Kristoff komt boven water na een Gent-Wevelgem uit de oude doos

  Gent-Wevelgem
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 249.5 km
  location 11:20: Deinze - 16:46: Wevelgem
  trophy Alexander Kristoff
  einde
  startfinish
  04080120160200249.5

   Alexander Kristoff (UAE Emirates) heeft Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. De Noor won de spurt van een uitgedund peloton na een zinderende koers. Het peloton speelde een hele dag met de wind, maar uiteindelijk kwam het toch tot een sprint.

   Alexander Kristoff zegeviert in de sprint in Gent-Wevelgem

   Indrukwekkende waaier van 20 man

   Gent-Wevelgem kan meestal opgedeeld worden in drie stukken: het eventuele waaiergeweld, de prikken in de hellingenzone en het gevecht tussen de kopgroep en het peloton in de slotfase. In een lekker ouderwetse editie was vooral het eerste hoofdstuk een passage om duimen en vingers bij af te likken.

    

   De noordoostenwind zorgde voor een ongeziene snelheidsrace, met het gemiddelde van 52 km/u na twee uur koers als beste bewijs. Na ruim 50 kilometer barstte de koers al open langs de kustlijn. Een waaier van 20 kleppers trok op avontuur. Sagan, Van der Poel, Van Aert, Trentin, Degenkolb, Gaviria, Terpstra: aan schoon volk geen gebrek.

    

   Deceuninck-Quick Step, Lotto-Soudal en de teams van Van Avermaet en Naesen hadden de boot gemist, maar al de veldslagen van de eerste uren bleken na veel vijven en zessen een maat voor niets. Op 70 kilometer van de aankomst kon weer met de kaarten geschud worden, al leek de finale toen al uren aan de gang.

   Stybar en Van Aert imponeren op de tweede beklimming van de Kemmelberg

   Sprint zonder lijn

   Net voor de samensmelting kozen Sagan, Trentin, Teunissen en Theuns – klanten uit die eerste megawaaier – voor een nieuwe dans. Het kwartet kreeg even later het gezelschap van Rowe en dwong Deceuninck-Quick Step tot het uiterste. De blauwe brigade trok de kaart van sprinter Viviani, ook al omdat de versnellingen van Stybar op de Kemmelberg (dankzij een beresterke Van Aert) op niets waren uitgedraaid.

    

   Toen het trosje op 18 kilometer van de finish weer in de klauwen van de groep viel, werd al duidelijk dat het voor knechten Gilbert en Stybar een huzarenstukje zou zijn om iedereen aan de leiband te houden. In een zenuwslopende finale werden alle aanvallen geneutraliseerd, maar op 4 kilometer van de finish leken Stuyven, Langeveld, Jansen en Bauer toch het juiste moment  te kiezen.

    

   Het kwartet pokerde in de slotkilometer net iets te veel en werd zonder pardon opgeslokt. Iedereen leek klaar voor een duel tussen Viviani en Gaviria, maar Kristoff verraste Jan en alleman. De bonkige Noor, die zich al had laten zien in een offensief, was duidelijk de sterkste in een chaotische sprint. Degenkolb, Naesen en Van der Poel kaapten de ereplaatsen weg.

   Sterke Alexander Kristoff wint Gent-Wevelgem in de sprint

   Kristoff: "Gaviria zei me dat ik mijn kans mocht gaan"

   "Ik zat in de tweede waaier, maar Fernando Gaviria zat voorin. Ik wist dat de tweede passage over de Kemmelberg cruciaal zou zijn en daar heb ik wat geanticipeerd. Daarna wist ik dat ik veilig zat", analyseerde Alexander Kristoff.

    

   "Ik zou normaal de sprint aantrekken voor Fernando, maar hij vertelde me in de laatste kilometers dat hij zich niet meer zo goed voelde en dat ik mijn kans mocht gaan. Ik vond het goeie wiel en ik was de sterkste. Iedereen zat op zijn tandvlees en ik heb altijd een goeie sprint als iedereen vermoeid is."

