Ga naar de inhoud

Mikkel Bjerg verrast vriend en vijand met triomf in tijdrit, Vingegaard doet zaakje in stand

Critérium du Dauphiné
Individuele tijdrit
25 °C
31.1 km
13:41 Cours - 16:39 Belmont-de-la-Loire
Mikkel Bjerg
einde
 1. 0
 2. 10
 3. 20
 4. 30
 5. 31.1

  Mikkel Bjerg heeft de lange tijdrit in het Criterium du Dauphiné naar zijn hand gezet. De Deen van Team UAE had in aankomstplaats Belmont-de-la-Loire twaalf tellen voorsprong op zijn landgenoot Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) en wordt ook leider. De Tourwinnaar deelde wel een stevige tik uit aan zijn concurrenten voor het klassement.

  Rit 4 van de Dauphiné in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Mikkel Bjerg heeft vandaag de volgende stap in zijn profcarrière gezet. Na jaren in de schaduw, mocht de Deen een eerste keer in de grote spotlights pronken. Dat Bjerg hard kon rijden, was geen geheim. Maar een Vingegaard op dit parcours kloppen, is van een compleet andere grootorde.

   

  • Opvallend: De tijdrit in de Dauphiné is steevast een generale repetitie voor de Tour. En die was collectief vooral geslaagd voor UAE Team Emirates, dat met 3 man in de top 8 prijkte. Een factor minder waar de revaliderende Pogacar zich mee moet bezighouden.

   

  • Belgisch briljant: Een eervolle vermelding voor Rune Herregodts, die hoogdagen aan het beleven is in Frankrijk. De 24-jarige renner van Intermarché-Circus-Wanty bevestigde met een 7e plaats zijn uitstekende vorm en evolutie.

   

  • Morgen: Morgen wacht de renners een verraderlijke overgangsrit vooraleer het intermezzo in de Alpen kan beginnen. Met drie gecatalogeerde klimmetjes krijgen aanvallers en misschien zelfs klassementsmannen een ideale speeltuin voor de wielen geschoven.

  Deens dynamiet

  De Dauphiné zorgde op dag vier voor een uitstekend proefexamen voor de Tour: een tijdrit van 31 kilometer, met zowel in het begin als op het einde wat klimwerk. 


  Na anderhalf uur gretig haasje-over spelen, zorgde Rémi Cavagna uiteindelijk voor witte rook. De Franse TGV dook als eerste onder de 38 minuten en mocht zo een poosje als tussenpaus in de hotseat plaatsnemen.


  Alle ogen waren nadien gericht op de klassementsmannen. Zo was Tourwinnaar Jonas Vingegaard dé te kloppen man vandaag. 


  En zo leek te geschieden, na het eerste klimmetje deed de kopman van Jumbo-Visma meteen een tiental seconden beter dan zijn Franse collega. 

  Maar plots dook er bij de tussenpunten nog een Deens vlaggetje op in de top 3. Het was zowaar Mikkel Bjerg die vriend en vijand verraste door er een fikse driestrijd van te maken.

   

  Sterker nog: de ontketende Deen dynamiteerde de lastige finale en vloog op het hellende vlak naar zijn eerste profoverwinning. Hij bleef Vingegaard en Cavagna zo respectievelijk 12 en 17 seconden voor en sloeg een dubbelslag in de Dauphiné. 

   

  De bevestiging van zijn harde werk. De 24-jarige Bjerg kwam als drievoudig wereldkampioen tijdrijden bij de jeugd met veel adelbrieven over naar de profs, maar schikte zich bij UAE al snel in een dienende rol. Tot vandaag.

   

  Zijn tranen in de hotseat spraken alvast boekdelen. "Eindelijk", leek hij te zuchten.

  "Zelfs vanmorgen twijfelde ik nog aan mezelf"

  Uitslag Rit 4
  naamresultaatploeg
  1
  Mikkel Bjerg
  37:28
  UAE Team EmiratesUAD
  2
  Jonas Vingegaard
  +12
  Jumbo - VismaTJV
  3
  Rémi Cavagna
  +27
  Soudal - Quick-StepSOQ
  4
  Fred Wright
  +34
  Bahrain VictoriousTBV
  5
  Ben O'Connor
  +41
  AG2R - Citroën TeamACT
  6
  Felix Großschartner
  +44
  UAE Team EmiratesUAD
  7
  Rune Herregodts
  +54
  Intermarché - Circus - WantyICW
  8
  Adam Yates
  +57
  UAE Team EmiratesUAD
  9
  Nélson Oliveira
  +1:02
  Movistar TeamMOV
  10
  Jonathan Castroviejo
  +1:05
  INEOS GrenadiersIGD
  naamresultaatploeg
  1
  Mikkel Bjerg
  12:59:19
  UAE Team EmiratesUAD
  2
  Jonas Vingegaard
  +12
  Jumbo - VismaTJV
  3
  Fred Wright
  +34
  Bahrain VictoriousTBV
  4
  Ben O'Connor
  +41
  AG2R - Citroën TeamACT
  5
  Felix Großschartner
  +44
  UAE Team EmiratesUAD
  6
  Rune Herregodts
  +50
  Intermarché - Circus - WantyICW
  7
  Adam Yates
  +57
  UAE Team EmiratesUAD
  8
  Julian Alaphilippe
  +1:00
  Soudal - Quick-StepSOQ
  9
  Daniel Martínez
  +1:07
  INEOS GrenadiersIGD
  10
  Jai Hindley
  +1:08
  BORA - hansgroheBOH

  Fase per fase

  1. 16 uur 39 match afgelopen
  2. 16 uur 37. Hallo Herregodts. Hoogdagen voor Rune Herregodts in de Dauphiné. De talentvolle Belg van Intermarché-Circus-Wanty komt over de streep als 7e op 54 seconden van Bjerg. Wederom een knappe prestatie. .
  3. 16 uur 34. De Cauwer: "Dit is nog niet Egan Bernal...".

