Alweer een vluchter aan het feest: Verona wint eerste bergrit, Roglic doet gooi naar eindzege

  Critérium du Dauphiné: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  22°Cdistance 134.8 km
  location 13:05: Saint-Chaffrey - 17:01: Vaujany
  trophy Carlos Verona
  einde
  startfinish
  020406080100120134.8

   Carlos Verona (Movistar) heeft als vluchter standgehouden in de eerste van twee zware bergritten in de Dauphiné. De zevende rit was kort, maar bijzonder pittig over onder meer de Galibier en de Croix des Fer, maar het was pas op de korte slotklim dat de teerlingen geworpen werden. Vluchter Verona hield nipt stand tegen een jagende Primoz Roglic, die uit de groep der favorieten was weggesprongen. Roglic neemt het geel over van Wout van Aert.

   De 7e etappe van de Dauphiné in een notendop

   • Winnaar van de dag: Carlos Verona kon in de ruime kopgroep zijn energie sparen. De intelligente Spanjaard vertrok aan de voet van de slotklim en hield het vol tot aan de streep. Het was zijn eerste zege in zijn twaalfjarige carrière als prof.
   • Verliezer van de dag: Kenny Elissonde zat veel meer dan Verona in de juiste gewichtsklasse voor deze bergrit, maar verloor zichzelf te veel in nutteloos schaduwboksen tegen zijn medevluchters. Dat brak hem zuur op in de finale.
   • Morgen: Primoz Roglic verdedigt een voorsprong van anderhalve minuut in de slotrit naar Plateau de Solaison, buiten categorie. Ook deze etappe is betrekkelijk kort, maar krachtig met onderweg twee beklimmingen van eerste categorie.

   Slimme Verona rondt lange vlucht af

   Tijd om los te rijden kreeg het peloton niet in deze korte, maar flink gekruide bergrit. Van bij de start ging het bergop met de beklimming van de mythische Galibier. Bolletjestrui Rolland bleef koppig aanvallen tot hij wegraakte uit het peloton.

    

   De strijdlustige Rolland klitte in de afdaling samen met zeventien anderen, met daarbij drie Belgen. Huys, Stuyven en Devenyns zouden echter geen grote rol spelen. Op de Croix de Fer, de tweede Alpenreus van de dag, plaatste Donovan zijn versnelling. Gele trui Van Aert moest daar de rol lossen in het peloton, dat zo'n vier minuten toegaf op de vluchters.

    

   Bovenop de Croix de Fer zag de situatie er weer anders uit. Donovan had zichzelf opgeblazen en Mühlberger effende het pad voor Verona, zijn ploegmaat bij Movistar. Enkel een nerveus gesticulerende Elissonde kon mee met de Spanjaard.

    

   Aan de voet van de Montée de Vaujany had de vederlichte Elissonde eigenlijk het voordeel, maar het was Verona die wegreed. Terwijl die laatste naarstig ploegde op de steile stroken, opende Vingegaard voor Roglic. De Sloveen nam machtig over, maar strandde op enkele hectometers van Verona. Roglic nam wel het geel over van Van Aert.

   Verona: "Ik ben zeker geen veelwinnaar"

   "Deze zege geeft me een onbeschrijflijk gevoel", zei Carlos Verona. "Ik ben een zeer emotionele mens. Vooraf had men binnen de ploeg gesteld dat ik mijn kans mocht gaan. En die kans heb ik natuurlijk maar al te graag gegrepen." 

    

   "Het is echt wel mijn dag geworden. Ook al heb ik hier serieus afgezien. Pas op 200 meter voor de meet durfde ik te dromen van de overwinning. Nooit eerder. Deze zege is er een van en voor de ploeg en ook een voor mijn familie."   

    

   Op het palmares van Carlos Verona wordt de nul naast UCI-zeges nu weggegomd. De Spanjaard werd in 2021 wel al eens tweede in de tweede etappe in de Vuelta. In 2020 finishte hij als derde in de achtste rit van de Tour tussen Cazères en Loudenville. 

    

   "Ik ben zeker geen veelwinnaar. We hadden de finale van deze etappe in de Dauphiné een tijdje geleden wel met de ploeg verkend. Dat heeft natuurlijk geholpen. Deze zege moet en zal me een pak vertrouwen geven voor de toekomst", besloot Verona.

