• home
 • video
 • pas verschenen

  Gent - Wevelgem: Deinze-Wevelgem

  Gent - Wevelgemeinde
  16 °C/>wegwedstrijd
  VertrekDeinze - AankomstWevelgem -
  Afstand249,2 km
  04080120160200249.2

   Greg Van Avermaet heeft na de E3 Harelbeke ook Gent-Wevelgem bijgeschreven op zijn palmares. In een zinderende finale vloerde hij zijn medevluchter Jens Keukeleire in een sprintje. Wereldkampioen en titelverdediger Peter Sagan zat gevangen in een pokerspel met Niki Terpstra en eindigde als derde. 

   Gent-Wevelgem in een notendop

   • Sleutelmoment: Te veel om op te noemen, maar de belangrijkste schifting werd op de Kemmelberg doorgevoerd door Van Avermaet. Rivaal Sagan kon wel volgen, maar met hem rekende hij op de lange wegen naar Wevelgem af.
   • Verliezers van de dag: Lotto-Soudal reed andermaal achter de feiten aan. De achtervolging leidde ook nog eens tot niets. "We doen ook maar ons best", zei een moedeloze manager Marc Sergeant.
   • Opvallende statistiek: Greg Van Avermaet is de eerste renner sinds Jan Raas in 1981 die in hetzelfde seizoen de Omloop, de E3 en Gent-Wevelgem weet te winnen.

   VIDEO: Bekijk hier de laatste kilometer van Gent-Wevelgem

   Plugstreets doen voor en tijdens de koers stof opwaaien

   De "vermaledijde" plugstreets, die als eerbetoon in het parcours waren opgenomen, konden een eerste keer het kaf van het koren scheiden. Kristoff reed lek op de grindwegen en kwam nooit meer in het stuk voor.

    

   Op de tweede beklimming van de Baneberg werd ex-Belgisch kampioen Van Hecke, de laatste vluchter, gegrepen. Het was de voorbode voor een spetterende finale.

    

   Die barstte zoals verwacht los op de Kemmelberg. Van Avermaet trok alle registers open. Enkel Sagan kon gezwind volgen. Degenkolb kon meteen na de top aansluiten.

    

   In de nasleep van de Kemmel kwamen nog twee groepjes aansluiten, met onder meer Naesen, Matthews, Boasson Hagen, Terpstra, Stybar, Trentin en Keukeleire.

   Gepoker in de achtervolging: Terpstra en Sagan gokken en verliezen

   In het peloton , of wat daar voor moest doorgaan, hielden zich onder meer Boonen en Gaviria schuil, maar zij mengden zich niet met de achtervolging. Die kwam volledig op de schouders van Lotto-Soudal, die op het beslissende moment weer niet thuis gaven.

    

   De kopgroep bleek uiteindelijk te groot om gesmeerd te lopen. Keukeleire was de aanstoker van een tweede ontsnapping. Omdat Van Avermaet reageerde, kon ook Sagan niet achterblijven. Terpstra en in laatste instantie de jonge Andersen hingen ook hun karretje aan.

    

   Ook dat groepje werd nog in twee stukken gescheurd. Sagan en Terpstra vochten een psychologische oorlog uit, waarvan ze allebei het slachtoffer werden. Van Avermaet en Keukeleire waren er met z'n tweetjes vandoor.

    

   In een bloedstollende finale leverden beide groepjes een verbeten gevecht uit. Het Belgische groepje kwam er als overwinnaar uit. In de sprint drong Keukeleire Van Avermaet de sprint op, maar die maalde daar niet om. Keukeleire kwam er naast, maar geraakte er niet over.