Demonstreren met een grote D! Roglic en Vingegaard zetten Dauphiné naar hun hand

  Critérium du Dauphiné: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  24°Cdistance 138.8 km
  location 13:06: Saint-Alban-Leysse - 16:57: Plateau de Solaison
  trophy Jonas Vingegaard
  einde
  startfinish
  020406080100120138.8

   Jumbo-Visma heeft in de slotrit van de Dauphiné een dik punt op de i gezet. Primoz Roglic en Jonas Vingegaard reden iedereen uit het wiel op de zware slotklim Plateau de Solaison. Vingegaard mocht de rit winnen. Roglic is voor het eerst in zijn carrière eindwinnaar van het eindklassement van de Dauphiné.

   De 8e etappe van de Dauphiné in een notendop

   • Winnaar van de dag: Jumbo-Visma. De gele armada beheerste de koers van start tot finish en wrong op Plateau de Solaison de laatste druppel hoop uit de tegenstand. Er stond geen maat op kopman Roglic en luitenant Vingegaard.
   • Eervolle vermelding: Voor een renner op leeftijd reed Pierre Rolland een dijk van een Dauphiné. Hij klokte af op meer dan zeshonderd aanvalskilometers en kwam als eerste boven op meer dan de helft van de beklimmingen.

   Jumbo-Visma knijpt de tegenstand dood

   De ontembare Rolland was op de Col de Plainpalais nog maar eens de aanstoker van de vroege vlucht. Samen met veertien anderen kreeg hij wel maar een goeie twee minuten voorsprong. Jumbo-Visma hield de teugels strak.

    

   Op de Col de la Colombière versnipperde de kopgroep. De Plus loodste een groepje van zes man over de top en sleurde ook in de afdaling en op het vlakke, om zijn ploegmaat Dunbar te steunen. Van Aert deed in het peloton hetzelfde, maar dan in dienst van Roglic.

    

   Zo begonnen de vluchters met een te kleine bonus aan Plateau de Solaison, met stijgingspercentages voortdurend boven de 8% een echte moordenaar. Hirt en wat later Bennett deden een gooi naar de ritzege, maar die dromen werden snel doorprikt.

    

   Jumbo-Visma rolde als een pletwals over alles en iedereen. Benoot en Kruijswijk versmachtten de concurrentie, waarna Vingegaard als een speer vertrok. Enkel Roglic kon volgen, waarna het een prachtig een-tweetje werd voor de Nederlandse ploeg. Vingegaard de rit en Roglic de eindzege, handig als je het zo onder elkaar kan regelen.

   "Een ongelofelijke dag voor de ploeg"

   Primoz Roglic was in een vrolijke bui. "Eindelijk win ik een paar koersen in Frankrijk", verwees hij lachend naar zijn zege in Parijs-Nice van dit jaar en zijn tegenslagen in het verleden. 

    

   "De hele ploeg verdient een pluim. De jongens hadden van bij de start alles onder controle. Crazy! Een ongelofelijke dag voor de ploeg", prees de kopman van Jumbo-Visma zijn maats.

    

   "Dit geeft vertrouwen. Nog een beetje werken en we zijn klaar. Nu vertrek ik op vakantie en dan rijd ik de Tour, als voorbereiding op de Vuelta", grapte de eindwinnaar.

    

   Jonas Vingegaard mocht vandaag de rit winnen. "Het plan was dat ik zou aanvallen en hij zou volgen. We wilden zien of we de rest eraf konden rijden. Dat lukte, dus daar kunnen we blij mee zijn."

    

   "In de klassiekers was ik niet op mijn best, maar nu haal ik opnieuw een heel hoog niveau. Eerlijk, om ook in de Tour één en twee te worden, wordt moeilijk. We zullen ervoor proberen zorgen dat een van ons tweeën wint."

