Oppermachtige Wout van Aert slaat meteen toe in openingsrit van de Dauphiné

  Critérium du Dauphiné: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijdregen  25°Cdistance 191.8 km
  location 10:24: La Voulte-sur-Rhône - 15:01: Beauchastel
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  0306090120150191.8

   Zelfs na 6 weken zonder koers wint Wout van Aert (Jumbo-Visma) meteen bij zijn terugkeer. In een sprint van een uitgedund peloton verwees hij Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) naar de dichtste ereplaats. Met Jasper Stuyven (6e) en Maxim Van Gils (8e) parkeerden nog 2 andere Belgen zich in de top 10.

   De 1e etappe in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Meteen bingo. Niet de winst op zich is speciaal voor Wout van Aert, wel het vertrouwen. De Belgische kampioen bewees dat hij de snelste is na een lastige etappe. Ideaal met het oog op de groene trui in Parijs.
   • Verliezer van de dag: Kraken op een paar honderd meter, het moet verschrikkelijk zijn. Dylan Groenewegen werd gelost op de laatste klim en kon in de achtervolging net niet opnieuw aansluiten.
   • Opvallend: Laurens Huys profiteerde van zijn goede vorm om mee te glippen in de vlucht van de dag. Hij werd helaas gegrepen vlak voor de finale losbarstte.
   • Morgen: Dit was de enige echte sprinterskans in de Dauphiné. Morgen wacht een heuvelachtige etappe. Opnieuw een kans voor Van Aert?

   Groene missie

   Wout van Aert in het geel op het podium na de openingsetappe. Een beeld dat we over een maand ook terugzien na de Tour-start in Denemarken? 

    

   In een massasprint hoeft de Belgische kampioen alvast niemand te vrezen. Dat bewees hij vandaag door zijn snelle tegenstanders uit de wielen te sprinten in de laatste meters van deze eerste etappe.

    

   Van Aert wist waar hij wou zitten en nestelde zich uitstekend in het wiel van Ethan Hayter. Zonder het zelf te beseffen voerde de Brit de perfecte lead-out uit. Een paar keer vol op de pedalen gaan staan, meer had Van Aert niet nodig om zijn 4e ritzege ooit te pakken in de Dauphiné.

   Bekijk de slotfase met de machtige sprint van Van Aert:

   Kleine kanttekening wel: in de Ardèche vond Van Aert een parcours op zijn maat. Een korte, maar pittige helling zorgde ervoor dat zijn grootste concurrent Dylan Groenewegen de rol in het peloton moest lossen. 


   De Nederlander leek nog heel even terug te kunnen keren maar het gat van meer dan een minuut dichtrijden lukte zijn ploegmakkers niet. In datzelfde groepje zaten met Phil Bauhaus, Jordi Meeus en Juan Sebastian Molano nog een paar snelle mannen.


   Geen mannen waar Van Aert schrik van moet hebben, maar spurten tegen de snelste sprinters hoefde hij dus niet te doen. Dat zal hem ook in de Tour overkomen in de heuvelachtige etappes. Ook daar zal de Belgische kampioen punten moeten sprokkelen voor zijn groene trui.


   "Ik probeer deze week een rit te winnen, voor het vertrouwen", vertelde Van Aert deze ochtend bij de start. Die missie is geslaagd, nu volgt missie 'groene trui' in de Tour.

   Wout van Aert: "Deze overwinning doet deugd"

   "Ik verwachtte vandaag een zware finale", verklaarde Van Aert in het flashinterview. "Er waren veel ploegen die de sprinters overboord wouden gooien, maar ik kon eraan blijven hangen."

    

   Van Aert kwam nooit in de problemen en maakte het af in de sprint. "Het was wel zwaar om voorbij Ethan Hayter te geraken. Maar ik ben blij dat het lukte."

    

   "Of ik mijn gele trui nu ga proberen verdedigen? Waarom niet? We hebben een sterke ploeg. De volgende ritten liggen me wel, dus ik ga zeker proberen om die gele trui te behouden. Hopelijk kan ik hem dan dit weekend aan Primoz (Roglic) geven."

    

   Van Aert blikte ook nog even terug op de afgelopen weken: "Na de lente was ik niet altijd tevreden met mijn gevoel in de sprint. Daar hebben we de afgelopen weken aan gewerkt. Het doet deugd dat dat harde werk zich nu meteen uitbetaalt."

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Fase per fase

   1. 15 uur 05. Top 5. 1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 2. Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) 3. Sean Quinn (EF Education-EasyPost) 4. Hugo Page (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 5. Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies) .
   2. 15 uur 02. Jasper Stuyven is derde of vierde. .
   3. 15 uur 01. Ze komen met z'n allen te laat. Niemand geraakt nog over Wout van Aert. Sean Quinn is tweede. .
   4. 15 uur 01. Zo simpel kan het zijn. Ongelooflijk. Renaat Schotte.
   5. 15 uur 01. Van Aert pakt de zege! Van Aert wint! .
   6. 15 uur . Hayter gaat aan, Van Aert komt erlangs .
   7. 15 uur . De sprint wordt ingezet, lichtjes bergaf. Stuyven in het spoor van Hayter, naast Van Aert. .
   8. 15 uur . Wat een kans voor Wout van Aert. Op papier is hij de snelste man van het pak.  .
   9. Laatste km. Cavagna wordt probleemloos gegrepen. Laatste kilometer! . 14 uur 59.
   10. 14 uur 59. Cavagna! Daar is ie! De aangekondigde ontsnappingspoging van Rémi Cavagna. De Franse kampioen probeert het. .
   11. 14 uur 58. Quick-Step - Alpha Vinyl zet zich op kop van het peloton. Met Jannik Steimle hebben ze ook een rappe man in huis. .
   12. 14 uur 56. Krijgen we nog een late uitval? Onder meer Remi Cavagna zit op vinketouw. .
   13. 14 uur 54. Dylan Groenewegen zal naar huis moeten zonder ritzege. In de enige sprinterskans van deze Dauphiné zal hij niet kunnen sprinten. Het tijdsverschil bedraagt weer 40". .
   14. 14 uur 54. De groep Groenewegen blijft op 30 seconden hangen. Het gaat niet lukken voor de Nederlander. Dit is een ideale kans voor Wout van Aert en Jasper Stuyven! .
   15. 25 seconden! Gaat het nog op tijd lukken voor Dylan Groenewegen? Vooraan wachten ze niet. Nog een kleine 8 km. . 14 uur 52.
   16. 14 uur 49. Dylan Groenewegen gaat terug komen aanhaken. . José De Cauwer.
   17. 14 uur 48. Grmay laat zich uitzakken. De voltallige ploeg van Team BikeExchange - Jayco zet zich op kop in het achtervolgende groep en doet er alles aan om achterstand te overbruggen. .