• home
 • video
 • pas verschenen

  Gent - Wevelgem: Deinze-Wevelgem

  Gent - Wevelgemeinde
  10 °C/>wegwedstrijd
  VertrekDeinze - AankomstWevelgem -
  Afstand239,1 km
  0306090120150180210239.1

   Luca Paolini (Katjoesja) heeft op zijn oude dag nog Gent-Wevelgem op zijn palmares gezet. De Italiaan met de baard was de sterkste beer in een onvergetelijke en bijna onmenselijke editie. Hij reed in de slotfase weg uit een groepje met daarbij de Belgen Vanmarcke en Debusschere.

   Gent-Wevelgem kort samengevat

   • Opvallendste figuur: Jürgen Roelandts lijkt met een solo van 50 kilometer op weg naar de zege, maar de tweede beklimming van de Kemmelberg is er te veel aan. Roelandts wordt toch nog zevende.
   • Sleutelmoment: Luca Paolini rijdt halfweg koers in zijn eentje naar de achtervolgende groep met o.a. Vanmarcke. Op de laatste beklimming van de Kemmelberg moet de Italiaan wel passen, maar hij vindt zijn tweede adem en komt toch aansluiten.

   Ongeziene taferelen door de wind

   Renners die van hun fiets geblazen werden door de wind. Recht de gracht in. Nog voor de heuvelzone was het strijdtoneel van Gent-Wevelgem omgetoverd tot een echt slagveld.

    

   Het peloton viel uit elkaar in de voorspelde waaiers. Geen spek voor de bek van Bradley Wiggins, die er zijn buik van vol had en nog tijdens de eerste wedstrijdhelft sneuvelde in Flanders Fields.

    

   Door de rukwinden sukkelden er met de regelmaat van de klok renners in de graskant. Nog voor de Casselberg – de eerste helling – gingen de vroege vluchters voor de bijl.

    

   Toen de storm wat gaan liggen was, muisde de Nederlander Tjallingii er op kousenvoeten vanonder. Roelandts rolde Tjallingii op en liet zijn strijdmakker in de steek op de Monteberg.

   Soldaat Roelandts sneuvelt in Flanders Fields

   Achter de rug van Roelandts zorgde een nieuw pakketje windstoten voor verbrokkeling. In verschillende schuifjes vormde er zich een groepje van zeven tegenaanvallers: Vanmarcke, Debusschere, Vandenbergh, Terpstra, Thomas, Paolini en Oss.

    

   Roelandts pakte snel een bonus van twee minuten en leek op weg naar een fantastisch huzarenstukje. Maar door berenwerk van Terpstra slonk die voorsprong zienderogen. Op iets meer dan 15 km voor Wevelgem was het sprookje van Roelandts voorbij.

    

   Het sein voor Terpstra om ten oorlog te trekken. Paolini was de enige die de Nederlander kon volgen, maar ook hun liedje duurde niet tot het einde. Toen Paolini tot twee keer toe een nieuw bommetje dropte, talmde de rest te lang.

    

   De Italiaanse viking was het laantje uit en mocht zijn armen in de lucht werpen in een epische Gent-Wevelgem. Eentje voor mannen met baarden. Terpstra en Thomas strandden op de dichtste ereplaatsen. Vandenbergh was de beste Belg op plek vier.

   Paolini na mooiste zege uit carrière: "Dit was het échte wielrennen"

   Luca Paolini leek zich in de herfst van zijn carrière steeds meer in een knechtenrol te schikken, maar in Gent-Wevelgem trad hij toch nog eens zelf op het voorplan.

    

   "Dit was een onverwachte zege, maar wel de mooiste uit mijn carrière", zegt de man die twee jaar geleden wel nog de Omloop won en in 2004 de Brabantse Pijl.

    

   "Het was een heel moeilijke dag. Ik ben zelf ook ten val gekomen en heb van fiets moeten wisselen. Maar ik kende het parcours en wist dat ik rustig moest blijven."

    

   "In de finale heb ik een beetje geluk gehad. Er waren ongetwijfeld sterkere renners in koers, maar ik heb mijn kaarten op het juiste moment op tafel gegooid."

    

   "Dit was de zege van de ervaring. Dit was het echte wielrennen. Ik ben blij dat ik deze editie kon winnen, een editie die getekend werd door de koude en de wind."

   Roelandts: "Ik was aan het leeglopen"

   • Jürgen Roelandts (lange solo): "Ik geloofde er echt in dat ik het tot het einde zou uitzingen. Zeker toen ik hoorde dat er maar een klein groepje achter mij reed en Debusschere erbij zat als stoorzender. Ik wist ook dat het meewind was op het einde. Maar ik heb te veel krachten verspild in de tegenwind. Op die stukken was het 5 tegen 1. Op het einde was ik aan het leeglopen. Ik ben ontgoocheld, maar tegelijkertijd geeft dit ook vertrouwen. Ik zet een mooie reeks neer sinds Milaan-Sanremo."
   • Niki Terpstra (tweede): "Het ging goed, maar Paolini had een demarrage op het juiste moment. Weg was hij. Natuurlijk wringt het dat we er altijd net naast grijpen met Etixx-Quick Step, maar we staan er in ieder geval wel altijd. Ik ben blij dat ik vanuit een verloren positie nog een podiumplaats kon halen."