Ga naar de inhoud

Alaphilippe kan nog eens juichen: Fransman sprint naar winst in de Dauphiné

Critérium du Dauphiné: Rit 2
wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  24°Cdistance 167.3 km
location 12:40: Brassac-les-Mines - 16:32: La Chaise-Dieu
trophy Julian Alaphilippe
einde
startfinish
0306090120167.3

  Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) heeft zich na lange tijd nog eens écht getoond. De ex-wereldkampioen sprintte in de tweede rit in de Dauphiné naar ritwinst. Victor Campenaerts toonde zich ook met een lange vlucht en een bommetje onderweg, maar hij werd op enkele kilometers van de finish gegrepen.

  Rit 2 in een notendop:

  Winnaar van de dag: Het vingertje van Julian Alaphilippe sprak boekdelen. Met een verschroeiend eindschot schudde hij in de tweede etappe van de Dauphiné als vanouds heel wat twijfels van zijn persona af. "Hier ben ik weer, iedereen rustig blijven", leek de Fransman aan te geven. 

   

  Belgisch briljant: In de schaduw van de renaissance van Julian Alaphilippe eindigde onze landgenoot Maxim Van Gils - net zoals gisteren - knap vijfde. Het 23-jarige talent van Lotto-Dstny zet zijn evolutie zo opnieuw in de verf.

   

  Morgen: Sam Bennett zakte er vandaag in het slot nét door en ook voor Dylan Groenewegen was de finale te zwaar. Morgen krijgen de rassprinters - door een gematigder ritprofiel - een betere kans op een koninklijke sprint. Toch is de beginfase ook evenmin van de poes.

  Coup de théâtre

  In tegenstelling tot gisteren liet het peloton zich in de heuvelachtige tweede etappe van de Dauphiné niet verrassen door de vluchters.

   

  Victor Campenaerts had nochtans inspiratie opgedaan bij landgenoot Rune Herregodts en kleurde de kopgroep, maar Jumbo - Visma had deze keer net iets meer zekerheid ingebouwd.

   

  De gele brigade rekende onze landgenoot en de vinnige Kenny Elissonde - de laatste overblijvers van een sterke kopgroep van 7 - keurig in op de flanken van de laatste beklimming en rolde zo 10 kilometer lang de rode loper voor Christophe Laporte uit.

  Jumbo controleerde de koers van begin tot (ei zo na) het einde.

  Twee op twee voor de Franse alleskunner? 

   

  Tourwinnaar Jonas Vingegaard deed er alvast alles aan en zette zijn sprinter knap af in de laatste rechte lijn, maar die werd meteen verrast door een ultieme versnelling van Richard Carapaz. 

   

  Enkel een kwieke Julian Alaphilippe kon de olympische kampioen initieel volgen en met veel bravoure zelfs remonteren.

   

  De Fransman rechtte zijn rug - letterlijk en figuurlijk - wanneer hij als eerste over de streep kwam. Een deugddoende overwinning na de vele interne en externe kritiek die de dubbele wereldkampioen de laatste maanden te verwerken kreeg. "Doucement", gaf hij symbolisch aan met zijn zegegebaar.

   

  De sterk sprintende Natnael Tesfatsion mocht mee het podium op met Alaphilippe en Carapaz. Laporte greep net naast een podiumplek, maar blijft wel leider. Onze landgenoot Maxim Van Gils werd opnieuw knap vijfde.

  "Een opluchting na moeilijke maanden"

  Julian Alaphilippe: "Ik heb een moeilijke periode achter de rug. Ik heb heel wat geduld moeten uitoefenen de laatste maanden, maar deze triomf neemt niemand me nog af. Ik ben dan ook zeer opgelucht dat ik de smaak van de overwinning nog eens mocht proeven."

