Ga naar de inhoud

Christophe Laporte kraait opnieuw victorie in de Dauphiné na warrige massasprint, Milan Menten officieel 3e

Critérium du Dauphiné
Wegwedstrijd
24 °C
191.1 km
12:13 Monistrol-sur-Loire - 17:05 Le Coteau
Christophe Laporte
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 191.1

  Na de eerste heeft Christophe Laporte (Jumbo-Visma) ook de derde etappe in de Dauphiné op zijn naam geschreven. De leider remonteerde Sam Bennett in de sprint. Omdat Bennett en Dylan Groenewegen gedeclasseerd werden, eindigde Milan Menten officieel als 3e in een geaccidenteerde rit.

  Rit 3 van de Dauphiné in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Christophe Laporte trekt de goede lijn van zijn uitstekende voorjaar gewoon door in de Dauphiné. De Franse alleskunner van Jumbo-Visma zette de rasechte spurtbommen vandaag knap een hak, om zo zijn tweede sprintoverwinning van de week te boeken.

   

  • Verliezer(s) van de dag: Bennett en Groenewegen waren vandaag de vooruitgeschoven topfavorieten, maar lieten de uitgelezen kans op een sprinttriomf door hun vingers glippen. Dat hebben ze vooral aan elkaar te danken: een zwalpende Bennett dwong zijn concurrent ultiem in de remmen.
   
  • Belgisch briljant: Omdat Bennett (2e) en Groenewegen (3e) hun plaatsen moesten afgeven, eindigt Milan Menten op het podium.
   
  • Morgen: De parcoursbouwers van de Dauphiné hebben op dag vier gekozen voor een opdracht tegen de klok. De klassementsmannen zullen een eerste keer aan de bak moeten op een parcours dat zowel in het begin als op het einde van de rit heel wat hoogtemeters in pacht heeft.

  Het was vandaag nationale stakingsdag in Frankrijk.


  En dat was ook voelbaar in de Dauphiné. Het enige wat voor opschudding zorgde tijdens de gezapige derde rit van de Franse rittenkoers was een effectieve betoging tijdens de etappe, waardoor de wedstrijd op 100 kilometer van het einde zelfs even geneutraliseerd moest worden.


  Verder nam het peloton 95% van de rit een collectieve snipperdag en werden de rasechte sprinters - na twee mislukte pogingen - eindelijk een koninklijke massasprint gegund.


  De sprintersploegen hadden daarom ook al snel hun treintjes op de rails gezet en vlogen in volle vaart de razendsnelle finale in, waar het drummen en duwen was om in de voorposten te blijven. Met nog twee valpartijen tot gevolg.

   

  Lead-out Danny van Poppel deed uiteindelijk waar hij zo goed in is, en zette zijn kopman Sam Bennett af in de laatste rechte lijn, maar de Ier had duidelijk niet meer de punch om het af te maken. Als laatste redmiddel week Bennett nog stevig van zijn lijn af, waardoor onder anderen een foeterende Dylan Groenewegen in de remmen moest.

   

  Slangenmens Christophe Laporte slingerde zich beter door de jungle heen en mocht - net zoals tijdens de eerste etappe - nog eens brullen van geluk.

   

  Bennett en Groenewegen speelden hun podiumplaatsen kwijt. Zo schoven Matteo Trentin en Milan Menten de top 3 binnen.

  "Onze trein? Die is eigenlijk voor Jonas"

  Christophe Laporte: "Ik had dit niet verwacht. Ik weet dat ik snelle benen heb, maar normaal gezien niet snel genoeg om de rasechte sprinters te kloppen. Maar vandaag viel het muntje naar mijn kant. Groenewegen zat ingesloten en Bennett zakte er wat door, waardoor ik langs links kon passeren. Het doet me deugd om zo te winnen."


  "Onze trein is eigenlijk vooral om Jonas (Vingegaard) te beschermen, maar daar kon ik vandaag dus ook van profiteren. Tot twee kilometer van het einde kon ik hen goed volgen en daarna heb ik gezocht naar de juiste wielen. Ik zat dan nog even ingesloten, maar uiteindelijk ging de zee dus open. Een mooie dag voor onze ploeg."


  "Morgen het geel proberen te behouden in de tijdrit zal zeer moeilijk zijn, vrees ik. Ik ben redelijk goed tegen de klok als het over 15 tot 20 kilometer gaat, maar 30 is toch totaal andere koek. Toch zal ik 100% mijn best doen."

  Uitslag Rit 3
  naamresultaatploeg
  1
  Christophe Laporte
  4:43:28
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Matteo Trentin
  +0
  UAE Team EmiratesUAD
  3
  Milan Menten
  +0
  Lotto - DstnyLTD
  4
  Hugo Hofstetter
  +0
  Team Arkéa - SamsicARK
  5
  Matevž Govekar
  +0
  Bahrain VictoriousTBV
  6
  Tobias Bayer
  +0
  Alpecin - DeceuninckADC
  7
  Axel Zingle
  +0
  CofidisCOF
  8
  Madis Mihkels
  +0
  Intermarché - Circus - WantyICW
  9
  Martin Urianstad
  +0
  Uno-X Pro Cycling TeamUXT
  10
  Danny van Poppel
  +0
  BORA - hansgroheBOH
  naamresultaatploeg
  1
  Christophe Laporte
  12:21:28
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Julian Alaphilippe
  +11
  Soudal - Quick-StepSOQ
  3
  Richard Carapaz
  +17
  EF Education - EasyPostEFE
  4
  Rune Herregodts
  +19
  Intermarché - Circus - WantyICW
  5
  Maxim Van Gils
  +23
  Lotto - DstnyLTD
  6
  Fred Wright
  +23
  Bahrain VictoriousTBV
  7
  Marco Brenner
  +23
  Team DSMDSM
  8
  Edvald Boasson Hagen
  +23
  TotalEnergiesTEN
  9
  Tobias Johannessen
  +23
  Uno-X Pro Cycling TeamUXT
  10
  Axel Zingle
  +23
  CofidisCOF

  Fase per fase

  1. 17 uur 07. Laporte snelt als eerste over de eindstreep.

