• home
 • video
 • pas verschenen

  Gent - Wevelgem: Deinze-Wevelgem

  Gent - Wevelgemeinde
  11 °C/>wegwedstrijd
  VertrekDeinze - AankomstWevelgem -
  Afstand242,8 km
  04080120160200242.8

   Na een handvol ereplaatsen heeft Peter Sagan (Tinkoff) zijn eerste zege beet als wereldkampioen. Hij klopte zijn medevluchters Vanmarcke, Koeznetsov en Cancellara op de streep in Gent-Wevelgem. Quick-Step miste alweer de goede vlucht.

   Gent-Wevelgem in een notendop

   • Sleutelmoment: Op 35 kilometer van de streep openen Cancellara en Sagan de debatten op de tweede beklimming van de Kemmelberg. Vanmarcke schuift mee en samen rapen ze Koeznetsov op. Met z'n vieren stormen ze op de aankomst af.
   • Winnaar van de dag: Peter Sagan wint niet alleen zijn tweede Gent-Wevelgem, hij gooit ook de vloek van de tweede plaatsen van zich af en pakt zijn eerste overwinning in de regenboogtrui. Een mentale opsteker van formaat ook, een week voor de Ronde van Vlaanderen.
   • Opvallend: Ook Sep Vanmarcke maakt vandaag indruk. In de Moeren raakt hij in een tweede peloton verzeild. Onze landgenoot verscheen wel opnieuw vooraan, maar zijn koers leek gereden. Tot hij meeschuift met Sagan en Cancellara en toch nog beslag legt op de tweede plaats.

   Peloton breekt, Vanmarcke jaagt in de achtervolging

   Vrijdag was hij nog ziek, maar vandaag stond Greg Van Avermaet gewoon aan de start. Alexander Kristoff moest dan weer in laatste instantie afhaken wegens ziekte. Van bij de start in Deinze stond er een strakke wind, maar vijf renners lieten zich daar niet door ontmoedigen: onze landgenoot Rickaert trok samen met Westra, Brutt, Cerny en Pellaud in de aanval.

    

   Het vijftal reed een maximale voorsprong van 11 minuten bij elkaar, maar achter hen barstte de koers al los in de Moeren, nog voor halfweg. Het peloton scheurde in stukken en de eerste groep, met de meeste favorieten, deed er alles aan om de achterblijvers (met onder meer Gaviria) niet te laten terugkeren.

    

   Daardoor liep de voorsprong van de vijf vluchters snel terug en op 114 kilometer van de streep zat het uitstapje van Rickaert en co erop. Intussen deed Sep Vanmarcke in het tweede peloton niet één, niet twee, maar drie jasjes uit om opnieuw aansluiting te vinden met het eerste peloton.

    

   Met nog 90 kilometer voor de boeg lukte dat uiteindelijk toch, waarna de relatieve rust terugkeerde in het peloton. Eén renner kon niet lang genieten van die figuurlijke windstilte: Jens Debusschere kwam ten val en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

   Kemmelberg als scherprechter

   Op de eerste beklimming van de Kemmelberg bleef de wapenstilstand in het peloton behouden. Daarna zette een vijftal een nieuwe aanval op, maar Benoot, Trentin, Oss, Brutt en Nizzolo raakten nooit echt weg uit de greep van het peloton.

    

   Wie wel een kloof kon slaan, was Koeznetsov. De Rus van Katjoesja demonstreerde dat zijn ploeg meer ijzers in het vuur heeft dan enkel Alexander Kristoff en bouwde een voorsprong van een kleine minuut uit.

    

   Op de steile kant van de Kemmelberg openden Cancellara en Sagan de debatten in het peloton. Enkel Vanmarcke - die toch al een zware inspanning geleverd had in de eerste helft - kon hen volgen en samen reed het drietal naar Koeznetsov toe.

    

   Achter hen was het alweer Etixx-Quick Step dat in het defensief werd gedrukt. De andere ploegen lieten het initiatief over aan de mannen van Boonen en Gaviria, waardoor de vier koplopers onderling mochten strijden voor de overwinning.

    

   Sagan knapte alweer het leeuwendeel van het werk op, maar drong in de slotkilometer Cancellara de kop op. Achter hun rug ging de lepe Koeznetsov als eerste aan, maar de wereldkampioen ging erop en erover. Ook Vanmarcke gooide zijn wiel nog net voor de Rus over de streep en werd zo tweede.

    

   Voor Sagan is het de eerste overwinning in de regenboogtrui en zijn tweede zegepalm in Gent-Wevelgem, na 2013.

   Sagan: "Eindelijk is die overwinning er"

   Na een resem tweede plaatsen, onder meer vrijdag in de E3, is het eindelijk raak voor Peter Sagan. De Slovaak was uiteraard erg opgelucht. "Ik ben erg blij", stak hij van wal. "Ik wil mijn ploegmaats bedanken. Zij hebben hard gewerkt voor mij."

    

   "De wedstrijd was heel zwaar door de wind. Op de laatste beklimming gingen Cancellara en ik in de aanval. We hebben goed samengewerkt in het begin. Daarna, in de finale, draaide het minder vlot. Maar ik ben blij dat ik gewonnen heb en ik wil deze overwinning opdragen aan mijn schoonvader, die gisteren kreeg af te rekenen met problemen aan zijn hart."

    

   De eindsprint was zenuwslopend voor de toeschouwers, maar hoe beleefde Sagan die zelf? "We hadden tijd, dus namen we onze tijd voor de sprint. Ze weten dat ik snel ben en ik voelde me goed vandaag. Eindelijk is die overwinning er. Dat ik win in de regenboogtrui is minder belangrijk dan dat ik hier überhaupt win."