Ga naar de inhoud
Dylan van Baarle was oppermachtig in Dwars door Vlaanderen.
Dwars door Vlaanderen klassement
naamresultaatploeg
1
Dylan van Baarle
3:58:59
INEOS GrenadiersIGD
2
Christophe Laporte
+26
CofidisCOF
3
Tim Merlier
+26
Alpecin - FenixAFC
4
Yves Lampaert
+26
Deceuninck - Quick-StepDQT
5
Tosh Van der Sande
+26
Lotto - SoudalLTS
6
Alexander Kristoff
+26
UAE Team EmiratesUAD
7
Greg Van Avermaet
+26
AG2R - Citroën TeamACT
8
Anthony Turgis
+26
Total Direct EnergieTDE
9
Florian Sénéchal
+26
Deceuninck - Quick-StepDQT
10
Jasper Stuyven
+26
Trek - SegafredoTFS
teams en deelnemers

Dylan van Baarle versmacht peloton met solo in vreemde Dwars door Vlaanderen

 wo 31 maart 2021 16:24
Dwars door Vlaanderen
Wegwedstrijd
21 °C
184 km
12:25 Roeselare - 16:24 Waregem
Dylan van Baarle
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 184

  Dylan van Baarle (Ineos) heeft zijn eerste grote voorjaarskoers gewonnen. Hij trok er op iets meer dan 50 kilometer van de finish in Waregem alleen vandoor. Hij profiteerde niet alleen van zijn sterke benen, maar ook van het schimmenspel tussen de favorieten achter zijn rug. Hun gedrag roept vooral veel vraagtekens op.

  De 75e editie van Dwars door Vlaanderen in een notendop:
  • Sleutelmoment: Kort na de Taaienberg, op 50 kilometer van de aankomst, kiest Dylan van Baarle het ruime sop. De Nederlander krijgt geen speelkameraadjes, maar heeft in tegenstelling tot Kasper Asgreen in Harelbeke geen herkansing nodig. Hij houdt alle achtervolgers stijlvol af.
  • Vraagteken (1): Mathieu van der Poel speelde naar eigen zeggen geen verstoppertje, maar op de Trieu liep de ballon van de Nederlandse kampioen leeg. Een offday? Last van de hitte? Of is er toch meer aan de hand?
  • Vraagteken (2): Julian Alaphilippe kwam niet of nauwelijks in het stuk voor. Hij miste de schifting op de Taaienberg en gaf een lusteloze indruk, op een flits op de Trieu na. De vraagtekens van Van der Poel kunnen ook bij de wereldkampioen geplaatst worden.
  Samenvatting van Dwars door Vlaanderen
  Waar zat Deceuninck-Quick Step op de Taaienberg?

  Zo impressionant Deceuninck-Quick Step vorige vrijdag op de Taaienberg was, zo afwezig was de blauwe brigade vandaag bij het losbarsten van de finale op de gebruikelijke scherprechter.

   

  Op Florian Sénéchal na zat niemand echt in de koers en dat ongewone beeld – met Julian Alaphilippe in een spookrol – zou niet meer veranderen.

   

  Zonder de blauwe wurggreep was het zoeken naar orde in de chaos. Dylan van Baarle voelde zijn benen niet en trok op ruim 50 kilometer van de aankomst op avontuur.

   

  De Nederlander deed dat in zijn eentje en keek niet meer om. De pedaleur de charme vocht voor een voorgift van amper 35 seconden, maar gaf in al zijn sierlijkheid kilometerslang geen seconde prijs.

  Hoe kan Van der Poel zijn dip op de Trieu verklaren?

  In een bijzonder vreemde editie – gekruid door de eerste hitte en door een razendsnelle openingsfase (48,5 km/u na 2 uur) – roerden vooral Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet en Victor Campenaerts zich in de achtervolging, maar de cohesie was zoek en de speldenprikken baarden meestal een muis.

   

  En Mathieu van der Poel dan? De eerste selectie had de Nederlandse kampioen overleefd, maar op de Trieu (op 35 kilometer van de finish) zakte Van der Poel er volledig door.

   

  Hij probeerde nadien de bakens nog te verzetten voor sprinter en ploegmakker Tim Merlier, maar de brokken konden niet meer gelijmd worden.

   

  Met een verbluffende solo plaatste Van Baarle iedereen in zijn schaduw. Christophe Laporte bleef het spurtende peloton nog net voor, Merlier was de snelste van het pak.

   

  Wat na de laatste opwarmer voor de Ronde van Vlaanderen rest, zijn vooral veel vraagtekens. Speelden favorieten zoals Van der Poel en Alaphilippe verstoppertje of zullen ze toch met twijfels toeleven naar zondag? "Het is vooral gevaarlijk om nu al conclusies te trekken", besloot Michel Wuyts.

  Merlier: "Dacht dat Mathieu lachte toen hij zei dat hij zich niet goed voelde"
  • Dylan van Baarle (winnaar): "Ik voelde me vrij goed en vroeg aan Ethan Hayter om de koers hard te maken. Toen ik doortrok, zat ik alleen. Ik had gehoopt een paar jongens mee te krijgen of dat er later een groepje zou terugkeren. De laatste 30 kilometer kon ik alleen maar denken: karren maar, karren maar, karren maar. Of dit de grootste zege uit mijn carrière is? Deze staat toch hoog op het lijstje, al was die ritzege in de Dauphiné ook niet te versmaden. Maar dit is mijn allereerste semiklassieker. Ik wist dat ik op de goeie weg was. Die ereplaatsen in de voorbije koersen vielen niet uit de lucht."
   
