Ga naar de inhoud
Louvel
Het is de tweede profzege voor Matis Louvel.

De druiven smaken zoet voor solist Matis Louvel in Overijse

 wo 24 augustus 2022 17:03
Druivenkoers Overijse
Wegwedstrijd
192 km
12:30 Overijse - 17:00 Overijse
Matis Louvel
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 192

    Matis Louvel (Arkéa) heeft Remco Evenepoel opgevolgd op de erelijst van de Druivenkoers. Net als in 2021 kwam de winnaar solo over de finish. Louvel was in de finale weggereden uit een groepje met onder meer Démare en Van Gestel.

    Mathieu van der Poel maakte zijn wederoptreden in het peloton na een  mindere Ronde van Frankrijk. Maar ook Biniam Girmay, Dylan Teuns, Victor Campenaerts en Tim Wellens hadden deze 62ste Druivenkoers met stip aangeduid op hun kalender.

     

    Al in de eerste ronde vormde er zich een kopgroep van vijf renners: Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauzen) Robin Carpenter (Human Powered Health) Kamiel Bonneu (Sport Vlaanderen-Baloise) Paul Ourselin (Total Energies) en Bram Dissel (BEAT Cycling). De vijf fietsten een maximale voorsprong van om en bij de drie minuten bij elkaar.

     

    Het peloton liet lang begaan en met nog 90 kilometer te gaan werd de kloof verkleind tot 1 minuut. Net dan dubbele pech voor Alpecin-Deceuninck. Mathieu van der Poel reed lek en Jasper Philipsen kreeg mechanische problemen. Beide renners konden wel snel weer aansluiten.

     

    Een val in het peloton waar ook Victor Campenaerts bij betrokken was zorgde voor verbrokkeling. Bij het ingaan van de laatste ronde kreeg dat peloton de 5 koplopers in het vizier en op 25 kilometer van de finish was het voorbij voor de vijf vluchters.

    Van Gestel dient als springplank voor Louvel

    Op de Bekestraat ontbond Dries Van Gestel dan zijn duivels. De renner van Total Energies sloeg een kloofje met het peloton bovenaan de helling. Vier andere renners - Démare en Welten (FDJ), Matis Louvel (Arkea) en Simon Clarke (Israël)  -konden aansluiten net voor de Veeweidestraat.

     

    In de achtergrond hadden Alpecin-Deceuninck en Wanty de slag gemist en ondanks verwoede pogingen van Dries De Bondt en Biniam Girmay op de Smeysberg waren de 5 vogels gaan vliegen.

     

    Op de kasseien van de Moskesstraat, de laatste helling van de dag, zag Matis Louvel z’n kans gekomen om te versnellen. De 23-jarige Fransman kon een kleine kloof slaan, hield vol tot aan de streep en pakte één van de knapste zeges uit z’n carrière. 

     

    Arnaud Démare won de sprint voor de tweede plaats, voor onze landgenoot Dries Van Gestel.

    Bekijk de beslissende demarrage van Matis Louvel

    Matis Louvel: "Deze overwinning is geen verrassing"

    Deze overwinning komt niet echt als een verrassing voor de 23-jarige Louvel: "Ik weet wat ik in mijn mars heb en ik heb dit jaar al een goed seizoen gereden met enkele mooie ereplaatsen in de klassiekers in het begin van dit seizoen."

    "Ik heb de Dauphiné, Parijs Nice en mijn eerste Tour gereden. Dus ik wist dat ik de capaciteiten had om een koers zoals deze te winnen en ik ben blij dat dit vandaag gelukt is."

     

    Iedereen zei dat je de beste man in koers was vandaag. "Ik heb mijn dag goed ingedeeld om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. In de finale had ik goeie benen maar ik moest anticiperen om de sprint te vermijden, want tegen Démare had ik geen schijn van een kans."

     

    "In de toekomst wil ik graag nog beter doen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs
    Roubaix. Ik amuseer me op de fiets. Kasseien zijn echt mijn ding, maar je moet in zo’n koersen ook wel een portie geluk hebben." 

    Uitslag Druivenkoers

    naamresultaatploeg
    1
    Matis Louvel
    192 km in 4u24'38"
    2
    Arnaud Démare
    op 8"
    3
    Dries Van Gestel
    z.t.
    4
    Jasper Philipsen
    13"
    5
    Kenneth Van Rooy
    14"
    6
    Sandy Dujardin
    z.t.
    7
    Axel Zingle
    8
    Jasper De Buyst
    9
    Milan Menten
    10
    Lasse Norman Hansen

    Fase per fase

    17:04
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    17:04

    Matis Louvel wint de Druivenkoers

    De 23-jarige Fransman van Arkea Samsic houdt het vol tot aan de streep en wint verdiend.

    17:03

    De beslissende aanval van Matis Louvel in de Moskesstraat. De vogel is gaan vliegen

    16:53

    De kloof wordt groter

    Is Matis Louvel op weg naar de zege in de Druivenkoers? Het ziet ernaar uit de 23-jarige Fransman rijdt verder weg van de achtervolgers

    16:49

    Girmay neemt het peloton op sleeptouw in het peloton

    16:48

    Demarrage op de Moskesstraat

    Matis Louvel (Arkea-Samsic) waagt zijn kans op de kasseien van de Moskesstraat. Hij slaat een klein kloofje op z'n 4 medevluchters

    16:47

    Girmay voert forcing op Smeysberg

    De winnaar van Gent Wevelgem probeert op de Smeysberg weg te rijden uit het peloton, maar voorlopig blijven de 5 koplopers uit de greep. Nog één keer de Moskesstraat.

    16:44

    Reactie uit het peloton

    Dries De Bondt neemt het peloton op sleeptouw in de jacht op de 5 koplopers, hij krijgt hulp van de mannen van intermarché

    16:43

    Van Gestel krijgt 4 mannetjes mee in de Veeweidestraat

    16:41

    Opnieuw kopgroep van 5

    Dries Van Gestel, Arnaud Démare, Bram Welten, Simon Clarke en Matis louvel hebben een kleine voorsprong op het peloton

    16:36

    Dries Van Gestel plaatst een aanval op de kasseien van de Bekestraat

    16:31

    Aanval Dries Van Gestel

    Op de Bekestraat ontbindt Dries Van Gestel zijn duivels. Hij slaat een kloofje met het peloton bovenaan de helling. Vier andere renners, waaronder Démare sluiten aan net voor de Veeweidestraat

    16:27

    Taymansstraat zorgt nog niet voor afscheiding

    Alle grote namen zitten vooraan in het peloton maar voorlopig durft niemand aan te vallen. Wachten ze op de Smeysberg of de Moskesstraat?

    16:25

    Vlucht van de dag zit erop

    De vijf koplopers worden op 25km van de streep ingelopen. Wie van de grote mannen neemt het initiatief.

    16:25

    Daar is het peloton

    16:01

    Laatste stuiptrekkingen van de kopgroep

    Er wordt vooraan veel achterom gekeken maar de samenwerking blijft voorlopig optimaal waardoor het jagende peloton blijft hangen op dezelfde afstand.

    15:59

    Laatste ronde

    De 5 koplopers gaan de laatste ronde in met een twintigtal seconden voorsprong op het peloton 

    15:53

    Peloton ziet koplopers rijden

    Met nog 50 kilometer te gaan ziet de kop van het verbrokkelde peloton de 5 vluchters rijden. Wie neemt het initiatief wanneer ze worden ingelopen?