Hoogdag voor Fransman Ferron in de Dauphiné: hij is de sluwste van de vluchters

  Critérium du Dauphiné: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig distance 196.5 km
  location 11:36: Rives - 15:57: Gap
  trophy Valentin Ferron
  einde
  startfinish
  0306090120150196.5

   De vluchters hebben voor de 2e keer hun hartje kunnen ophalen in de Dauphiné en voor de tweede keer ging de zege naar een renner van TotalEnergies. Valentin Ferron verraste zijn 5 medevluchters met een uitval in de laatste kilometer. Het peloton kwam een halve minuut later binnen, Wout van Aert blijft leider.

   De 6e etappe van de Dauphiné in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Valentin Ferron heeft met deze overwinning vandaag de mooiste zege uit zijn (nog prille) carrière behaald. De Fransman van TotalEnergies was de sluwste van zijn medevluchters en koos onder de vod van de laatste kilometer het ruime sop. Niemand haalde hem nog terug.
    
   • Opvallend: Het werd een volledig Franse dag in deze Dauphiné. Met een kopgroep van 6 Fransen en 1 Italiaan kon het eigenlijk bijna niet mislopen. Dankzij Ferron, Rolland en Barguil krijgt het thuispubliek vandaag een volledig Frans podium.
    
   • Morgen: Vanaf morgen begint het echte klimwerk en zijn de klassementsrenners aan zet. Met twee niet gecategoriseerde beklimmingen en een aankomst bergop, kan deze etappe onmogelijk teleurstellen.

   Dauphiné kleurt blauw-wit-rood

   Vive la France in de Dauphiné vandaag. Op voorhand leek deze etappe gemaakt voor een vluchter, en dat is ook zo gebleken.

    

   Na een stroef eerste halfuur met aanvalspogingen van onder anderen Jasper Stuyven, ontstond er uiteindelijk een kopgroep met 7 renners. 6 Fransen en één Italiaan: Andrea Bagioli van Quick-Step Alpha-Vinyl. 

    

   Die groep werkte goed samen en bleef gedurende de hele rit goed ronddraaien. Op een gegeven moment reden ze meer dan vier minuten voor het peloton, en zat Bagioli virtueel in het geel.

    

   Daar had Wout van Aert geen zin in, dus ging Jumbo-Visma vol in de achtervolging. Uiteindelijk kwamen ze nog op minder dan een minuut, maar de vluchters werden niet meer gegrepen. 

    

   De gele trui van Van Aert werd wel veilig gesteld.

    

   Toen de kopgroep onder de vod van de laatste kilometer reed, trok de Fransman Valentin Ferron (TotalEnergies) nog eens vol in de aanval. Dat bleek uiteindelijk voldoende om zijn metgezellen te verschalken, want niemand kwam nog tot aan zijn wiel. Het is meteen de mooiste overwinning uit de carrière van de 24-jarige Fransman.

    

   Het podium kleurt volledig blauw-wit-rood. Pierre Rolland en Warren Barguil werden tweede en derde

   Kijk hier naar de slotkilometer van deze 6e rit

   Valentin Ferron: "Ik ben niet de beste sprinter, dus ik moest iets proberen"

   Valentin Ferron: "Deze zege is de bekroning van al mijn harde werk. Een renner wint niet veel koersen in zijn carrière en het is geweldig om een etappe in de Dauphiné te kunnen winnen."

    

   "Ik wist van mezelf dat ik niet de beste sprinter was in deze kopgroep, dus ik moest iets proberen. Bij het ingaan van de laatste kilometer viel het een beetje stil, dus trok ik vol in de aanval. Ik ben niet meer gestopt tot ik over de finishlijn kwam."

    

   "We hebben bij TotalEnergies een heel goede groepsdynamiek en deze zege is dan ook voor heel het team. We gaan dit zonder twijfel vanavond vieren in het hotel!"

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

   Fase per fase

   1. 15 uur 55. Ferron wint de zege na een ultieme aanvalspoging. Niemand kwam nog in de buurt na zijn demarrage. .
   2. 15 uur 55. Valentin Ferron gaat er nog vol voor onder de vod. De vijf medevluchters gaan in de achtervolging. .
   3. 15 uur 53. Akkefietje in het peloton, groene trui Page krijgt een klap.

    Akkefietje in het peloton, groene trui Page krijgt een klap

   4. 15 uur 51. De kopgroep blijft samen en duikt bergaf richting de finishlijn. Wordt het een sprint met zes? .
   5. 15 uur 50. Nog 5 kilometer. Het pokeren begint bij de kopgroep. Op een laatste klimmetje trekt Bouchard ten aanval. Ook in het peloton wordt er nu aangevallen.  .
   6. 15 uur 49. Harrison Sweeney (Lotto-Soudal) probeert nog met een ultieme aanvalspoging de kopgroep te bereiken. Niet evident, maar bewonderenswaardig van de Austaliër. .
   7. 15 uur 45. Hoewel er nog vijf Fransen aanspraak maken op de zege, lijkt de enige Italiaan op papier de grootste kanshebber. In principe is hij de snelste aan de finishlijn.  .
   8. 15 uur 39. De kopgroep heeft gezorgd voor een snelle koers. De geschatte aankomsttijd lag op 16:20, maar aan dit tempo kennen we voor 16 uur een winnaar. Het verschil bedraagt inmiddels nog 2'12". .
   9. 15 uur 34. Het gele gevaar van Andrea Bagioli is inmiddels van de baan voor Wout van Aert. De drang om het zestal nog terug te halen zal zo een stuk kleiner zijn geworden voor Jumbo-Visma. .
   10. 15 uur 30. Het ritprofiel is in het voordeel van de aanvallers. Renaat Schotte.
   11. 15 uur 28. Inmiddels komen we bijna aan de laatste 20 kilometer, maar blijft de voorsprong rond de 2'40" schommelen. Het wordt moeilijk voor het peloton om de zes avonturiers nog terug te halen. .
   12. 15 uur 27. Vanaf nu kan u op één of via de livestream op sporza kijken naar de ontknoping van deze etappe in de Dauphiné. Veel kijkplezier! .
   13. 15 uur 20. Het tempo in het peloton moet niet verschroeiend zijn want Dylan Groenewegen komt weer aansluiten. Met nog 30 kilometer te gaan is het verschil 2'48". .
   14. 15 uur 17. Ook Bora-Hansgrohe komt mee helpen in het peloton. De koplopers verkopen hun huid duur! .
   15. Alexis Gougeard . Ze vallen als vliegen. Ook Alexis Gougeard (B&B) stapt af.  . 15 uur 14.
   16. 15 uur 13. Nog 35 kilometer. Ondanks de versnelling van het peloton houdt de kopgroep redelijk goed stand. De zes draaien goed rond en houden het tijdsverschil constant. .
   17. 15 uur 08. Ook Laurens Huys komt in naam van Intermarché-Wanty-Gobert een handje toesteken in het peloton. Het verschil bedraagt nu al een tijdje 2'50". .
   18. 14 uur 59. De voorsprong van de kopgroep daalt nu erg snel. Andrea Bagioli is zijn virtuele leidersplaats weer kwijt aan Wout van Aert. .
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdLa Voulte-sur-Rhône - Beauchastel191,8 kmvan Aertvan Aert
   2