Van der Poel heeft zijn eerste voorjaarsklassieker al te pakken

  Dwars door Vlaanderen
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  7°Cdistance 182.6 km
  location 12:30: Roeselare - 16:36: Waregem
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  0306090120150182.6

   Wereldkampioen veldrijden Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft met Dwars door Vlaanderen een eerste klassieke zege op de weg te pakken. De Nederlandse kampioen won een sprintje van een vijftal met sprekend gemak.

   Verslag van Dwars door Vlaanderen

   Er werd slecht weer voorspeld voor de 74e editie van Dwars door Vlaanderen. Yves Lampaert, de winnaar van de voorbije 2 jaar, zag het graag gebeuren. Maar uiteindelijk zou het toch een droge editie worden.

    

   De eerste opwinding kregen we vlak voor de 2e klim van de dag, de Kluisberg. Een ambulance voor de vrouwenkoers moest voorrang krijgen en zo werd de koers even geneutraliseerd. De 8 vluchters mochten met voorsprong weer vertrekken, al verliep dat niet zonder slag of stoot.

    

   Op de volgende helling trok Mathieu van der Poel aan de bel. Veel te vroeg, zou je denken. En het groepje met onder meer ook Turgis zou nooit veel voorsprong krijgen.

    

   Toen bleek dat de kloof toch niet gedicht raakte én overbrugbaar bleef, namen Benoot en Jungels de overzetboot. Ze reden naar Van der Poel en Turgis, die op hun beurt weer de laatste overlever van de vlucht, Pöstlberger, opraapten. Die 5 zouden het onder elkaar uitvechten voor de zege, want in het peloton kregen ze de boel niet georganiseerd.

    

   Van der Poel was op papier de snelste, maar het was de tragere Jungels die Benoot de duvel aandeed door hem bij een late uitval terug te gaan halen. Zo werd de Nederlandse kampioen in een zetel naar de finish gebracht. Turgis speelde nog op de verrassing in de sprint, maar om Van der Poel te verrassen moet je toch vroeger opstaan. Ruim voor de finish kon hij al zijn arm de lucht insteken.

   Sterke Mathieu van der Poel sprint naar winst in Dwars door Vlaanderen

   Napraten op Facebook, met Jurgen Van den Broeck en Ruben Van Gucht

   Fase per fase

   1. 16 uur 36. "Van der Poel, wat een schitterende naam voor op de erelijst". Karl Vannieuwkerke.
   2. 16 uur 36. Van der Poel wint! Mathieu van der Poel riposteert Turgis met verbluffend gemak. Hij kan zich al snel rechtop zetten. Van der Poel wint zo zijn 2e WT-koers al meteen.
   3. 16 uur 35. Turgis gaat van ver aan. Komt daar nog iemand over?
   4. 16 uur 35. Gaan aanvallen meer. We gaan sprinten. Met Van der Poel in het wiel van Jungels.
   5. 16 uur 34. Aanval Benoot! Op iets minder dan 1 kilometer gaat Benoot aan. Jungels haalt hem terug. Van der Poel zit in een zetel.
   6. 16 uur 34. Er wordt nu toch wat geloerd op een laatste hellend stukje op weg naar de rode vod. Maar niemand durft aan te gaan. Of kan het.
   7. 16 uur 33. Benoot blijft serieus van jetje geven, net als Turgis. Jungels zit meer te speculeren, maar laat Van der Poel nu nog iemand rijden?
   8. 16 uur 32. "De wind stond fel in het voordeel aan de aankomst, maar is nu gaan liggen". Christophe Vandegoor (Sporza).
   9. 16 uur 31. In het peloton komen ze nu een beetje dichter (45 seconden), maar daar moeten we niet meer naar kijken. Wanneer gaan ze vooraan beginnen te pokeren?
   10. 16 uur 30. Jungels blijft de vijzen aandraaien, maar de anderen kraken nog niet. Nog 4 kilometer.
   11. 16 uur 28. "De jeugd is bezig deze Dwars door Vlaanderen te domineren". Michel Wuyts.
   12. 16 uur 27. Jungels en Benoot zullen niet op hun sprint kunnen gokken en dus moeten ze in de laatste 7 kilometer nog iets verzinnen. Zo deed Lampaert het de voorbije jaren ook.
   13. 16 uur 27. Jungels versnelt op de Nokereberg, Van der Poel laat hem niet gaan.

    Jungels versnelt op de Nokereberg, Van der Poel laat hem niet gaan

   14. 16 uur 25. "Benoot, Pöstlberger en Turgis rijden er weer naartoe, maar je ziet wel dat het krachten heeft gekost.". Karl Vannieuwkerke.
   15. 16 uur 24. Jungels en Van der Poel demarreren elk aan een andere kant in het gootje van de Nokereberg. De Luxemburgse en Nederlandse kampioen zetten de anderen onder druk.
   16. 16 uur 23. Het verschil tussen de 5 leiders en het peloton blijft rond de 50 seconden schommelen.
   17. 16 uur 21. Retro 2019: Van der Poel valt zwaar in sprint op Nokereberg.

    Retro 2019: Van der Poel valt zwaar in sprint op Nokereberg

   18. 16 uur 21. Over een paar kilometer trekken we over de Nokereberg, de plaats waar Mathieu van der Poel 2 weken geleden zwaar ten val kwam.
   19. 16 uur 20. Linde Merckpoel komt Yves Lampaert aanmoedigen.

    Linde Merckpoel komt Yves Lampaert aanmoedigen