Reusser steekt Van Dijk opnieuw de loef af, Julie Van de Velde knap 7e in EK-tijdrit

  EK wielrennen
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 24 km
  location 14:00: München - 15:30: München
  trophy Marlen Reusser
  einde
  startfinish
  01024

   Marlen Reusser heeft haar Europese titel tijdrijden verlengd. Ellen van Dijk ging op zoek naar een 5e sterrentrui, maar de Nederlandse strandde op 5 seconden. Julie Van de Velde eindigde na een sterke race op de 7e plaats.

   De EK-tijdrit in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Na haar bewogen Tour de France (een ritzege en een opgave na een valpartij) was het koffiedik kijken in welke conditie Marlen Reusser aan de start van deze tijdrit zou verschijnen. Al snel werd duidelijk dat ze meer dan hersteld was. De Zwiterse pakt haar tweede titel op rij.
   • Verliezer van de dag: Werelduurrecordhouder Ellen van Dijk was de topfavoriete voor de start van deze tijdrit. Na een behoudende start kwam ze toch op toerental, maar Reusser kon ze niet meer bijbenen. 
   • Revelatie van de dag: Julie Van de Velde toonde in de Ronde van Scandinavië al dat ze in uitstekende vorm verkeert, maar voor deze tijdrit wou ze geen ambitie uitspreken. Met een prachtige zevende plaats toont de Belgische dat ze stappen blijft zetten richting de top van het vrouwenwielrennen.

   Het tijdritparcours in Fürstenfeldbruck - op zo'n 25 kilometer van München -  was er eentje voor de grote motoren. Na een kort klimmetje kort na de start ging het over vlakke, weinig technische wegen richting finish.

    

   Fürstenfeldbruck was het decor van een van de zwartste bladzijdes uit de sportgeschiedenis toen er in 1972 elf Israëlische atleten en officials werden vermoord tijdens de Olympische Spelen. De tijdrit van vandaag moest die pagina definitief omslaan.

    

   Op voorhand werd een duel verwacht tussen uittredend kampioene Marlen Reusser en viervoudig kampioene Ellen van Dijk. En die verwachting werd ook werkelijkheid.

   Kanonstart Reusser levert op

   In de aanloop naar de start van de twee tenoren was het vooral de Nederlandse Riejanne Markus die het mooie weer maakte. Zij zorgde voor een eerste toptijd.


   Ook de enige Belgische vertegenwoordigster Julie Van de Velde deed het prima. Ze deelde haar tijdrit uitstekend in en kon uiteindelijk bestek leggen op een mooie zevende plaats in de eindnotering.


   Niemand kon echter tippen aan Reusser en Van Dijk. De Zwitserse ging als een kanon van start en nam meteen voorsprong op Van Dijk na de eerste klim. De Zwitserse had met Lisa Brennauer ook een uitstekend richtpunt.


   Hoewel Reusser in het laatste gedeelte nog een beetje stilviel, hield ze toch juist voldoende over om Van Dijk af te houden. De Nederlandse kwam vijf seconden te kort, waardoor de Zwitserse een extra jaar mag rondrijden in de Europese kampioenentrui.

   Uitslag EK tijdrijden (vrouwen)Uitslag EK tijdrijden (vrouwen)

     naamresultaat
   1Marlen Reusserin 30'59"90
   2Ellen van Dijk+ 6"
   3Riejanne Markus+ 28"
   4Audrey Cordon Ragot+ 54"
   5Anna Kiesenhofer+ 1'01"
   6Juliette Labous+ 1'02"
   7Julie Van De Velde+ 1'31"
   8Christina Schweinberger+ 1'33"
   9Elena Hartmann+ 1'38"
   10Agnieszka Skalniak+1'51"

   Fase per fase

   1. 16 uur 29. Reusser: "Na mijn val in de Tour ben ik herbegonnen met trainen in een donkere kamer".