   De Cauwer: "Dit is nog niet Egan Bernal..."

  4. 16 uur 32. Neen, Fred Wright gooit geen roet in het eten van Mikkel Bjerg. De pistier nestelt zich keurig als voorlopige vierde met een tijd van 38'03" (+34" op Bjerg). .
  5. 16 uur 28. Egan Bernal trekt en sleurt zijn fiets bijna in tweeën wanneer hij de laatste rechte lijn probeert te overwinnen. De Colombiaan komt met een verlies van 2 minuten en 37 seconden doodmoe over de streep. Dit zal toch voor heel wat vraagtekens zorgen bij de voormalige Tourwinnaar. De revalidatie is nog volop aan de gang. .
  6. Bjerg zet een toptijd neer. 16 uur 28.
  7. 16 uur 25. Enkel Fred Wright zou nog roet in het eten kunnen gooien van Mikkel Bjerg. Renaat Schotte.
  8. 16 uur 23. Vingegaard raakt niet onder de tijd van Bjerg.

   Vingegaard raakt niet onder de tijd van Bjerg

  9. 16 uur 22. Bjerg klopt Vingegaard! Ook Jonas Vingegaard komt niet aan de tijd van zijn landgenoot Mikkel Bjerg. De Tourwinnaar moet 12'77" inboeten op de tempobeul van UAE Team Emirates. De eerste profzege voor Bjerg lonkt. .
  10. 16 uur 17. Ook Adam Yates krijgt een tikje. Hij is 56 seconden langzamer dan zijn ploegmakker Mikkel Bjerg. Ook de vinnige Brit zal nog eens moeten bezinnen voor de Tour. .
  11. 16 uur 15. Bjerg zet kanontijd neer.

   Bjerg zet kanontijd neer

  12. 16 uur 13. Mikkel Bjerg verrast! Mikkel Bjerg heeft een beresterk laatste deel gereden. De Deen van UAE Team Emirates dient bij deze zijn sollicitatiebrief voor de Tour in. Hij doet aan de finish 27 (!) seconden beter dan Cavagna. Enkel Vingegaard lijkt hem nog van de overwinning te kunnen houden. .
  13. 16 uur 11. Gaudu moet twee minuten inboeten bij de finish en incasseert zo een ferme tik met het oog op de Tour. Er is nog veel werk aan de winkel ... José De Cauwer.
  14. 16 uur 05. Cavagna blijft voor Vingegaard. Wat heeft Cavagna een dijk van een tijdrit gereden. Bij het tussenpunt komt Vingegaard een seconde te kort om de tijd van de Fransman te evenaren. Kan de Deen het verschil bergop nog maken in het laatste deel? .
  15. 16 uur 04. De toptijd voor Daniel Martinez is als sneeuw voor de zon verdwenen. De man van Ineos begon sterk aan zijn opdracht tegen de klok, maar verliest aan de streep nog 40 seconden op de Franse TGV. .
  16. 15 uur 59. Deens dynamiet. Vingegaard moet bij punt twee wat inboeten op Cavagna, maar blijft voorlopig de primus. Daarnaast zorgt Mikkel Bjerg - met een uitstekende tussenversnelling - voor een ware driestrijd. .
  17. 15 uur 49. Vingegaard vliegt! De Deense Tourwinnaar zet meteen de beste tussentijd neer bij het eerste tussenpunt. Met 11'39" blijft hij Martinez en Cavagna zowaar 12 seconden voor. .
  18. Yates verliest drinkbus. Een frustrerend moment voor Adam Yates. De kopman van UAE Team Emirates vliegt door de bochten, maar verliest daarbij zijn drinkbus. . 15 uur 48.
  19. 15 uur 46. Daar is Jonas Vingegaard . De Tourwinnaar van Jumbo-Visma is de uitgesproken topfavoriet en sprint weg vanaf het startpodium. Hij lijkt dé te kloppen man. .
  Critérium du Dauphiné
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  04/06Chambon-sur-Lac - Chambon-sur-Lac
  158 km
  Christophe Laporte
  Christophe Laporte
  2
  05/06Brassac-les-Mines - La Chaise-Dieu
  167,3 km
  Julian Alaphilippe
  Christophe Laporte
  3
  06/06Monistrol-sur-Loire - Le Coteau
  191,1 km
  Christophe Laporte
  Christophe Laporte
  4
  07/06Cours - Belmont-de-la-Loire
  31,1 km
  Mikkel Bjerg
  Mikkel Bjerg
  5
  08/06Cormoranche-sur-Saône - Salins-les-Bains
  191,1 km
  Jonas Vingegaard
  Jonas Vingegaard
  6
  09/06Nantua - Crest-Voland
  170,2 km
  Georg Zimmerman
  Jonas Vingegaard
  7
  10/06Porte-de-Savoie - Col de la Croix de Fer
  147,9 km
  Jonas Vingegaard
  Jonas Vingegaard
  8
  11/06Le Pont-de-Claix - La Bastille
  152,8 km
  Giulio Ciccone
  Jonas Vingegaard