    

   "Dit is een geweldige zege, een van de mooiste overwinningen uit mijn carrière. Ik zie dat mijn vorm goed is voor de Ronde van Vlaanderen."

   Uitslag Gent-WevelgemUitslag Gent-Wevelgem

   Fase per fase

   1. 16 uur 48. Laten we nog eens kijken naar de sprint. Kristoff rukt zich goed los en dan is er helemaal niets aan te doen. In een sprint van stervende zwanen is de voormalige Europese kampioen duidelijk de sterkste. Degenkolb, Naesen en Van der Poel kapen de ereplaatsen weg. Viviani werd even in de sandwich genomen, maar zijn benen liepen gewoon volledig leeg. Ook Gaviria kwam niet in het stuk voor, maar zijn ploegmaat klaart dus de klus. .
   2. 16 uur 46. Kristoff wint! Niet favorieten Viviani of Gaviria snellen naar de zege in Wevelgem, wel outsider Kristoff balt zijn vuist. We hadden de Noor al afgeschreven na zijn gesukkel van de voorbije weken, maar na een keiharde wedstrijd beschikt hij over de sterkste sprint. .
   3. 16 uur 46. Petit zet aan.
   4. 16 uur 45. Direct Energie trekt de boel weer in gang. Het wordt toch een sprint, een vreemde sprint. Ze zijn gegrepen.
   5. 16 uur 45. Laatste kilometer. Nog 1.000 meter. Als ze niet beginnen te spelen, dan komt de winnaar uit het kopgroepje.
   6. 16 uur 45. Jasper Stuyven valt aan en krijgt 3 man mee.

    Jasper Stuyven valt aan en krijgt 3 man mee

   7. 16 uur 43. Iedereen zit stikkapot. Het peloton lijkt het gat niet meer dicht te krijgen. .
   8. 16 uur 43. "Het ziet er alsmaar beter uit voor de kopgroep. Wie gaat het nog doen?". José De Cauwer.
   9. 16 uur 42. Stuyven (Trek), Jansen (Jumbo), Langeveld (EF) en Bauer (Mitchelton) krijgen de kans van hun leven. .
   10. 16 uur 42. Onder het spandoek van de laatste 3 is het viertal nog altijd niet gegrepen. Krijgen we toch een kleine verrassing?
   11. 16 uur 41. Ook het viertal begint te lonken. Iedereen moet zijn tenen uitkuisen in deze slotkilometers. Het wordt een chaotische boel. .
   12. 16 uur 41. Stuyven, Jansen, Bauer en Langeveld rijden meter per meter verder weg. .
   13. 16 uur 39. Nog 5 kilometer en het kwartet is nog niet bij het nekvel gestekt. Iedereen kijkt naar Gilbert en Stybar, bij wie het vat toch ook al even af lijkt. .
   14. 16 uur 39. "En of we vandaag al koers hebben gezien!". José De Cauwer.
   15. 16 uur 38. Wat een zenuwslopende finale! Ook Stuyven heeft geen zin in een sprint. Op 6 kilometer van de streep ziet dit er wel veelbelovend uit. Bauer, Langeveld en Jansen gaan in op zijn uitnodiging.
   16. 16 uur 38. Sterke Van Aert laat Pedersen niet rijden.

    Sterke Van Aert laat Pedersen niet rijden

   17. 16 uur 37. Pedersen, Gilbert, Van Aert, Vermeersch: dat zijn de bedrijvige klanten in deze fase. Maar niemand geraakt weg. .
   18. 16 uur 36. De meters tikken weg. Iedereen heeft al met zijn krachten moeten woekeren. Wie heeft er toch nog iets in zijn tank? .
   19. 16 uur 35. "We zien daar ook nog crosser Gianni Vermeersch. Sterke koers!". Michel Wuyts.
   20. 16 uur 33. Nog 10 kilometer. Pedersen heeft nog een cartouche over en maakt de rest weer het leven zuur. De bonkige Deen rijdt op 10 kilometer van de finish weg, maar Van Aert rijdt het gat fluitend dicht. .