Vanbilsen speelt soloslim in Dwars door het Hageland, Terpstra op 2

Dwars door het Hageland
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 204 km
location 12:50: Aarschot - 17:45: Diest
einde
startfinish
0306090120150180204

  Kenneth Vanbilsen (Cofidis) heeft Dwars door het Hageland op zijn erelijst geschreven. Onze landgenoot haalde het na een solo in de finale. Niki Terpstra (2e) en Quinten Hermans (3e) snelden naar de dichtste ereplaatsen.

  Uitslag Dwars door het Hageland
  1. Kenneth Vanbilsen 204km in 3u58'54"
  2. Niki Terpstra (Ned) op 5"
  3. Quinten Hermans z.t.
  4. Loïc Vliegen 9"
  5. Jasper Philipsen 9"
  6. Tim Merlier 11"
  7. Jan Willem van Schip (Ned) 14"
  8. Lionel Taminiaux 24"
  9. Gianni Vermeersch 1'33"
  10. Timothy Dupont 1'33"

  Vanbilsen is sterke Terpstra te sluw af met late uitval

  Ondanks een kleine 40 kilometer aan onverharde wegen werd er stevig gekoerst in de "Vlaamse Strade Bianche". Na een snel eerste uur barstte het peloton in twee. Een groep van 39 renners vloog richting eerste grindstrook. Het gros van de favorieten voor de zege zat alert mee vooraan, alleen titelverdediger Neilands moest al heel snel passen.

   

  De winnaar zat in de eerste groep, maar het duurde lang voor er daar vuurwerk te zien was. Van Schip was de eerste die een bommetje dropte. Hij reed weg in de eerste van twee lokale rondes, maar op de Allerheiligenberg nam Terpstra zijn landgenoot te grazen. Hij trok meteen door en schudde zo 30 renners overboord.

   

  Terpstra voelde zich in zijn sas in de kleine groep, maar hij had niet gerekend op de aanval van Vanbilsen. De Belg van Cofidis wist dat hij de snelle mannen niet zou aankunnen in een sprint bergop en gebruikte de laatste onverharde strook om zijn move te maken. 

   

  Achter de rug van Vanbilsen werd er gepokerd. Van Schip en Philipsen konden de oversteek niet maken en het antwoord van Terpstra op de klim naar de finish kwam simpelweg te laat. Hij moest blij zijn met plaats twee en de leidersplaats in de Bingoal Cycling Cup. Voor Vanbilsen is het een van de mooiste overwinningen uit zijn carrière.

  "Neergelegd bij mijn status als knecht, maar fijn om eens te winnen"

  Is dit de mooiste overwinning ooit voor Kenneth Vanbilsen? "Het zal er toch dichtbij komen", zei hij na de finish. "Ik heb bij de beloften ook nog eens een heel mooie koers gewonnen. Ik ben geen veelwinnaar. De ploeg zou hier normaal niet rijden, maar ik heb gevraagd om toch te komen. Ik ben van Halen, hier vlakbij."

   

  "Voor de start prikkelt de ploeg mij dan nog eens. Ik heb drie dagen hier getraind. Een dag met Quinten Hermans ook. Gisteren ben ik de plaatselijke ronde nog eens komen rijden. Ik kende elke bocht. Daar haal ik zeker 50 meter voordeel uit."

   

  "Toen Terpstra doortrok had ik het een beetje moeilijk dus ik wist dat ik zou moeten wegglippen. Ik deed het op een kleine 10 kilometer van de meet en dan is het pompen of verzuipen. Dan had ik nog een leegloper op de laatste keer Citadel, maar de tube heeft het gehouden tot aan de finish. Ik ben echt blij. Het is mijn eerste officiële zege voor de ploeg. Ik heb er mij bij neergelegd dat ik een knecht ben, maar het is fijn om ook eindelijk eens te winnen."

  Reacties:

  • Niki Terpstra (2e): "Het ging goed maar de finale was een steekspel en Vanbilsen ging op een goed moment. Daarna werd er wat gekeken naar elkaar. Ik wilde de andere renners ook wat werk laten opknappen, maar in de finale kwam ik dan te laat. Ik reed een goeie slotklim en podium is toch mooi."
  • Quinten Hermans (3e): "Ik denk niet dat er meer in had gezeten. Als we Vanbilsen nog pakken, word ik misschien tweede achter Terpstra. Terpstra was duidelijk sterker. Vanbilsen heeft het ook verdiend. We zijn samen gaan verkennen. We zijn allebei van de streek en zijn goed bevriend. Als je dan met twee op het podium staat, heb je goed verkend, denk ik."

  Fase per fase

  1. 17 uur 28 match afgelopen
  2. 17 uur 28. Vanbilsen wint! Vanbilsen komt als eerste boven op de Citadel in Diest. Hij mag vieren na een late uitval. Terpstra moet blij zijn met plaats 2.
  3. 17 uur 27. Terpstra probeert het nog met een late uitval, maar ze komen te laat.
  4. Laatste km. Vanbilsen rijdt de laatste kilometer in met een voorsprong van amper 15 seconden. 17 uur 26.
  5. 17 uur 22. Antwoord van Terpstra! Niki Terpstra denkt dat zijn moment gekomen is. Hij schudt een versnelling uit zijn pedalen maar krijgt meteen Merlier in zijn wiel. Iedereen is er in die achtervolgende groep zo nog bij. .
  6. 17 uur 22. Het is Philipsen die zijn verantwoordelijkheid neemt om naar Vanbilsen te rijden. De leider kijkt achterom. Gelooft hij er zelf wel nog in?
  7. 17 uur 21. De poging van Vanbilsen pakt bijzonder goed uit. Het valt helemaal stil achter hem. Vanbilsen heeft 25 seconden op zak. .
  8. 17 uur 19. Achter Vanbilsen wordt er gekeken. De leider kijkt achterom maar ziet niets (door het stof en de bochten).
  9. 17 uur 17. Prik van Vanbilsen. Kenneth Vanbilsen weet dat hij iets moet verzinnen en gooit een lijntje uit. Hij pakt snel 50 meter. Wie reageert als eerste?
  10. 17 uur 16. Merlier doet het slim. Hij doet zijn werk, maar niet meer of niet minder dan iemand anders. Hij is samen met Philipsen de snelste man in deze groep. Sven Nys.
  11. 17 uur 15. Philipsen meldt zich vooraan. Hij rijdt kwiek mee in deze finale. .
  12. 17 uur 13. In de kopgroep van 8 tellen we 6 landgenoten. Een Belgische zege is statistisch gezien zeer waarschijnlijk. Of steekt Terpstra er een stokje voor?
  13. 17 uur 11. De renners rijden een laatste keer voorbij de basiliek in Scherpenheuvel. Wie mag straks de goden bedanken aan de finish?
  14. 17 uur 10. Piet Allegaert hangt aan de rekker na het Prinsenbos. Hij moest lossen in de onverharde strook en lijkt niet opnieuw te kunnen aanpikken bij de kop van de wedstrijd.
  15. 17 uur 06. Philipsen, amai. Hier is het bewijs dat hij meer kan worden dan een sprinter. Michel Wuyts.
  16. 17 uur 04. Terpstra rijdt en blijft rijden in het Prinsenbos. Wie kan er mee met de Nederlandse topfavoriet?
  17. 17 uur 01. De aanval van Terpstra werpt zijn vruchten af. Een kopgroepje van 9 scheurt zich af van de rest. De winnaar rijdt hier.