  • Christophe Laporte (tweede): "Er was geen samenwerking in het groepje achter Van Baarle. Sommigen wilden rijden, anderen dan weer niet. Omdat we niet terugkwamen, ben ik zelf op het einde nog weggesprongen. De vorm is goed, ook al had in Gent-Wevelgem een offday. De Ronde is wel nog een stuk zwaarder."
   
  • Tim Merlier (derde): "Door de warmte had ik lang niet zo'n goed gevoel. Op een gegeven zei Mathieu (Van der Poel) dat hij zich ook niet zo goed voelde. Ik dacht eerst dat het om te lachen was. Dan hebben we maar beslist om voor mij te rijden. Alleen viel de steun van de andere teams veel te snel weg."
  Lees ook:
  Reacties na Dwars door Vlaanderen:
  Rituitslag Dwars door Vlaanderen
  naamresultaatploeg
  1
  Dylan van Baarle
  3:58:59
  INEOS GrenadiersIGD
  2
  Christophe Laporte
  +26
  CofidisCOF
  3
  Tim Merlier
  +26
  Alpecin - FenixAFC
  4
  Yves Lampaert
  +26
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  5
  Tosh Van der Sande
  +26
  Lotto - SoudalLTS
  6
  Alexander Kristoff
  +26
  UAE Team EmiratesUAD
  7
  Greg Van Avermaet
  +26
  AG2R - Citroën TeamACT
  8
  Anthony Turgis
  +26
  Total Direct EnergieTDE
  9
  Florian Sénéchal
  +26
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  10
  Jasper Stuyven
  +26
  Trek - SegafredoTFS
  Fase per fase
  16:26

  De top 10: Van Baarle, Laporte, Merlier, Lampaert, Van der Sande, Kristoff, Van Avermaet, Turgis, Sénéchal, Stuyven.

  16:24

  Laporte blijft nog net uit de greep van het peloton, waar Merlier de sprint wint voor Lampaert. Iedereen lijkt stikkapot te zitten.

  16:23
  Petje af voor Dylan van Baarle

  Dylan van Baarle (28) boekt de mooiste zege uit zijn carrière. Hij rondt een solo van ruim 50 kilometer af. Chapeau!

  16:23

  Het peloton valt de groep met Stuyven in de nek. Zijn de ereplaatsen voor de sprinters?

  16:22
  Laatste km.

  De buit is binnen voor Van Baarle. Hij kan rustig genieten van de laatste loodjes. 

  16:21

  De tros met Van Avermaet en Stuyven aast op het podium. Vooral Campenaerts spaart zich niet en wil straks de ceremonie meemaken. 

  16:20

  Nog 3 kilometer en de Nederlandse brommer hoeft zich eigenlijk geen zorgen meer te maken. De bochtenrijke slotfase is sowieso op maat van de vluchter. 

  16:19

  Het is hoe dan ook een zeer vreemde koers geweest. Waar was Deceuninck-Quick Step (op Sénéchal na)? Hoe valt de inzinking van Van der Poel op de Trieu te verklaren? 

  16:18
  Nog 5 kilometer

  Van Baarle komt op het BK-parcours. Hij is op weg om de mooiste zege uit zijn carrière te boeken. De sierlijke Nederlander is geen veelwinnaar, zeker niet. Een ritje in de Dauphiné en een Nederlandse tijdrittitel staan op zijn erelijst. Van Baarle is een steengoede knecht in het rondewerk bij Ineos, maar verzilvert zijn hoogvorm in Waregem. 

  16:17

  Philipsen doet zijn stinkende best om Merlier toch nog aan het sprinten te krijgen, maar het is vechten tegen de bierkaai. 

  16:16
  Tijdsverschil

  Op alle fronten blijft het status quo.

  Van Baarle

  groep Stuyven: 35"

  peloton (dat de groep met Wellens en co heeft ingerekend): 49"

  16:14
  Nog 7 kilometer

  Van Baarle peuzelt op de Herlegemstraat de laatste kasseien van de dag op. In de achtergrond is een samensmelting in de maak, maar het duurt ontzettend lang. En voor Van Baarle lijken ze te laat te komen.

  16:13
  Het is een berekende koers. Maar vergeet dat gemiddelde na twee uur niet: 48,5 km/u!
  Michel Wuyts
  16:12

  De verstandhouding bij het achttal is niet optimaal. Het zijn te veel speldenprikken en dat speelt allemaal in de kaart van Van Baarle.

  16:10
  Nokereberg

  Met Nokereberg zijn alle hellingen achter de kiezen. Dylan van Baarle, vertrokken op ruim 50 kilometer van de finish, moet nog 11 kilometer doorjassen. Het ziet er nog steeds erg fraai uit. Het is niet dat de achtervolgers het niet geprobeerd hebben, maar de Nederlander is van ijzer. 

  16:08

  Van der Poel neemt nog eens een fikse kopbeurt in het peloton voor zijn rekening en zakt dan weg. Hij ontmoet er Alaphilippe, die er een spookwedstrijd van maakt. 

  16:07

  Het is gevaarlijk om veel conclusies te trekken, maar in het peloton gaat het ook te snel voor Küng. Hebben ze allemaal een slag van de hitte?

  16:06
  Nog 15 kilometer

  De kilometers smelten weg op deze warme dag. Bij de groep met Stuyven (met ook Van Avermaet, Laporte, Sénéchal, Durbridge, Oliveira, Barguil en Campenaerts) draait de ketting niet gesmeerd. Het kantelt steeds meer richting de kant van de Nederlander.