Küng kroont zich tot Europees kampioen tijdrijden, brons voor Campenaerts

  EK wielrennen
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 26 km
  location 16u10: Plouay - 17u15: Plouay
  trophy Stefan Küng
  einde
  startfinish
  01026

   Na 3 jaar op een rij Belglsch succes op het EK tijdrijden, gaat de titel dit jaar naar Zwitserland, met name naar Stefan Küng. Tweevoudig Europees kampioen Campenaerts moest vrede nemen met het brons.

   Küng verovert goud op het EK tijdrijden, Campenaerts moet tevreden zijn met brons

   Campenaerts kan kloof niet meer dichten

   Bondscoach Rik Verbrugghe kon voor de EK-tijdrit niet rekenen op Wout van Aert of uittredend kampioen Remco Evenepoel en dus rustte de Belgische hoop op de schouders van tweevoudig winnaar Victor Campenaerts en jonge snaak Jasper De Plus.

    

   Die zorgde bij zijn EK-debuut meteen voor een van de opmerkelijkste beelden van de wedstrijd. De Plus was niet op tijd voor de technische controle en bolde dus ook te laat van het startpodium.

    

   Bij de favorieten was het kersvers Frans kampioen tijdrijden Rémi Cavagna die na 13,4 km een eerste richttijd liet noteren. Victor Campenaerts moest daar al een handvol seconden prijsgeven op de Fransman. Enkel Stefan Küng toonde zich sneller bij het tussenpunt.

    

   Dat bleek ook een voorbode van de einduitslag, want in het tweede gedeelte kon Campenaerts die kloof niet meer dichten. Aan de finish moest hij 21 seconden toegeven op winnaar Stefan Küng, die de kloof nog wat uitdiepte. Rémi Cavagna kaapte de zilveren medaille weg.

   De ontknoping op het EK tijdrijden: Campenaerts pakt brons na Küng en Cavagna

   Campenaerts: "Ontgoocheld? Ja, natuurlijk!"

   Op zijn Instagram-pagina was een zichtbaar ontgoochelde Victor Campenaerts kort van stof.

    

   "Men vraagt mij of ik ontgoocheld ben? Natuurlijk! Dat is alles wat ik kan zeggen."

    

   "Ik was naar hier gekomen om voor de derde keer Europees kampioen te worden, maar de anderen waren sterk."

    

   "De beste heeft gewonnen. Zo'n korter parcours is ook de specialiteit van Küng. Op een langere omloop was ik beter tot mijn recht gekomen. Toch reed ik geen slechte tijdrit. Ik voelde mij goed en reed naar mijn gevoel hard."

    

   "Ik ging er niet zomaar van uit dat ik Europees kampioen zou worden, maar ik was naar mijn gevoel wel de grote favoriet. Ik ben echt ontgoocheld."

    

   "Ik was al twee keer Europees kampioen, een bronzen EK-medaille brengt me niets bij. De twee jongens voor me zijn geen sukkelaars, maar ik moet ze wel kunnen kloppen. Ik had willen winnen, maar ik moet nu vooruit kijken."

   De bizarre start van Jasper De Plus:

   Küng: "Beste gevoel dat ik al had op een tijdritfiets"

   • Stefan Küng: "Ik had heel goeie benen, het beste gevoel dat ik al op een tijdritfiets gehad heb. Ik had een plan in mijn hoofd en heb dat perfect kunnen uitvoeren. Het was een eerlijk parcours, typisch voor de streek hier. De hele tijd op en af op een lastige ondergrond. Daar hou ik van."

   Küng: "Heb mijn plan perfect uitgevoerd"

   Campenaerts krijgt het brons op het EK podium

   Rituitslag EK wielrennenRituitslag EK wielrennen

     naamresultaat
   1Stefan Küng26 km in 30'18"
   2Rémi Cavagna17"
   3Victor Campenaerts21"
   4Alex Dowsett1'03"
   5Edoardo Affini1'15"
   6Jan Tratnik1'26"
   7Justin Wolf1'30"
   8Ryan Mullen1'41"
   9Jan Bárta1'43"
   10Anthony Roux2'03"

   Fase per fase

   1. 17 uur 07. Goud voor Küng! Alex Dowsett vormt geen bedreiging meer, de Zwitser Alex Küng volgt Remco Evenepoel op als Europees kampioen tijdrijden. Victor Campenaerts moet vrede nemen met het brons. .
   2. 17 uur 06. Goud voor Küng? Alex Küng doet nog een flinke hap van de tijd van Cavagna. Het goud lonkt voor de Zwitser, of verrast Alex Dowsett nog? .
   3. 17 uur 04. Geen goud voor Campenaerts. Victor Campenaerts bijt zijn tanden stuk op de chrono van Cavagna. Hij is een viertal seconden langzamer dan de Fransman. .
   4. 17 uur 03. Het is wachten op Victor Campenaerts, die nu de volgende aan de finish moet worden. Hij moet beter doen dan de 30'35" van Rémi Cavagna. .
   5. 17 uur 02. Edoardo Affini zakt stilletjesaan door het ijs. Renaat Schotte.
   6. 17 uur . Cavagna is binnen. Rémi Cavagna mag in de hotseat plaatsnemen: 30'35" is de toptijd van de Franse kampioen tijdrijden. Genoeg voor een medaille? .
   7. 16 uur 57. Victor Campenaerts heeft Jan Barta, een minuutje voor hem gestart, ingehaald. De Belg heeft ook al Claudio Imhof in het vizier. .
   8. 16 uur 54. Drie kandidaten voor de Europese titel: Küng, Cavagna en Campenaerts. Dat is de conclusie na het eerste tussenpunt. Renaat Schotte.
   9. 16 uur 53. De Plus bolt over de streep. Voor Jasper De Plus zit het erop. De jonge Belg laat 33'36" optekenen. Dat is voorlopig de 5e chrono, maar er moeten natuurlijk nog veel jongens komen. .
   10. 16 uur 51. Alex Dowsett, als laatste gestart, komt bij het tussenpunt als 5e door. Campenaerts had daar de 3e tijd. .
   11. 16 uur 50. Küng gaat nog sneller. Stefan Küng is halfweg nog 6 seconden sneller dan Cavagna. Dat betekent dat Campenaerts al 10 seconden moet goedmaken ten opzichte van de Zwitser. .
   12. 16 uur 49. Campenaerts is langzamer. Bij dat tussenpunt na 13,4 kilometer moet Victor Campenaerts bijna 4 seconden toegeven op Rémi Cavagna. De Belg heeft dus wat goed te maken in het tweede gedeelte van de wedstrijd. "Dat is nog speelbaar", weet José De Cauwer. .
   13. 16 uur 47. Victor Campenaerts zou nu stilaan aan het tussenpunt moeten passeren. Dan weten we wellicht meer over zijn kansen vandaag. .
   14. 16 uur 45. Snelle Cavagna. Intussen is de snelste tijd aan het tussenpunt voor de Franse kampioen Rémi Cavagna. Met 14'28" is hij daar bijna een halve minuut sneller dan de nummer 2. .
   15. 16 uur 42. Victor Campenaerts lijkt in een goed ritme te zitten. "Dit gaat goed vooruit", ziet het kennersoog van José De Cauwer. Is Campenaerts op weg naar zijn 3e Europese titel? .