Stybar zorgt opnieuw voor Wolfpack-feestje in E3 Harelbeke

  E3 Harelbeke
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 203.9 km
  location 12:26: Harelbeke - 17:07: Harelbeke
  trophy Zdenek Štybar
  einde
  startfinish
  0306090120150180203.9

   Na de Omloop Het Nieuwsblad heeft Zdenek Stybar ook de E3 Harelbeke op zijn naam geschreven. In een sprint met een elitegroepje klopte hij Wout van Aert en Greg Van Avermaet. Deceuninck-Quick Step mag zo nog een klassieker op het palmares bijschrijven.

   Veel lachende gezichten bij de start in Harelbeke, want de stralende zon maakte er heerlijk koersweer van. Een groepje van 8, met daarbij 4 Belgen (Steels, De Winter, Taminiaux en Sprengers), eiste zijn plaatsje in het zonlicht op met de traditionele lange vlucht.

    

   In het peloton bleef het lang windstil, ook toen de bergjes eraan kwamen. Sep Vanmarcke zou al dat lekkers aan zich moeten laten voorbijgaan. Nog voor de koers openbrak, was ze al voorbij voor hem na een valpartij.

    

   Het was uiteindeljk opnieuw Deceuninck-Quick Step dat de pen in handen nam om het koersverhaal te schrijven. Hoofdstuk 1: hoe Bob Jungels het laken naar zich toe trok in de heuvelzone. Vlak na de Boigneberg ging hij solo op zoek naar de kopgroep. Later kwamen ook de Duitsers Politt en Sütterlin aansluiten.

   Jungels gaat solo op Karnemelkbeekstraat

   Van Avermaet verpest nieuwe solozege voor Jungels, maar Deceuninck-Quick Step wint toch

   Het peloton was nooit ver weg, maar de aanwezigheid van Jungels vooraan werkte verlammend voor de concurrentie. Op het monsterlijke duo Paterberg-Oude Kwaremont trok Van Avermaet stevig door. Bijna alle grote namen volgden: Naesen, Stybar, Sagan, Bettiol, Trentin, Keukeleire en Van Aert.

    

   De opvallendste afwezigen waren titelverdediger Terpstra, Benoot en het duo Lampaert-Gilbert. Zij verzamelden zich in een achtervolgend groepje, dat uiteindelijk nooit meer vooraan zou verschijnen.

    

   Op de Karnemelkbeekstraat nam Jungels afscheid van zijn medevluchters, waarbij vooral de piepjonge wereldkampioen bij de beloften Hirschi een pluim verdiende. Hij kon de winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne het langste volgen.

    

   De achtervolging op Jungels verliep niet gestroomlijnd. Een nieuwe solo van de Luxemburger leek in de maak. Daar legde Van Avermaet zich niet zomaar bij neer. Op de laatste klim van de dag, de Tiegemberg, trapte hij alle frustraties van de voorbije weken uit zijn lijf.

    

   De tot dan toe afzijdige Sagan ontplofte bijna meteen en ook voor Naesen en Trentin ging het te snel. Van Aert, Bettiol en Stybar hadden hun antwoord wel paraat. Enkele kilometers verder hadden ze Jungels toch te pakken.

    

   In de finale probeerde Deceuninck-Quick Step het ploegenspel nog te spelen met demarrages van afwisselend Jungels en Stybar, maar veel snee zat daar niet op. Dan maar sprinten in Harelbeke. Van Avermaet leidde die van ver in, maar viel te snel stil. De frisse Stybar vlamde hem voorbij, Van Aert strandde in zijn wiel.

   Van Avermaet speelt alles of niets op Tiegemberg

   E3 Classic klassement

     naamploegresultaat
   1Zdenek ŠtybarDQT4:46:05
   2Wout van AertTJV+0
   3Greg Van AvermaetCPT+0
   4Alberto BettiolEF1+0
   5Bob JungelsDQT+3
   6Nils PolittTKA+1:04
   7Matteo TrentinMTS+1:04
   8Oliver NaesenALM+1:04
   9Jasha SütterlinMOV+1:04
   10Marc HirschiSUN+1:04

   Stybar: "Had eerste 100 kilometer nochtans geen goed gevoel"

   Zdenek Stybar is nog maar de 5e renner die de Omloop en de E3 weet te winnen in hetzelfde jaar. “Het was een beetje een vreemde koers voor mij. De eerste 100 kilometer heb ik redelijk hard afgezien. Ik had geen goed gevoel en hing steeds achteraan. Van zodra ik vooraan het peloton raakte, zat ik weer in de koers, ook met mijn hoofd.”

