Groenewegen wint Driedaagse Brugge-De Panne met de vingers in de neus

  Driedaagse Brugge-De Panne
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  12°Cdistance 200.3 km
  location 11:44: Brugge - 16:10: De Panne
  trophy Dylan Groenewegen
  einde
  startfinish
  0306090120150180200.3

   Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) heeft de Driedaagse Brugge-De Panne op zijn erelijst gezet. De Nederlander was duidelijk de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. 

   Verslag van de Driedaagse Brugge-De Panne

   Vorig jaar werd de Driedaagse voor het eerst als eendagskoers georganiseerd, sinds dit jaar mag de koers bij de grote jongens meespelen in de WorldTour. Het parcours bleef nagenoeg ongewijzigd en dus ideaal voor sprinters. Daar konden de beklimming van onder meer de Kemmelberg of de 3 windstille passages door De Moeren niets aan veranderen.

    

   Een valpartij op 10 kilometer van het einde, net toen de 6 vluchters (met de Belgen Dewulf, Janssens en Leysen) gegrepen zou worden, schudde het peloton - letterlijk - wel door elkaar. Het belangrijkste slachtoffer was de nummer 2 van vorig jaar: Pascal Ackermann. De Duitse kampioen zou niet meesprinten.

    

   Een uitgedund peloton meldde zich zo in de straten van De Panne. Titelverdediger Viviani werd perfect gepiloteerd door ploegmaat Mørkøv, maar zag eerst Gaviria en daarna de verbluffend zwierige Groenewegen voorbij hem vliegen.

   Dylan Groenewegen is de sterkste sprinter en wint de Driedaagse

   Groenewegen: "1e sprint van het jaar tegen Gaviria en Viviani"

   • Dylan Groenewegen (winnaar): "Ik werd eerder in de finale nog opgehouden door een val. Toen wist ik al dat het zwaar zou worden om nog te winnen. Maar de ploeg bracht mijn perfect naar voren. Eerst was er de sprint naar de laatste bocht, met wat wringen, en daarna kwam ik er nog goed uit. Leuk, want ik had dit jaar nog niet tegen Gaviria en Viviani kunnen sprinten."

    

   • Fernando Gaviria (tweede): "Door die val op het einde verloor ik enkele ploegmaats. Maar het zou sowieso een lastige sprint geweest zijn. Het is hier altijd hectisch. Ik had hier graag gewonnen, maar er was nog 1 renner beter. Zondag krijg ik een nieuwe kans in Gent-Wevelgem. De conditie is alvast goed."

    

   • Elia Viviani (derde): "Ik kwam de laatste bocht goed door en ben op het juiste moment aangegaan. Niet te vroeg en niet te laat. Er waren er alleen 2 sneller. Meer dan een 3e plaats zat er niet in. Voor Gent-Wevelgem zegt dit niets. Dat is een totaal andere, veel zwaardere, koers."

   Fase per fase

   1. 16 uur 10. "Met wat een souplesse is die voorbij Gaviria gevlamd. Gaviria, die heeft een keelontsteking opgelopen.". Michel Wuyts.
   2. 16 uur 09. Groenewegen wint! Met sprekend gemak doet Dylan Groenewegen Gaviria en Viviani de baard af in de sprint. Indrukwekkend machtsvertoon van de Nederlander.
   3. 16 uur 09. Morkov trekt de sprint aan voor Viviani. Groenewegen zit wat ingesloten.
   4. 16 uur 09. De gevaarlijke bochten hebben ze goed achter de rug. De sprint kan zich inzetten.
   5. 16 uur 08. "Ik zie geen Kittel. Die zal niet meespelen.". Sven Nys.
   6. 16 uur 08. Terwijl Jakobsen moet passen en Viviani er alleen voor staat, hebben ze bij Sky nog wat overgehouden. Met zijn drieën trekken ze de laatste kilometer in. Aan zijn ploegmaats zal het niet liggen voor Halvorsen.
   7. 16 uur 07. "Groenewegen is zijn ploegmaats kwijt". Sven Nys.
   8. 16 uur 06. Het valt nu vooraan wat stil en zo kan Kittel met zijn sergeanten opschuiven. Het zal de sprint zijn van een uitgedund peloton, maar met al die grote namen kan het toch een koninklijke sprint worden.
   9. 16 uur 05. We zien ook enkele renners van Cofidis opschuiven. Zit Bouhanni er nog bij?
   10. 16 uur 04. "Hypernervositeit nu in het peloton". Michel Wuyts.
   11. 16 uur 03. "Bij Jumbo-Visma sparen ze zich om de sprint laat aan te vatten". Sven Nys.
   12. 16 uur 03. Groenewegen is ook nog altijd mee, net als Halvorsen. Nog heel wat kanshebbers op de zege dus. Maar Deceuninck-Quick Step is nog in groten getale aanwezig.
   13. 16 uur 02. In het eerste, fel uitgedunde, peloton zien we heel wat renners van Katjoesja. Maar zit Kittel er nog bij? Gaviria, Viviani, Jakobsen en Mareczko hebben we wel zeker herkend.
   14. 16 uur . Over Ackermann mogen we een kruis maken. Hij heeft de achtervolging gestaakt. Deceuninck-Quick Step is niet van plan nog stil te vallen. Door de val is het peloton in 3 stukken gevallen.
   15. 15 uur 57. Nog meer slachtoffers: Lawless, Rojas en Dempster.
   16. 15 uur 56. Enorme valpartij! Bij het opdraaien van De Moeren komen ze zwaar ten val tegen de reling. Keukeleire, Pedersen en ook sprinter Ackermann liggen erbij.
   17. 15 uur 56. Akelige valpartij, met o.a. Ackermann en Keukeleire.

    Akelige valpartij, met o.a. Ackermann en Keukeleire

   18. 15 uur 55. Het peloton maakt zich op voor de laatste passage van De Moeren.
   19. 15 uur 55. "Als we het konden zouden we meeblazen voor meer wind in De Moeren. Maar die kracht hebben we niet.". Michel Wuyts.
   20. 15 uur 50. Op de Ieperse Steenweg door Veurne ziet het peloton de 6 moedige leiders rijden. Na ongeveer 175 kilometer in de ontsnapping is hun onderneming ten dode opgeschreven.