   

  "Of ik verrast ben dat het net vandaag lukt? Eigenlijk wel. Het plan was om vandaag te sprinten, maar dan hebben we nog steeds mannen als Bagioli, Sénéchal of Vernon in ons team ... Maar met het wegtikken van de kilometers, bleek al snel dat het een ware uitputtingsslag zou worden. Ik heb dan gelukkig op het juiste moment de juiste inspanning kunnen leveren."

   

  "Veelbelovend voor de Tour? Een overwinning is dat altijd."

  Uitslag Rit 2
  naamresultaatploeg
  1
  Julian Alaphilippe
  3:54:53
  Soudal - Quick-StepSOQ
  2
  Richard Carapaz
  +0
  EF Education - EasyPostEFE
  3
  Natnael Tesfatsion
  +0
  Trek - SegafredoTFS
  4
  Christophe Laporte
  +0
  Jumbo - VismaTJV
  5
  Maxim Van Gils
  +0
  Lotto - DstnyLTD
  6
  Robert Stannard
  +0
  Alpecin - DeceuninckADC
  7
  Fred Wright
  +0
  Bahrain VictoriousTBV
  8
  Oscar Onley
  +0
  Team DSMDSM
  9
  Marco Brenner
  +0
  Team DSMDSM
  10
  Clément Champoussin
  +0
  Team Arkéa - SamsicARK
  naamresultaatploeg
  1
  Christophe Laporte
  7:38:13
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Julian Alaphilippe
  +0
  Soudal - Quick-StepSOQ
  3
  Richard Carapaz
  +4
  EF Education - EasyPostEFE
  4
  Rune Herregodts
  +6
  Intermarché - Circus - WantyICW
  5
  Maxim Van Gils
  +10
  Lotto - DstnyLTD
  6
  Robert Stannard
  +10
  Alpecin - DeceuninckADC
  7
  Fred Wright
  +10
  Bahrain VictoriousTBV
  8
  Marco Brenner
  +10
  Team DSMDSM
  9
  Clément Champoussin
  +10
  Team Arkéa - SamsicARK
  10
  Edvald Boasson Hagen
  +10
  TotalEnergiesTEN

  Fase per fase

  1. 16 uur 32. Alaphilippe sprint naar de overwinning tijdens de absolute slotfase.

