Oppermachtige Fabio Jakobsen overvleugelt bronzen Tim Merlier op het EK

  EK wielrennen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 208 km
  location 10:15: München - 15:09: München
  trophy Fabio Jakobsen
  einde
  startfinish
  0306090120150180208

   Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl) heeft de koninklijke massasprint op het EK in München gewonnen. Tim Merlier, zijn toekomstige ploegmaat, moest van iets te ver aan zijn sprint beginnen. Jakobsen timede perfect en knalde overtuigend naar de Europese trui. Het zilver was voor Arnaud Démare, Merlier pakte brons.

   De snelste man maakt het af

   Zoals er 13 in een dozijn zijn. 

    

   Het parcours van dit EK was al slappe koffie, de renners waren niet meteen geneigd om het Duitse ontbijt toch een beetje op te fleuren. 

    

   Silvan Dillier (Zwitserland) en Lukas Pöstlberger (Oostenrijk) waren nochtans goedgehumeurd en trokken meteen ten aanval, maar met hun tweeën waren ze vanaf de eerste minuut een vogel voor de kat. 

    

   De alliantie tussen België, Nederland, Frankrijk, Spanje en Duitsland was vlekkeloos, in een kort intermezzo van de Italianen op een zeldzaam muurtje zat er ook al veel te weinig gif. 

    

   Het kopduo werd - hoe kan het ook anders - netjes op tijd ingerekend en ook op het lokale circuit viel er geen sikkepit te beleven.

    

   De Belgen waren opvallend gretig en hadden in de slotkilometer misschien één pion te weinig. 

    

   Bert Van Lerberghe lanceerde Tim Merlier, maar die werd iets te vroeg losgelaten op de dansvloer. 

    

   Fabio Jakobsen lag op de loer en verstoorde het Belgische plezier vanuit zijn slipstream. 

    

   De Nederlander kwam er met veel meer snelheid uit en won oppermachtig voor Arnaud Démare en Merlier.

   "Danny van Poppel is een van de beste loodsen ter wereld"

   Fabio Jakobsen viel na de finish meteen in de armen van zijn verloofde. Hij stond in zijn dankwoord stil bij zijn gelegenheidsploegmaats.

    

   "We koersen niet veel samen, maar ons plan was goed", vertelde de Nederlander. "Iedereen heeft zijn werk gedaan en ze hebben geweldig gekoerst om me voorin te houden."

    

   "Danny van Poppel deed het echt geweldig. Hij bewijst dat hij een van de beste lead-outs is en bracht me tot in het wiel van Tim Merlier."

    

   "Hij was mijn grootste uitdager. Ik kwam uit zijn slipstream en ik kon winnen. Fantastisch!"

   Uitslag EK wielrennen (wegrit mannen)Uitslag EK wielrennen (wegrit mannen)

     naamresultaat
   1Fabio Jakobsen208 km in 4u38'49"
   2Arnaud Démarez.t.
   3Tim Merlier
   4Danny van Poppel
   5Sam Bennett
   6Luka Mezgec
   7Elia Viviani
   8Alexander Kristoff
   9Jon Aberasturi
   10Mads Pedersen

   Fase per fase

   1. 15 uur 13. We kijken nog eens naar de sprint. Tim Merlier moet wat te vroeg beginnen en zet wel krachtig aan, maar uiteindelijk komt Fabio Jakobsen er gewoon oppermachtig met veel meer snelheid uit.  .
   2. 15 uur 12. De herhaling laat zien dat Fabio Jakobsen met overschot wint. Hij heeft meer dan een fietslengte op Arnaud Démare.  .
   3. 15 uur 09. Fabio Jakobsen heeft zijn favorietenrol dus waargemaakt. De Italianen werden overvleugeld door de Belgen, maar Tim Merlier verscheen iets te vroeg op de dansvloer. Hij hield het lange tijd vol, maar Fabio Jakobsen lag op de loer en schoot er ongenadig uit. Arnaud Démare eindigt 2e.  .
   4. 15 uur 08. Fabio Jakobsen! Tim Merlier zorgt niet voor Belgisch plezier. Zijn lange sprint wordt gefnuikt door Fabio Jakobsen.  .
   5. 15 uur 08. Edward Theuns lanceert Bert Van Lerbergh en Tim Merlier. Van iets te ver? .
   6. Laatste km. De Italianen rollen de rode loper uit. Tim Merlier zit wel klaar.  . 15 uur 07.
   7. 15 uur 07. Net voor de U-turn blaast Filippo Ganna met zijn maats alles en iedereen weg. .
   8. 15 uur 06. Aimé De Gendt loodst de Belgen op het gepaste moment naar voren. Prima gedaan.  .
   9. 15 uur 06. De Zwitserse tijdrijder wordt teruggefloten, maar enkele ploegen hebben een mannetje opgeofferd. De Belgen zitten wat ver. Nog 2 kilometer. .
   10. 15 uur 05. Een van de Spanjaarden gaat tegen de grond, Stefan Bissegger sluipt richting de motor en valt aan. Toch maar opletten! .
   11. 15 uur 04. Nog 4 kilometer. De Italianen zitten klaar, ook Fabio Jakobsen staat keurig zijn mannetje. Het eindspel nadert.  .
   12. 15 uur 02. Dit is geen finale voor angsthazen, want ze flirten geregeld met de dranghekken. Nu presenteren de Duitsers dan weer hun wapens. De Belgen zitten enkele verdiepingen lager en dat is in se geen slechte tactiek.  .
   13. 15 uur 01. Een Fransman heeft zijn werk gedaan en zakt binnendoor naar achteren. Weinig collegiaal, want het zorgt voor veel gevaarlijke zwiepers.  .
   14. 15 uur . Het gaat nu razendsnel en Fabio Jakobsen zit uitstekend in het wiel van Arnaud Démare. De Belgen hergroeperen zich na een kleine hapering.  .
   15. 14 uur 58. Het zijn de Fransen die zich nu en masse presenteren. Laat hen nog maar even haantje-de-voorste spelen.  .
   16. 14 uur 56. De Franse haantjes zetten extra druk op de ketel, de Duitsers, de Nederlanders en de Belgen vechten mee. De Italianen wachten nog even af.  .
   17. 14 uur 55. De Belgen moeten nu opletten dat ze niet langs alle kanten overspoeld worden.  .
   18. 14 uur 54. De stieren worden stilaan bloednerveus. Er worden schouders gezet, de Nederlanders duiken nu op aan het front. Rune Herregodts zet zich op kant. Hij heeft zijn taken meer dan ingevuld.  .
   19. 14 uur 53. Laatste ronde! Daar is de bel voor de last lap. Nog 13 kilometer en we kennen de opvolger van Sonny Colbrelli.  .
   20. 14 uur 50. Op de Champs-Elysées vallen ze meer aan dan op dit EK, maar het parcours leent er zich gewoon niet toe. Bovendien is vrijwel elk land geïnteresseerd in een sprint.  .