Zelfs kleine aarzeling houdt Fabio Jakobsen niet tegen in Eurométropole Tour

  Eurometropole Tour
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 178 km
  location 13:00: La Louvière - 17:20: Doornik
  trophy Fabio Jakobsen
  einde
  startfinish
  0306090120150178

   De Eurométropole Tour is in het mandje van Fabio Jakobsen gevallen. De Nederlander van Deceuninck-Quick Step was de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. Hij twijfelde even tussen een inhaalmanoeuvre langs links of rechts, maar was uiteindelijk ongenaakbaar.

   De Eurométropole Tour was de voorbije jaren bijna altijd een onderonsje tussen de sprinters, maar daar zag het deze keer lange tijd niet naar uit.

    

   Dat de 7 vluchters, met de Belgen Kobe Goossens en Julian Mertens, het niet zouden uitzingen, was al snel duidelijk. Hun voorsprong steeg nauwelijks boven de 3 minuten uit.

    

   Het was ex-wereldkampioen Mads Pedersen die iets meer dan 50 kilometer van het einde de lange finale inluidde. Zijn aanval zorgde voor een breuk in het peloton. Een 30-tal renners zette sprinters als Jakobsen, Kristoff, Gaviria en Viviani voor het blok.

    

   Bouhanni en Pedersen hadden de slag niet gemist en zetten hun mannetjes aan het werk. Ook de teams zonder sprinter, zoals Ineos en Lotto-Soudal, hadden er alle baat bij dat de groep voorop bleef. Zo kregen we een lang gevecht, dat pas halverwege het laatste rondje door Doornik werd beslecht in het voordeel van het peloton.

    

   Deceuninck-Quick Step kwam op die manier toch weer in koers en die prooi liet The Wolfpack niet liggen. Van Lerberghe zette Jakobsen perfect af, Jordi Meeus geraakte niet meer uit zijn wiel. Jakobsen volgt op de erelijst Piet Allegaert op.

   Bekijk de sprintzege van Fabio Jakobsen:

   Jakobsen: "Ik ben dankbaar dat ik weer mag koersen"

   Voor Fabio Jakobsen is het al de 7e zege van het seizoen, en dat terwijl hij door zijn zware crash in de Ronde van Polen van 2020 pas laat en traag gebracht werd dit jaar. "Eigenlijk is het al mijn 8e zege, als je de puntentrui in de Vuelta meetelt", stipt de Nederlander aan.

    

   "Ik denk dat het een mooie koers was om te volgen op tv. Toen die groep van 30 wegging, hadden we maar 2 mannetjes mee. Dat was geen ideale situatie voor ons, maar we zijn altijd rustig gebleven."

    

   "Uiteindelijk kwam het toch nog samen en heeft de ploeg mij perfect afgezet. Ik moest nog even mijn benen stilhouden om te kiezen tussen links en rechts, maar het pakte goed uit."

    

   Voor Jakobsen is elke zege een prachtig geschenk, zeker dit jaar. "Wie had dit een jaar geleden gedacht? Ik ben dankbaar dat ik weer mag koersen. Ik heb er heel veel plezier in."

   Rituitslag Eurometropole TourRituitslag Eurometropole Tour

   Fase per fase

   1. 17 uur 15 match afgelopen
   2. 17 uur 11. Uitslag. 1. Jakobsen 2. Meeus 3. Pedersen 4. Van Poppel 5. Hofstetter .
   3. 17 uur 11. Jakobsen wint! Jakobsen komt perfect op het goeie moment uit het wiel. Meeus had het goeie wiel gekozen, maar hij geraakte niet meer voorbij de Nederlander. .
   4. 17 uur 11. Jakobsen zit perfect in het wiel van Van Lerberghe. .
   5. 17 uur 10. Schachmann trekt de sprint aan voor Meeus. Pedersen zit in het wiel van Theuns. .
   6. 17 uur 10. Deceuninck-Quick Step en Sport Vlaanderen mennen het peloton. Bij die laatste zetten ze alles op de jonge Arne Marit. .
   7. Laatste km. Kwiatkowski en Vermeersch proberen nog wat door te zetten, maar onder de rode vod komt alles weer samen. . 17 uur 09.
   8. 17 uur 09. Vergaerde kijkt om en zit Kwiatkowski en Florian Vermeersch komen, maar ook de rest van het peloton. .
   9. 17 uur 09. Vergaerde solo. Bij Alpecin-Fenix hebben ze geen troefkaart voor de sprint en dus gooit Otto Vergaerde zijn aas nu dan maar op tafel. .
   10. 17 uur 07. Snelle mannen. Nog eens herhalen wie de snelle mannen zijn in dit peloton (als ze er nog aanhangen): Jakobsen, Kristoff, Gaviria, Viviani, Meeus, Bouhanni, Pedersen, Hofstetter, Van Poppel, Walscheid en Bonifazio. .
   11. 17 uur 07. Algemene hergroepering! Op 4 kilometer koeken alle verschillende groepjes stilaan weer aan elkaar. Stevenen we af op een massasprint? .
   12. 17 uur 05. Kan alle kanten op. Een groep van een 20-tal renners, met daarbij wat Quick-Steppers en Valgren, staat al de hele tijd op het punt om aan te sluiten, maar het lukt steeds maar niet. Op 5 kilometer van het einde ligt alles op een zakdoek. .
   13. 17 uur 01. Bouhanni heeft niet kunnen volgen, maar hij kan wel aanpikken bij het groepje van Valgren, dat nog altijd een klein kloofje moet dichten. .
   14. 17 uur . Valgren kan met slechts een paar renners in zijn wiel de oversteek maken naar wat nog rest van de eerste groep. Er rijden nu her en der verschillende groepjes. .
   15. 16 uur 59. Valgren? Lang heeft het intermezzo van The Wolfpack niet geduurd, waardoor het opnieuw stilvalt. De mannen van EF lijken over te nemen, zonder echte sprinter. Wellicht tippen ze op Valgren, de bronzen medaille van het voorbije WK. .
   16. 16 uur 57. Daar is Deceuninck-Quick Step. Bij Deceuninck-Quick Step hebben ze dan toch beslist om te werken in het grote peloton. Dat zou wel eens de doodsteek kunnen betekenen voor de kopgroep. .
   17. 16 uur 55. Snelle mannen vooraan. Mads Pedersen en Nacer Bouhanni laten hun ploegmaats werken in de kopgroep, want zij weten dat hun kansen stijgen als ze met deze kleinere groep gaan sprinten. Ook Jordi Meeus is snel, maar hij heeft geen ploegmaats om te laten werken. Ook Danny van Poppel zal bidden dat de groep voorop blijft, net als de niet zo trage Piet Allegaert, de titelverdediger. .
   18. 16 uur 53. Laatste ronde! De kopgroep snijdt de laatste 15 kilometer van deze Eurométropole Tour aan. Gaan ze het onder elkaar uitmaken of komt er nog volk terug uit de achtergrond? .
   19. 16 uur 51. Het 2e peloton blijft op een halve minuut hangen. Bij Deceuninck-Quick Step is er veel overleg. Gaan ze werken voor Jakobsen (die een mindere dag lijkt te hebben) of gokken ze toch op Devenyns en Van Tricht in de eerste groep? .
   20. 16 uur 46. Ineos en Lotto-Soudal hebben in de groep achter Claeys en Kirsch de handen in elkaar geslagen. Ze willen vooral niet dat het peloton kan terugkeren. Voor de koplopers is die versnelling wellicht nefast. .