   Alaphilippe sprint naar de overwinning tijdens de absolute slotfase

  2. 16 uur 31 match afgelopen
  3. 16 uur 31. Nog een ultieme aanval van een man van EF-Easypost, maar Vingegaard neemt hem te grazen. .
  4. 16 uur 30. Is deze lead-out lastig genoeg? De rassprinters hangen er nog aan. Vingegaard moet de kastanjes uit het vuur halen. .
  5. 16 uur 29. Het is Tiesj Benoot die de rode loper voor Laporte moet uitrollen. Nog anderhalve kilometer te gaan. Bennett heeft het wiel van de Fransman te pakken. .
  6. 16 uur 28. Bye, bye, Bayer. Mauri Vansevenant neemt Bayer bij zijn nekvel. Het zal opnieuw tussen de snelle mannen beslist worden. .
  7. 16 uur 26. De topsprinters hebben de stevige finale deze keer wél overleefd. Zo houden Groenewegen en Bennett zich nog schuil in het peloton. Jumbo-Visma zal er nog een lange finale van moeten maken, wil het de dubbel met Laporte pakken. .
  8. 16 uur 23. Het lijkt een kamikaze-actie van Bayer. Het peloton is uitgebreider dan gisteren. Veel ploegen hebben nog heel wat pionnen om mee te spelen. José De Cauwer.
  9. 16 uur 19. Attila Valter maakt jacht op Bayer. Jumbo-Visma wil het kunstje van gisteren graag nog eens herhalen. Laporte zit alvast attent vooraan. .
  10. 16 uur 18. Aanval Bayer! Einde verhaal voor Campenaerts en Elissonde. Tobias Bayer steekt het vuur aan de lont in het peloton en knalt als eerste weg. De vluchters worden meteen gegrepen. .
  11. 16 uur 13. Kenny Elissonde is een pluimgewicht en dat voelt Campenaerts vooral bergop. Onze landgenoot heeft op de hellende stroken alle moeite van de wereld om de Fransman te volgen. Maar Campenaerts heeft zijn steak graag bien cuit gebakken, taai als hij is, knokt hij telkens terug. .
  12. 16 uur 11. Na Grondin en Latour kampt nu ook Castroviejo met krampen. De Spanjaard van Ineos probeert zijn benen al fietsend los te schudden, maar lijkt toch even een noodstop te moeten houden. .
  13. +25" voor Campenaerts/Elissonde. Victor Campenaerts maakt zijn naam als voormalig werelduurrecordhouder waar. Onze landgenoot neemt Kenny Elissonde mee op sleeptouw en slaagt erin om opnieuw een bonus van 25 seconden te sprokkelen. Kan het duo dit nog 15 kilometer volhouden? Dan zullen ze over enkele minuten wel de Côté des Guetes moeten overleven. . 16 uur 10.
  14. 16 uur 01. Piccolo heeft zijn plekje in het peloton nog niet helemaal gevonden. De vroege vluchter wijkt uit om het peloton wat plaats te geven, maar sukkelt zo in de graskant. Gelukkig blijkt de Italiaan een uitstekende veldrijder te zijn. .
  15. 15 uur 56. Versnelling Campenaerts. De vraag was niet óf, maar wel wánneer Victor Campenaerts nog eens een bommetje zou droppen. Het antwoord is "nu". Enkel Kenny Elissonde kan onze landgenoot voorlopig volgen. Het peloton lijkt het prima te vinden. .
  16. 15 uur 55. De kopgroep is een vogel voor de kat. Groupama-FDJ is klaar om Campenaerts en co in te rekenen. In het peloton beginnen de benen bij enkelingen al ferm te jeuken. Het is koffiedik kijken wie er een nieuwe sprong durft te wagen. .
  17. 15 uur 48. Laatste ronde! De kopgroep duikt de laatste ronde van 35 kilometer in met een voorsprong van een dikke halve minuut. Het kat-en-muisspelletje tussen de sterke vroege vlucht met Victor Campenaerts en het peloton kan nu écht beginnen. Tweede keer, goede keer voor de vrijbuiters? .
  18. 15 uur 45. Mauri Vansevenant neemt het stokje over van Dries Devenyns op kop van het peloton. Hij fladdert naar Latour toe. Toen waren ze nog met vijf in de kopgroep. .
  19. Schakelprobleem Latour. Pierre Latour hangt plots enkele meters achter de kopgroep. De Fransman trapt door zijn ketting heen en kijkt noodlottig naar zijn derailleur. Kan hij opnieuw de aansluiting maken? . 15 uur 44.
  Critérium du Dauphiné
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  04/06Chambon-sur-Lac - Chambon-sur-Lac
  158 km
  Christophe Laporte
  Christophe Laporte
  2
  05/06Brassac-les-Mines - La Chaise-Dieu
  167,3 km
  Julian Alaphilippe
  Christophe Laporte
  3
  06/06Monistrol-sur-Loire - Le Coteau
  191,1 km
  Christophe Laporte
  Christophe Laporte
  4
  07/06Cours - Belmont-de-la-Loire
  31,1 km
  Mikkel Bjerg
  Mikkel Bjerg
  5
  08/06Cormoranche-sur-Saône - Salins-les-Bains
  191,1 km
  Jonas Vingegaard
  Jonas Vingegaard
  6
  09/06Nantua - Crest-Voland
  170,2 km
  Georg Zimmerman
  Jonas Vingegaard
  7
  10/06Porte-de-Savoie - Col de la Croix de Fer
  147,9 km
  Jonas Vingegaard
  Jonas Vingegaard
  8
  11/06Le Pont-de-Claix - La Bastille
  152,8 km
  Giulio Ciccone
  Jonas Vingegaard