Beresterke Valverde knalt bergop naar ritzege in Dauphiné

  Critérium du Dauphiné: Rit 6einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLoriol-sur-Drôme - AankomstLe Sappey-en-Chartreuse -
  Afstand167,2 km
  0306090120167.2

   Alejandro Valverde heeft op zijn 41e nog eens zijn kunnen getoond. Na een bergetappe had hij in de slotsprint nog het meeste in de tank. De renner van Movistar snelde met de meet in zicht nog voorbij Tao Geoghegan Hart. Loetsenko is de nieuwe leider in het klassement.

   Bakelants en Van Avermaet kiezen voor de aanval

   Een verschroeiende start. Dat had de zesde etappe in de deze Dauphiné in petto. De eerste twee uren werd er tegen 50 kilometer per uur gereden. Weinig renners kregen zo de ruimte om een vlucht op poten te zetten.

    

   Na twee uur stokte het tempo een beetje. Veertien renners profiteerden en kozen voor de aanval. Onder hen ook Greg Van Avermaet en Jan Bakelants. 

    

   Het venijn van deze etappe lag in de staart. Er moesten maar liefst 4 beklimmingen van betekenis getrotseerd worden. Onderweg sprokkelde bollentrui Matthew Holmes voldoende punten om zijn trui te behouden.

    

   Wie daar niet in slaagde, was gele trui Lukas Pöstlberger. Op de voorlaatste klim kreeg de Oostenrijkse leider het moeilijk. Hij zou uiteindelijk op meer dan 8 minuten binnenkomen. 

   Valverde laat zich niet verrassen

   Het peloton controleerde en raapte op de beklimmingen de ene vluchter na de andere op. Enkel Lawson Craddock verkocht zijn huid duur. De Amerikaan van EF Education-Nippo draaide goed rond en werd pas in de laatste kilometers gegrepen.

    

   Op die slotklim werd er slag om slinger gedemarreerd. Zonder succes. Er zou gesprint worden. Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) zette als eerste aan en leek iedereen te verrassen. Enkel Alejandro Valverde wist de Brit nog te remonteren. Met een knappe sprint ging de 41-jarige Spanjaard van Movistar alsnog over Hart en mocht hij de handen in de lucht steken.

    

   In het klassement neemt Loetsenko de leiderstrui over van Pöstlberger. Al lijkt de kans klein dat hij na morgen die trui nog draagt. Er staan meer dan 4.000 hoogtemeters op het programma.

   Bekijk de sprint van Valverde

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

   Fase per fase

   1. 15 uur 30 match afgelopen
   2. 15 uur 28. Lopez maakt tempo voor Valverde. Kan de ervaren Spanjaard vandaag aan het langste einde trekken? .
   3. Wie wint deze rit? Het is razend spannend. Loetsenko en Thomas zitten nog goed vooraan. Ook Van Wilder zit nog in dat groepje. . 15 uur 28.
   4. 15 uur 27. Kuss met de aanval. Kuss gaat heel hard. Hij gebruikt de aanval van Geoghegan Hart als springplank. Hij geraakt niet ver weg. .
   5. 15 uur 25. Gaudu probeert het! David Gaudu is de volgende die ten aanval trekt. Gaudu is een concurrent van Ilan Van Wilder voor de witte trui. .
   6. 15 uur 24. Meintjes heeft nog een goede 20 meter over. Hij gaat gegrepen worden. Ondertussen lost Teuns. .
   7. 15 uur 22. Meintjes demarreert . Louis Meintjens probeert naar Craddock toe te rijden. Het ligt allemaal op een zakdoek. .
   8. 15 uur 21. Ze zien hem rijden. Het sprookje van Craddock lijkt ten einde. Het peloton ziet de Amerikaan rijden. De spanning stijgt. .
   9. 15 uur 20. Movistar sleurt aan het peloton. Craddock komt nog wel als eerste boven op deze klim. Nog een dikke 5 km tot de streep. .
   10. Nog 20" voor Craddock. De voorsprong van Craddock verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hij heeft nog 20" voorsprong op het peloton. . 15 uur 17.
   11. 15 uur 16. Het zou me niet verbazen mocht Loetsenko straks iets proberen. Michel Wuyts.
   12. 15 uur 15. Froome aan de rekker. Chris Froome hangt aan de staart van het peloton. Hij heeft het moeilijk om te volgen. Geraakt hij op tijd klaar voor de Ronde van Frankrijk? .
   13. 15 uur 14. Bakelants gegrepen. Jan Bakelants zal niet winnen vandaag. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert wordt opgepeuzeld door het peloton. .
   14. Côte de la Frette. We zijn begonnen aan de voorlaatste klim. De Côte de la Frette is heel onregelmatig. Craddock doet het voorlopig uitstekend. . 15 uur 12.
   15. 15 uur 11. Craddock moet nog 10 km volhouden. Lawson Craddock draait nog altijd goed rond. De Amerikaan moet nog 10 km volhouden. Al gaat het zo dadelijk nog stevig bergop. Wat doet het peloton? .
   16. 15 uur 10. Deze laatste 10 km liggen Valverde zeker. José De Cauwer.
   17. 15 uur 09. Bakelants daalt goed. Holmes kwam nog als tweede boven op de klim, maar in de afdaling heeft Jan Bakelants samen met Julien Bernard Holmes ingehaald. De Australiër is niet de beste daler van het peloton. .
   18. 15 uur 04. Nog 15 km te gaan. Craddock rijdt nog altijd solo op kop. In de achtervolging heeft Holmes Bakelants afgeschud. De blauwe brigade van Astana maakt jacht. .
   19. Craddock als eerste boven. Lawson Craddock komt als eerste boven op de Col de Porte. Het levert hem 5 punten op in het bergklassement. Kan hij de komende dagen voor de bergtrui gaan? Holmes wordt tweede, Bakelants derde. . 15 uur 01.
   20. 15 uur . Ondertussen wordt de ene vluchter na de andere gegrepen. Het peloton wil zelf voor de overwinning gaan. .
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Issoire - Issoire181.8 kmVan MoerVan Moer
   2/>/>Brioude - Saugues172.8 kmPöstlbergerPöstlberger
   3/>/>Langeac - Saint-Haon-le-Vieux172.2 kmColbrelliPöstlberger
   4/>Firminy - Roche-la-Molière16.4 kmLutsenkoPöstlberger
   5/>/>Saint-Chamond - Saint-Vallier170.4 kmThomasPöstlberger
   6/>/>Loriol-sur-Drôme - Le Sappey-en-Chartreuse167.2 kmValverdeLutsenko
   7/>/>Saint-Martin-le-Vinoux - La Plagne171.1 kmPadunPorte
   8/>/>La Léchère - Les Gets147 kmPadunPorte