish vast. Dumoulin pronkt dus meteen met de roze trui, Dennis en Campenaerts volgen op 2 tellen.

    

   Voor Chris Froome oogt de rekening een stuk minder rooskleuriger. De Brit, die op een hattrick jaagt in deze Giro, kwam tijdens de verkenning ten val en draaide vierkant tijdens deze tijdrit. De Sky-kopman staat meteen 37 seconden in het krijt op Dumoulin.

   Dumoulin: "Het perfecte scenario"

   "Ik voelde me de laatste dagen heel goed, maar je moet zoiets nog altijd in de koers zien", reageerde een dolgelukkige Tom Dumoulin.

    

   "Dit is het perfecte scenario, ik krijg alles wat ik gewenst had: ik win en pak tijd op de klassementsmannen. Ik weet dat elke seconde telt, maar je kunt natuurlijk ook 5 minuten aan je broek krijgen op een slechte dag."

    

   "Dit is de perfecte start voor mij en de ploeg en dit was ook het ideale parcours. Dit was technisch en ik kan die bochten goed aansnijden."

    

   "Of we de trui nu zullen verdedigen? Dat zijn we niet elke dag van plan. Het is niet de bedoeling om er veel krachten aan te verspelen. Maar we zullen de trui niet zomaar weggeven aan Jan en alleman."

   Fase per fase

   1. 13 uur 24. Quick-Step op 1. Rémi Cavagna is voorlopig de uitdager van Rohan Dennis. De Fransman, dit jaar winnaar van Dwars door West-Vlaanderen, zet de klok stil na 12'37". Zijn gemiddelde: 46,129 km/u. De verschillen zijn al vrij groot.
   2. 13 uur 22. Goeie tijdrit van Jürgen Roelandts, die op 2 seconden strandt van Tanel Kangert. In dit stadium wisselen de beste chrono's elkaar in sneltempo af. Dat zal na de passage van Dennis wellicht een ander verhaal zijn.
   3. 13 uur 18. De eerste plaats is voorlopig in handen van Richard Carapaz (24). De Ecuadoraan won vorig weekend de Ronde van Asturië en is een van de vrijbuiters in het Movistar-blok.
   4. 13 uur 16. Guy Sagiv is de Israëlische kampioen tegen de klok. De ploegmaat van Ben Hermans finisht na 13'47". Een matige tijd, maar hij oogst uiteraard veel applaus.
   5. 13 uur 12. Op een eerste echte kanontijd moeten we nog een halfuurtje wachten. Om 13.31u spant Rohan Dennis zijn benen op.
   6. De eerste roze trui van de Giro in 2017? Lukas Pöstlberger. 13 uur 08.
   7. 13 uur 06. We hopen voor Sabatini dat zijn rekensommetje deze keer wel klopt. In de Ronde van Romandië eindigde de Quick-Step-renner met liefst 3 ploegmaats buiten tijd in de klimtijdrit. Dat was ook het lot van Victor Campenaerts.
   8. 13 uur 04. We hebben een eerste tijd aan de finish. Fabio Sabatini klokt af na 13'26". Het is nu al duidelijk dat deze openingsrit niet van de poes is.
   9. 12 uur 59. 13. Intussen is ook de eerste landgenoot aan zijn opdracht begonnen. Tosh Van der Sande bijt de spits af. In totaal nemen 13 Belgen deel aan deze Giro.