   Bekijk hier de reacties van Vingegaard en Roglic

   Rituitslag Rit 8Rituitslag Rit 8

     naamploegresultaat
   1Jonas VingegaardTJV3:49:20
   2Primož RoglicTJV+0
   3Ben O'ConnorACT+15
   4Esteban ChavesEFE+53
   5Ruben GuerreiroEFE+53
   6Damiano CarusoTBV+55
   7Louis MeintjesIWG+55
   8Jack HaigTBV+55
   9Steven KruijswijkTJV+1:20
   10Tobias JohannessenUXT+1:40

   Fase per fase

   1. 16 uur 56 match afgelopen
   2. Onder de vod. Het einde is nabij. Hebben ze bij Jumbo-Visma al beslist hoe ze de buit verdelen? . 16 uur 54.
   3. 16 uur 50. Vingegaard de rit en Roglic het eindklassement, dat lijkt de logische uitkomst. Als José De Cauwer het zegt, moeten we wel akkoord gaan. .
   4. 15". O'Connor houdt het verschil binnen de perken. Hij mag, behoudens een inzinking, straks het eindpodium op als derde. . 16 uur 47.
   5. 16 uur 46. De kopman en de luitenant overleggen. Roglic neemt voor het eerst de kop over van Vingegaard. .
   6. 16 uur 43. Roglic met Vingegaard. Met z'n tweetjes stomen ze door de laatste vijf kilometer. Jumbo-Visma zet de kers op de taart, maar wie van de twee pakt de etappezege? .
   7. 16 uur 42. Vingegaard versnelt en iedereen moet passen behalve Roglic.

    Vingegaard versnelt en iedereen moet passen behalve Roglic

   8. 16 uur 41. Vingegaard legt er nog een laagje bovenop voor Roglic en dan moet ook O'Connor overboord. Jumbo-Visma heeft de Dauphiné in een wurggreep. .
   9. 16 uur 40. We schrappen nog een paar namen. Alleen Ben O'Connor blijft tegen de windmolens van Jumbo-Visma vechten. .
   10. 16 uur 39. Ook Bennett is er aan, kan iemand nog stokken in de wielen steken van Jumbo-Visma?

    Ook Bennett is er aan, kan iemand nog stokken in de wielen steken van Jumbo-Visma?

   11. 16 uur 39. Vlucht afgelopen. Bennett wordt opgerold. Kruijswijk, Vingegaard en Roglic dulden enkel nog het gezelschap van Haig, O'Connor en Chaves. .
   12. 16 uur 36. Het is onbegonnen werk. Renaat Schotte.
   13. 16 uur 35. Bennett vertrekt! Storer en Hirt zien plots Bennett voorbij trippelen. Op amper een paar honderd meter komt de gele armada van Jumbo-Visma er al aan. .
   14. 16 uur 33. Storer heeft zijn klim slimmer ingedeeld en danst op en over Hirt. Het zit allemaal op een zakdoek. .
   15. 16 uur 32. Storer nadert. De tred van Hirt wordt houterig. Storer komt iets dichter, net als de overgebleven favorieten. .
   16. 16 uur 30. Van Gaudu zal het niet meer komen, de Fransman lost de rol. Hirt peert ondertussen voort en houdt zijn voorsprong van een kleine minuut vast. .
   17. Gaudu kan niet meer mee. 16 uur 30.
   18. 16 uur 29. Of Hirt de rit wint, hangt af van hoe graag Roglic een uitroepteken achter deze Dauphiné wil zetten. En als Hart of Gaudu nog iets probeert, moet de leider vroeger uit zijn pijp komen. Dan kan Hirt er sowieso een kruis over maken. .
   19. 16 uur 27. Het tempo van Jumbo-Visma is meer dan genoeg. We zien links en recht trosjes renners afhaken. José De Cauwer.
   20. 16 uur 25. Versnelling van Hirt! Jan Hirt kijkt terloops achterom en verhoogt zijn trapfrequentie. Dunbar en Storer, zijn laatste metgezellen, buigen het hoofd. De Tsjech is weg. .
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdLa Voulte-sur-Rhône - Beauchastel191,8 kmvan Aertvan Aert
   2wegwedstrijdSaint-Péray - Brives-Charensac169,8 kmVuillermozVuillermoz
   3wegwedstrijdSaint-Paulien - Chastreix-Sancy169 kmGauduvan Aert
   4individuele tijdritMontbrison - Saint-Étienne-le-Molard31,9 kmGannavan Aert
   5wegwedstrijdThizy-les-Bourgs - Chaintré162,3 kmvan Aertvan Aert
   6wegwedstrijdRives - Gap196,5 kmFerronvan Aert
   7wegwedstrijdSaint-Chaffrey - Vaujany134,8 kmVeronaRoglic
   8wegwedstrijdSaint-Alban-Leysse - Plateau de Solaison138,8 kmVingegaardRoglic