   Laporte snelt als eerste over de eindstreep

  2. 17 uur 06 match afgelopen
  3. 17 uur 04. Van Poppel zet Bennett op weg, maar Laporte en Groenwegen komen dichterbij. .
  4. 17 uur 04. Daar is Bora met Bennett. .
  5. 17 uur 03. Nog een val! De trein van Groenewegen ligt erbij, hijzelf niet. .
  6. 17 uur 02. Dan toch nog een val. Een renner van Alpecin-Deceuninck en EF gaan in alle tumult tegen de grond. .
  7. 17 uur 01. De gele trein oogt schrikwekkend. Christophe Laporte heeft nog drie man voor zich, maar heeft hij genoeg intrinsieke snelheid om dit af te maken? Nog een dikke twee kilometer. .
  8. 16 uur 59. Alaphilippe is back in business . De Fransman kietelt opnieuw de poep van het peloton. Gevaar geweken voor de winnaar van gisteren. .
  9. Pech voor Alaphilippe. Op zeven kilometer van het einde moet Julian Alaphilippe zich laten uitzakken met een lekke band. Kan de Fransman het gaatje van 22 seconden op het stormende peloton dichtrijden? Als hij morgen eventueel het geel zou willen, is dit een must.  . 16 uur 57.
  10. 16 uur 55. De kilometers tikken genadeloos weg. Voorlopig zien we Jumbo-Visma, Lotto-Dstny en Ineos de boel mennen. Bennett en Groenewegen blijven voorlopig verscholen zitten. .
  11. 16 uur 54. Vrije val. Het blijft lichtjes bergaf gaan waardoor de snelheden hoog blijven in het peloton, dat nog massaal bevolkt is. Het zal ongetwijfeld drummen en duwen zijn in het slot om in de voorposten van de wedstrijd te blijven.  .
  12. 80 kilometer per uur. Tchou, tchou! De sprintersploegen zetten hun treintje op de rails en jagen het tempo ferm de hoogte in. De renners halen snelheden tot 80 kilometer per uur en stevenen zo in volle snelheid af op de finale. . 16 uur 49.
  13. 16 uur 43. Nog 20 kilometer. De kilometers tikken zienderogen weg. Het peloton lijkt niet van plan om de laatste hoogtemeters te gebruiken als lanceerplatform. Er moet en zal vandaag gesprint worden, zo lijkt het toch. .
  14. 16 uur 38. Het peloton klimt aan een gezapig tempo naar boven. En als je al zou willen aanvallen, moet je nog voorbij een muur aan ploegmakkers geraken. Geen evidentie. Renaat Schotte.
  15. Val Vansevenant. Daar ligt het peloton opnieuw. Heel hard gaat het niet op de beklimming, maar toch liggen er weer wat renners tegen de vlakte. Mauri Vansevenant is opnieuw een van de slachtoffers, maar iedereen lijkt op het eerste gezicht gewoon door te kunnen gaan. . 16 uur 33.
  16. Côte de Pinay. Het laatste obstakel voor de sprinters nadert met rasse schreden. De Côte de Pinay werpt zijn schaduw over de laatste rechte lijn. Kunnen mannen als Sam Bennett en Dylan Groenewegen de loper van 7,5 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 3% overleven? . 16 uur 25.
  17. 16 uur 17. Dit is de stilte voor de storm. Een uitgelezen kans voor heel wat aanwezige renners. Als je geen klimmer of tijdrijder bent, is het vandaag D-Day. José De Cauwer.
  18. 16 uur 12. Het peloton speelt voor gentleman en laat de gehavenden opnieuw aansluiten. Zo zien we dat Matteo Jorgenson en Alaphilippe samen opnieuw de oversteek gemaakt hebben. Nog 40 kilometer te gaan. .
  Critérium du Dauphiné
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  04/06Chambon-sur-Lac - Chambon-sur-Lac
  158 km
  Christophe Laporte
  Christophe Laporte
  2
  05/06Brassac-les-Mines - La Chaise-Dieu
  167,3 km
  Julian Alaphilippe
  Christophe Laporte
  3
  06/06Monistrol-sur-Loire - Le Coteau
  191,1 km
  Christophe Laporte
  Christophe Laporte
  4
  07/06Cours - Belmont-de-la-Loire
  31,1 km
  Mikkel Bjerg
  Mikkel Bjerg
  5
  08/06Cormoranche-sur-Saône - Salins-les-Bains
  191,1 km
  Jonas Vingegaard
  Jonas Vingegaard
  6
  09/06Nantua - Crest-Voland
  170,2 km
  Georg Zimmerman
  Jonas Vingegaard
  7
  10/06Porte-de-Savoie - Col de la Croix de Fer
  147,9 km
  Jonas Vingegaard
  Jonas Vingegaard
  8
  11/06Le Pont-de-Claix - La Bastille
  152,8 km
  Giulio Ciccone
  Jonas Vingegaard