Fotofinish: Tim Merlier houdt Mark Cavendish van winst in de Elfstedenronde

Elfstedenronde
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 193 km
location 12:10: Brugge - 17:00: Brugge
trophy Tim Merlier
einde
startfinish
0306090120150193

  Tim Merlier (Alpecin-Fenix) heeft zichzelf opgevolgd in de Elfstedenronde. Al moest hij in de eindsprint wel nog afrekenen met de opkomende Mark Cavendish. Er was een finishfoto nodig na een nagelbijtende spurt. 

  Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert

  De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in de Elfstedenronde? Op de finishfoto was het snel duidelijk dat Merlier, winnaar in 2019, zichzelf opvolgde.

   

  Nochtans verliep de wedstrijd niet vlekkeloos voor Alpecin-Fenix. Op iets meer dan 50 kilometer van de streep, schudde Philippe Gilbert op de kasseistrook de Brieversweg flink aan de boom. Het peloton brak in twee stukken en vooral Alpecin-Fenix had de slag gemist. 

  VIDEO: Bekijk de tempoversnelling van Philippe Gilbert

  Evenepoel werkt hard, Philipsen trekt sprint aan

  Ook Deceuninck-Quick Step wilde oorlog maken. Het was vooral het werk van Remco Evenepoel dat in het oog sprong. Elf dagen na zijn val in de Giro trok de 21-jarige renner zijn werkmansplunje aan. Alles in het teken voor Mark Cavendish.

   

  Het kwam tot een samensmelting, waarna twee renners op avontuur trokken. Onze landgenoot Jens Reynders en Nick van der Lijke probeerden de spurters nog stokken in de wielen te steken, maar het kwam toch tot een massaspurt.

   

  Daarin trok Jasper Philipsen de spurt aan voor Tim Merlier. Mark Cavendish kwam nog opzetten, maar kwam net te laat. Sasha Weemaes eindigde dan weer op een knappe 3e plaats. 

  VIDEO: Evenepoel speelt voor werkpaard in het peloton

  Merlier: "Ik kan alleen maar tevreden zijn"

  "De omstandigheden moeten meezitten en voorlopig gaat het allemaal goed", vertelde Tim Merlier in het flashinterview. "Ik kan alleen maar tevreden zijn. Ik dacht dat ik net te laat kwam en dat Cavendish me nog voorbij kwam. Maar ik had nog wat overschot. Ik ben blij dat ik gewonnen heb."

   

  "Ik zat in de spurt aan de verkeerde kant. We hadden met Philipsen nochtans afgesproken om zoveel mogelijk links te blijven. Ik zat iets te veel in de wind, maar ik ben blij dat ik het teamwerk kon afmaken."

  Weemaes: "Ik was te braaf"

  Evenepoel: "Gevoel beter dan tweede week Giro"

  Rituitslag Elfstedenronde
  naamploegresultaat
  1Tim Merlier193,1 km in 4u'16"30
  2Mark Cavendishzelfde tijd
  3Sasha Weemaes
  4Pascal Ackermann
  5Michael Mørkøv
  6Danny van Poppel
  7Daniel McLay
  8Luca Mozzato
  9Jordi Warlop
  10Dylan Groenewegen

  Fase per fase

  1. 16 uur 35. Merlier wint! Het is dan toch Merlier die wint. Hij volgt zichzelf op als winnaar van de Elfstedenronde. Cavendish is tweede.  .
  2. 16 uur 33. Wachten op de finishfoto. Tim Merlier en Mark Cavendish gooien hun wiel op de streep naar voren. Het is niet meteen duidelijk wie er gewonnen heeft. .
  3. 16 uur 33. Philipsen trekt de spurt aan voor Merlier. .
  4. 16 uur 30. Laatste kilometer! We duiken de allerlaatste kilometer in. Wie werkt het zo dadelijk in de spurt af?  .
  5. 16 uur 27. Opdracht volbracht voor Remco Evenepoel. Hij mengt zich vooraan niet meer in de debatten en kan straks rustig binnen rijden.  .
  6. Kasseien. Het peloton draait een laatste keer de Brieversweg op. BORA-Hansgrohe rekent dan weer op Ackermann en voert de forcing.  . 16 uur 26.
  7. 16 uur 25. Ook Total Direct Energie steekt de neus aan het venster. Zij hebben met Niccolo Bonifazio ook een stel snelle benen ter beschikking.  .
  8. 16 uur 16. Reynders en Van der Lijke worden opgeslokt door het peloton. Daar wordt de massaspurt zo stilaan voorbereid. De treintjes worden alvast gevormd.  .
  9. 16 uur 13. Laatste ronde. De twee koplopers duiken de laatste ronde in. Wanneer worden ze opgepeuzeld door het peloton? En krijgen we dan toch een massaspurt? Over 15 kilometer weten we het. .
  10. 16 uur 12. Het is Deceuninck-Quick.Step dat de macht in handen grijpt in het peloton. Nu is het aan Yves Lampaert om het peloton aan te voeren.  .
  11. 16 uur 09. Evenepoel op kop van het peloton.

   Evenepoel op kop van het peloton

  12. 16 uur 08. Evenepoel verricht berewerk. Zijn job zit er nog niet op. Remco Evenepoel doet flink wat kopwerk in het peloton. Zo blijven de twee koplopers in het vizier. De voorsprong bedraagt nog 13 seconden.  .
  13. 16 uur . Van der Lijke wil graag alleen op avontuur en demarreert. Zijn medevluchter Jens Reynders laat dat niet gebeuren en kruipt weer in het wiel van de Nederlander. De samenwerking is daardoor wel een pak minder bij de twee koplopers. .
  14. Mechanische pech. We krijgen plots Bert Vanlerberghe achteraan het peloton te zien. De renner van Deceuninck-Quick.Step moet wisselen van fiets.  . 15 uur 59.
  15. 15 uur 53. Twee koplopers. Twee renners kiezen het hazenpad en gaan er samen vandoor. Jens Reynders en Nick Van der Lijke doen een ultieme poging om weg te blijven van het peloton. Nog twee ronden te gaan. .
  16. 15 uur 51. Gilbert trekt stevig door.

   Gilbert trekt stevig door

  17. 15 uur 48. Achteraan staat de deur wagenwijd open. Sven Nys.
  18. 15 uur 45. Evenepoel aan het werk. Remco Evenepoel heeft zijn werkmansplunje aangetrokken. De 21-jarige Belg sleurt aan de kop van het peloton. Allemaal in functie van Mark Cavendish.  .