   Bekijk hier het interview met Primoz Roglic

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Carlos VeronaMOV3:53:35
   2Primož RoglicTJV+13
   3Jonas VingegaardTJV+25
   4Ben O'ConnorACT+27
   5Tobias JohannessenUXT+39
   6Esteban ChavesEFE+40
   7David GauduGFC+40
   8Louis MeintjesIWG+40
   9Tao Geoghegan HartIGD+48
   10Jack HaigTBV+56

   Fase per fase

   1. 16 uur 59. Toch Verona! In zijn twaalfde jaar als prof is het eindelijk raak voor Carlos Verona! Hij wint de bergrit naar Vaujany. Roglic troost zich met de leiderstrui. .
   2. Spanning troef! Roglic ziet Verona niet rijden, maar het verschil krimpt zienderogen. Pakt Verona zijn allereerste profzege, of rolt Roglic er nog over? . 16 uur 58.
   3. 16 uur 57. Roglic! Niemand kan mee wanneer Primoz Roglic zijn demarrage plaatst. De Sloveen vliegt, Verona kijkt angstig achterom. .
   4. 16 uur 57. Roglic knalt weg van alles en iedereen.

    Roglic knalt weg van alles en iedereen

   5. 16 uur 56. Voor Verona is het lastigste bijna achter de rug. Boven in Vaujany gaat het eventjes bergaf en dan lichtjes bergop. Houdt hij vol? .
   6. 16 uur 53. Daar gaat Vingegaard! Nu moet Verona wel gaan uitkijken. Vingegaard legt er de pees op, O'Connor en uiteraard Roglic volgen gezwind. Caruso en Jorgenson bezwijken, Hart spartelt nog tegen. .
   7. 16 uur 52. Guerreiro en Meintjes delen prikjes uit bij de klassementsmannen. .
   8. 16 uur 51. Ruben Guerreiro opent de debatten in het peloton.

    Ruben Guerreiro opent de debatten in het peloton

   9. 1'30". Groupama-FDJ sleurt in dienst van David Gaudu. Het is wachten op een explosie, en dat is in het voordeel van koploper Verona. Diens kansen op de ritzege groeien. . 16 uur 49.
   10. 16 uur 45. Verona versnelt. Wordt de show van Elissonde afgestraft? Verona rijdt hem uit het wiel, maar kan zijn medevluchter voorlopig niet definitief kraken. .
   11. 16 uur 45. Elissonde moet Verona laten gaan.

    Elissonde moet Verona laten gaan

   12. 16 uur 43. Elissonde heeft nog eens opzichtig gestretcht. Het Franse pluimgewicht begint met Verona aan de Montée de Vaujany. .
   13. 16 uur 39. Het gaat in gestrekte draf naar de slotklim. Renaat Schotte.
   14. 16 uur 37. Een bijzonder nerveuze Elissonde moet Verona een eindje laten rijden. Met driftige halen probeert hij in het spoor van de Spanjaard te blijven. .
   15. 16 uur 33. Guglielmi rukt zich los van de achtervolgers.

    Guglielmi rukt zich los van de achtervolgers

   16. 16 uur 33. Verse achtervolgers. Eerst Vermaerke en dan Guglielmi zoeven voorbij Rolland, Mühlberger en Lafay. Wanneer het weer bergop gaat, botsen ze op een muur. De twee hebben op de Croix de Fer al moeten lossen. .
   17. 16 uur 31. Verona en Elissonde hebben een halve minuut op de drie man achter hen. Het peloton met de favorieten zit op een dikke anderhalve minuut. .
   18. 16 uur 27. De slotklim naar Vaujany is straks relatief kort, maar nijdig. Vier kilometer aan gemiddeld zo'n 10%, dat is geen lachertje. Eens boven wacht de renners nog een plateautje. .
   19. 1'40". Er wordt vaart gemaakt in de afdaling. Verona en Elissonde hebben een gaatje, het peloton blijft naderen. . 16 uur 23.
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdLa Voulte-sur-Rhône - Beauchastel191,8 kmvan Aertvan Aert
   2wegwedstrijdSaint-Péray - Brives-Charensac169,8 kmVuillermozVuillermoz
   3wegwedstrijdSaint-Paulien - Chastreix-Sancy169 kmGauduvan Aert
   4individuele tijdritMontbrison - Saint-Étienne-le-Molard31,9 kmGannavan Aert
   5wegwedstrijdThizy-les-Bourgs - Chaintré162,3 kmvan Aertvan Aert
   6wegwedstrijdRives - Gap196,5 kmFerronvan Aert
   7wegwedstrijdSaint-Chaffrey - Vaujany134,8 kmVeronaRoglic
   8wegwedstrijdSaint-Alban-Leysse - Plateau de Solaison138,8 kmVingegaardRoglic