    Reusser: "Na mijn val in de Tour ben ik herbegonnen met trainen in een donkere kamer"

   2. 16 uur 28. Van Dijk: "Zilver is niet waarvoor ik ben gekomen".

    Van Dijk: "Zilver is niet waarvoor ik ben gekomen"

   3. 16 uur 27. Van de Velde: "Mijn beste resultaat ooit".

    Van de Velde: "Mijn beste resultaat ooit"

   4. 15 uur 14. De top 3: 1) Marlen Reusser 2) Ellen van Dijk 3) Riejanne Markus .
   5. 15 uur 13. Het verschil is uiteindelijk 5 seconden. Reusser lijkt het nog niet goed te beseffen, ze reageert nauwelijks. .
   6. 15 uur 13. Reusser wordt Europees kampioene. De klok tikt genadeloos weg! Reusser gaat Europees kampioene worden. .
   7. 15 uur 12. Het gaat erom spannen. Van Dijk duikt de laatste kilometer in.  .
   8. 15 uur 11. Daar komt Reusser. Ze lijkt een beetje te zijn stilgevallen, maar klokt wel de beste tijd. De Zwitserse duikt nipt onder de 31 minuten.  .
   9. 15 uur 10. Van Dijk neemt wat extra risico's om haar achterstand goed te maken. In een van de weinige bochten in het parcours verliest ze even de controle over haar stuur, maar ze corrigeert snel. .
   10. 15 uur 09. Van Dijk moet meer dan een seconde per kilometer goedmaken op Reusser. Karl Vannieuwkerke .
   11. 15 uur 08. Van de Velde minstens achtste. Nog vier rensters moeten finishen: Kiesenhoffer, Brennauer, Van Dijk en Reusser. Van de Velde is nu al zeker van minstens de achtste plaats. .
   12. 15 uur 06. Voor wie er nog aan zou twijfelen: het wordt een duel tussen Reusser en Van Dijk voor de Europese titel. De tweede voor Reusser of de vijfde voor Van Dijk? We weten het binnen enkele minuten. .
   13. 15 uur 03. Van de Velde is zo goed als zeker van een top 10-plaats. Vermoedelijk zal ze eindigen op een knappe zevende of achtste plaats. .
   14. Van Dijk is trager dan Reusser. Is Marlen Reusser op weg naar een tweede Europese titel op rij? Van Dijk is bijna 10" trager bij het tweede tussenpunt. De Nederlandse heeft nog 9 kilometer om dat goed te maken. . 15 uur 02.
   15. 15 uur 01. Enkel Van Dijk moet nog passeren aan het laatste tussenpunt. Benieuwd waar ze uitkomt. .
   16. 15 uur . In het zicht van het tweede tussenpunt is Reusser voorbij Brennauer. De Zwitserse stevent af op een nieuwe besttijd. .
   17. 14 uur 57. Marlen Reusser is als een speer onderweg. Ze heeft Lisa Brennauer nu al in het vizier. Toch een beetje pijnlijk voor de ervaren Duitse. Ook vorig jaar haalde Reusser haar in. .
   18. 14 uur 55. Bekijk de finish van Van de Velde.

    Bekijk de finish van Van de Velde

   19. 14 uur 54. Van de Velde voorlopig derde aan de finish. Van de Velde bevestigt haar goede tussentijden aan de finish. Ze moet dan wel een minuut toestaan op Markus, maar klokt toch een heel mooie derde tijd. Een prima prestatie. .
   20. 14 uur 54. Een top 10-plaats lijkt niet onmogelijk voor Van de Velde. Karl Vannieuwkerke .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   wielrennenwegwedstrijdMünchen - München208 kmFabio Jakobsen
   tijdrijdenindividuele tijdritMünchen - München24 kmMarlen Reusser
   tijdrijdenindividuele tijdritMünchen - München24 kmStefan Bissegger
   wielrennenwegwedstrijdMünchen - München128 kmLorena Wiebes