• home
 • video
 • pas verschenen

  Rickaert (Alpecin-Fenix) zet Dwars door het Hageland naar zijn hand, ploegmaat Vermeersch 3e

  Dwars door het Hagelandeinde
  />wegwedstrijd
  VertrekAarschot - AankomstDiest -
  Afstand180 km
  0306090120150180

   Jonas Rickaert heeft Dwars door het Hageland (1.Pro) aan zijn erelijst toegevoegd, zijn eerste zege bij de profs. De Belg van Alpecin-Fenix klopte medevluchter Nils Eekhoff op de Citadel van Diest. Zijn ploegmaat Gianni Vermeersch werd derde. Het was de eerste UCI-wedstrijd op Belgische bodem sinds de herstart van het wielerseizoen.

   Het werd een namiddagje stof happen in de Vlaams-Brabantse versie van de Strade Bianche. Daar had een groepje van zes vroege vluchters wel zin in, maar die eerste groep haalde nauwelijks de tv-beelden. Gilles De Wilde kon zijn inspanning het langst volhouden en belandde zo in de tweede belangrijke kopgroep van de dag.

    

   Die telde zo'n 15 renners met onder anderen veldrijder Toon Aerts en Jannik Steimle voor Deceuninck-Quick Step. Er zat wel muziek in deze kopgroep, maar Jonas Rickaert verraste het pak met een aanval op de onverharde Demerdijk. Alleen Niks Eekhoff was alert genoeg om mee te springen.

    

   Achter het duo werd er getwijfeld bij de rest van de kopgroep en ook in het peloton. Deceuninck-Quick Step en Jumbo-Visma probeerden in de laatste lokale ronde het gat nog wel te dichten, maar ze kwamen te laat. 

    

   Rickaert en Eekhoff konden dus een rechtstreeks duel uitvechten. De renner van Alpecin-Fenix was duidelijk de sterkste en op de kasseien van de Citadel liet hij een vermoeide Eekhoff definitief achter.

   Rickaert: "Het was leuk om alleen over de finish te komen"

   "Ik voelde me goed, maar ik was nooit zeker. Ik probeerde eerst even alleen te gaan, maar ik voelde wel dat hij moe was. Op de kasseien viel hij een beetje stil en dus heb ik na dat bochtje even doorgetrokken. Hij moest passen. Het was leuk dat ik niet moest sprinten en alleen over de aankomst kon komen "

    

   "Ik doe dat wel graag zo door het stof rijden. In de Ronde van Vlaams-Brabant was ik ook al goed vorige week. Als ploeg staan we er en zijn we klaar voor wat er nog komt."

   Eekhoff: "Spijtig, er was er vandaag eentje sterker"

   Dwars door het Hageland klassement

     naam
   1Jonas Rickaert
   2Nils Eekhoff
   3Gianni Vermeersch
   4Florian Sénéchal
   5Tim Merlier
   6Benjamin Declercq
   7Timo Roosen
   8Bert-Jan Lindeman
   9Toon Aerts
   10Bert De Backer

   Fase per fase

   1. 15 uur 45. Rickaert rijdt weg van Eekhoff in laatste kilometer en wint!

    Rickaert rijdt weg van Eekhoff in laatste kilometer en wint!

   2. 15 uur 44. Nog een extra reden om te vieren straks voor Alpecin-Fenix: Vermeersch wordt derde. .
   3. 15 uur 43. Rickaert wint! Jonas Rickaert rijdt alleen over de finish bovenop de Citadel in Diest. Het is de mooiste overwinning in zijn carrière tot nu toe. Eekhoff is helemaal leeg, maar wordt nog tweede. .
   4. Laatste km. Zij aan zij klauteren ze de Citadel op. Wie heeft er nog iets in de tank? Eekhoff lijkt helemaal leeg. . 15 uur 42.
   5. Laatste kilometer. Eekhoff of Rickaert? Wie wint deze Dwars door het Hageland? . 15 uur 41.
   6. 15 uur 39. Jumbo-Visma probeert de bakens nog te verzetten, maar ze gaan te laat komen. Het wordt een tweestrijd.  .
   7. 15 uur 37. Dat gaat maar net goed voor Eekhoff.

    Dat gaat maar net goed voor Eekhoff

   8. 15 uur 37. Eekhoff verslikt zich in een kuil op de Demerdijk. Hij heeft wat stuurkunsten nodig om recht te blijven. .
   9. 15 uur 34. Rickaert snijdt de bochten perfect aan. Hij heeft controle op het gravel. Sven Nys.
   10. 15 uur 33. De kilometers tikken weg. De leiders daveren een laatste keer over de Demerdijk. We moeten turen om ze te kunnen onderscheiden in de witte wolk. .