Alexander Kristoff pleziert sponsors met verdiende zege in Franco-Belge

  Franco Belge
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 175 km
  location 13:00: Doornik - 17:20: La Louvière
  trophy Alexander Kristoff
  einde
  startfinish
  0306090120150175

   Alexander Kristoff denkt niet aan uitbollen bij Intermarché-Wanty-Gobert. De 35-jarige Noor won een zware en hete editie van de Franco-Belge en heeft die zege in de regio van zijn ploegsponsors niet gestolen. Nestverlater Kristoff klopte Dries Van Gestel (TotalEnergies) en Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) in een pittig sprintje.

   Het lijkt wel een sprookje, zowel voor Alexander Kristoff, als voor zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert. 

    

   De Noorse beer toonde zich oersterk, hij ging op het juiste moment met de beslissende ontsnapping mee en gaf Campenaerts en Van Gestel het nakijken bij de sprint. 

    

   Nochtans was de zonovergoten 81e editie van het Circuit Franco-Belge aanvankelijk geen volledig succesverhaal voor de winnende ploeg. Topfavoriet Biniam Girmay kwam stevig ten val en stapte af.

    

   Dat de anders zo traditionele sprintkoers door de parcourshervorming (de start en aankomst werden omgedraaid, van Doornik naar La Louvière) deze keer geen massaspurt zou opleveren, werd duidelijk toen Fabio Jakobsen en Caleb Ewan het Henegouwse toneel moesten verlaten. 

    

   Op 40 kilometer van de streep kwam alles terug bij elkaar en was het wachten op de goede ontsnapping. Uiteindelijk werd die gevonden door Dries Van Gestel, Jasper De Buyst en Alexander Kristoff. Victor Campenaerts besloot in het slot om de finale nog helemaal om te gooien met een immense inspanning.

    

   Maar zijn gooi naar een tweede zege op rij, na zijn overwinning in de Tour of Leuven, leverde niets op. Alexander Kristoff was de beste én de snelste in La Louvière en bedankte zijn ploeg met het mooiste gebaar: een overwinning in de thuisregio. 

    

   Het is een zijnoot, maar de eindwinnaar in de Exterioo Cycling Cup is Arnaud De Lie. De laatste manche is op 16 september in Koolskamp voor het Kampioenschap van Vlaanderen. 

   Uitslag Franco BelgeUitslag Franco Belge

   Fase per fase

   1. 17 uur 20. Alexander Kristoff klopt Campenaerts en Van Gestel in de sprint en wint Franco Belge.

    Alexander Kristoff klopt Campenaerts en Van Gestel in de sprint en wint Franco Belge

   2. 17 uur 19 match afgelopen
   3. Met 4 de finale in! De Buyst, Campenaerts, Kristoff en Van Gestel zullen uitmaken wie wint.  . 17 uur 17.
   4. 17 uur 15. Nog 2 kilometer. Campenaerts blijft doorrijden, want Kristoff is op komst. De Noor haalt op groot vermogen de 2 terug bij.  .
   5. 17 uur 14. Campenaerts gooit alles om! Stevige inspanning van Campenaerts: net voor het peloton hem inhaalt, rijdt hij Robeet en Mertens aan flarden. Hij rept zich in geen tijd tot de kopgroep, gaat erop en erover. Van Gestel nestelt zich in zijn wiel. Met zijn tweeën, nu! .
   6. 17 uur 09. De achtervolgende groep met Campenaerts is terug opgeslokt door het peloton. Alle peilen bij Lotto Soudal zijn gericht op De Buyst. .
   7. 17 uur 07. Robeet en Campenaerts in de achtervolging! Ludovic Robeet valt aan en krijgt Campenaerts in zijn zog, Julian Mertens van Sport Vlaanderen glipt ook mee.  .
   8. 17 uur 06. Dries Van Gestel rijdt door op de laatste passage van Bois de Breucq. Jasper De Buyst moet zijn tenen uitkuisen om hem bij te houden, Kristoff oogt nog fris.  .
   9. 17 uur 05. Voorlopig is het nog moeilijk in te schatten hoe het hier zal eindigen, José. . Christophe Vandegoor op één.
   10. 17 uur 04. Het peloton rijdt wisselvallig. Het versnelt eens, dan vertraagt het weer en kijken ze naar elkaar.  .
   11. 16 uur 59. Het trio rijdt nu toch een aardige voorsprong bij elkaar. Al snel lopen ze uit tot 15 seconden.  .
   12. 16 uur 59. Er zitten er veel bij die niet veel meer kunnen zeggen. . José De Cauwer op één.
   13. 16 uur 55. De Buyst, Van Gestel en Kristoff. Jasper De Buyst kan samen met Alexander Kristoff en Dries Van Gestel enkele seconden verzamelen. Het peloton houdt ze binnen schot.  .
   14. 16 uur 54. Ondertussen zijn de renners toe aan de laatste ronde. Bij een voorlaatste passage over de streep kwam alles terug samen. Nog 20 kilometer! .
   15. 16 uur 53. Het is moeilijk om een overzicht te maken, alles lijkt terug samengesmolten. Vooraan proberen Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet en Jasper De Buyst de uitbraak te forceren.  .
   16. 16 uur 51. Cocquard ook onderweg. Cocquard had de trein gemist en rijdt zelf naar de kopgroep toe.  .
   17. 16 uur 48. En nog eens een tiental renners erbij! Een groep van ongeveer 12 sluit aan bij de 5 leiders. Daarbij zit onder meer Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Tom Van Asbroeck en Jasper De Buyst. .
   18. 16 uur 48. Sterk nummer van Campenaerts.

    Sterk nummer van Campenaerts

   19. 16 uur 47. Nieuwe aanval van Campenaerts! Victor Campenaerts valt aan, Edward Theuns gaat mee in het wiel en De Bondt harkt ook om aan te sluiten. Ze rijden in één teug het gat tussen hen en de kopgroep dicht.  .
   20. 16 uur 42. Kopgroep van 2. Op 25 kilometer van het einde, baart Franco-Belge twee leiders: de wereldkampioen bij de beloften: Filippo Baroncini en Loïc Vliegen.  .