    

   “Ik had Jungels aangeraden om aan te vallen in de Karnemelkbeekstraat, want dat was de perfecte klim voor hem. Zo zaten we in een ideaal scenario. Ik vond het alleen wat vervelend dat ik niet meedraaide bij de achtervolgers.”

    

   “Ik wist dat Van Avermaet heel sterk zou zijn in de sprint na zo’n zware wedstrijd, dus hebben we geprobeerd om het nog wat lastiger te maken. Jungels en ik hebben allebei nog eens aangevallen om het zo zwaar mogelijk te maken en dat is gelukt.”

    

   “Ik ben heel blij met deze overwinning en mijn vorm. Ik kijk enorm uit naar de Ronde van Vlaanderen, maar eerst Gent-Wevelgem. Dan zien we wel wat er komt. Staat het nu 20-20 tussen Astana en Quick-Step? Dat is goed, hé."

   Fase per fase

   1. 17 uur 07. Politt wint de sprint om de 6e plaats, voor Trentin en Naesen.
   2. 17 uur 06. Stybar wint! Het is toch weer bingo voor Deceuninck-Quick Step en ook voor Stybar, de winnaar van de Omloop. Van Avermaet kon zijn inspanning niet volhouden. Van Aert eindigt op de 2e plaats, Van Avermaet is 3e en Bettiol 4e.
   3. 17 uur 06. Van Avermaet gaat als eerste aan.
   4. 17 uur 06. Het is moeilijk om te zeggen wie op papier het snelste is: Van Aert, Van Avermaet, Stybar en Bettiol zijn alle vier niet traag.
   5. 17 uur 06. Wie durft te beginnen? José De Cauwer.
   6. 17 uur 05. "De sterkste zal winnen". José De Cauwer.
   7. 17 uur 05. Stybar demareert maar raakt niet weg, ook Jungels slaagt niet in zijn poging.

    Stybar demareert maar raakt niet weg, ook Jungels slaagt niet in zijn poging

   8. 17 uur 04. Slotkilometer. Omdat het vooraan stilvalt, kan Jungels vlak onder de rode vod een laatste keer terugkeren. Nu maakt de Luxemburgse kampioen wel gewoon tempo. Het wordt een sprint!
   9. 17 uur 04. Stybar speculeert niet op de sprint, maar Bettiol, Van Aert en Van Avermaet zitten snel op zijn wiel.
   10. 17 uur 03. "Zal Jungels nu blijven rijden? Dan maar op de sprint met Stybar, zeker?". José De Cauwer.
   11. 17 uur 03. De moegestreden Jungels smijt met zijn laatste krachten en valt vanuit de achtergrond aan. Er zit niet veel meer op. Van Avermaet rijdt het makkelijk dicht.
   12. 17 uur 02. Van Avermaet en Bettiol komen ook weer aansluiten.
   13. 17 uur 01. Aanval Stybar! Jungels neemt even de kop en dat is voor Stybar het moment om aan te vallen. Zijn ploegmaat laat natuurlijk het gat vallen. Van Aert reageert als eerste.
   14. 17 uur 01. "We hebben wel mooie koers gezien. Het scenario is 2 keer herschreven.". José De Cauwer.
   15. 17 uur . Jungels wordt gegrepen door groepje met Van Avermaet, Van Aert en Stybar.

    Jungels wordt gegrepen door groepje met Van Avermaet, Van Aert en Stybar

   16. 16 uur 59. Nog 5 kilometer. Bijna geruisloos zijn we de laatste 5 kilometer van deze wedstrijd ingeslopen. We moeten ook nog altijd achterom kijken, al lijkt het onwaarschijnlijk dat het groepje met Trentin en Naesen nog terugkeert.
   17. 16 uur 58. Het rijk van Jungels is uit, al kan hij later nog uit zijn as verrijzen. Stybar, Van Aert, Van Avermaet en Bettiol lijken nu de 4 azen in deze wedstrijd.
   18. 16 uur 56. Jungels lijkt het pleit te verliezen, hij heeft nog amper 50 seconden voorsprong. Het wordt interessant om te zien wat Stybar zal doen als ze erbij komen.
   19. 16 uur 54. Jungels moet vechten voor elke seconden: 9 seconden, 7 seconden, dan weer 8 seconden... Zenuwslopend.