Loetsenko wint tijdrit in Dauphiné, maar grijpt net naast leiderstrui

  Critérium du Dauphiné: Rit 4einde
  18 °Cindividuele tijdrit
  VertrekFirminy - AankomstRoche-la-Molière -
  Afstand16,4 km
  016.4

   De tijdrit in de Dauphiné heeft met Aleksej Loetsenko een verrassende winnaar opgeleverd. De Kazak van Astana klopte zijn ploegmaat Ion Izagirre. Lukas Pöstlberger reed de tijdrit van zijn leven en behoudt de leiderstrui met 1 seconde. Ilan Van Wilder (21) gaf zijn visitekaartje af met de vijfde plaats.

   Vingegaard zet een eerste richttijd neer

   Na 3 hobbelige ritten kregen de renners vandaag een glooiende tijdrit van 16,4 voorgeschoteld. Vooral de slotkilometers gingen licht omhoog waardoor het een uitputtingsslag werd. 

    

   Het parcours gaf de mannen met klassementsambities meteen ook de kans om een kloofje te slaan met hun concurrenten.

    

   Het was Jumbo-Visma-renner Jonas Vingegaard die als eerste een richttijd neerzette. Hij zou pas het laatste halfuur zijn plekje in de hotseat moeten afstaan. Vingegaard eindigde uiteindelijk als zevende.

   Astana op plek 1 en 2, Pöstlberger redt zijn trui

   Richie Porte nam het plekje van de Deen in, maar lang zou de 36-jarige Australiër er niet vertoeven. Vooral de renners van Astana hadden nog een verrassing in petto. 

    

   Eerst klokte Ion Izagirre de snelste tijd. Daarna was het de beurt aan zijn ploegmaat Aleksej Loetsenko. De Kazak reed een ijzersterk tweede deel en finishte 8 seconden voor zijn ploegmaat.

    

   Het was wachten op favoriet Geraint Thomas. Thomas was in de Ronde van Romandië nog goed voor een derde plek, maar slaagde er vandaag na een kanonstart niet in om zijn inspanning tot de finish vol te houden. Thomas zou pas als tiende eindigen.

   Naast Thomas was het ook uitkijken naar witte trui Ilan Van Wilder. De 21-jarige renner reed een dijk van een tijdrit en doet zo een gouden zaak in de strijd om de witte jongerentrui.


   Loetsenko pakt zo zijn eerste overwinning van het seizoen. In het klassement komt de Kazak tot op 1 seconde van leider Pöstlberger, die nog net zijn leiderstrui kon redden.

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

   Fase per fase

   1. 16 uur 01. Hallo! Loetsenko wint de tijdrit.

    Hallo! Loetsenko wint de tijdrit

   2. 15 uur 59 match afgelopen
   3. 15 uur 57. In het virtueel klassement bezet Pöstlberger nog altijd de eerste plek. Al zal hij niet mogen stilvallen. Houdt de Oostenrijker het vol tot op de meet? .
   4. 15 uur 55. Astana op 1 en 2. Asgreen is 9 seconden te traag om de ritoverwinning te pakken. Hij komt binnen op een voorlopige derde plek. Astana bezet de eerste twee posities. .
   5. 15 uur 54.
   6. 15 uur 53. Thomas stort in. Geraint Thomas zal niet winnen vandaag. Hij verliest in het tweede deel een pak seconden en komt uiteindelijk op 23 seconden van Loetsenko binnen. Pakt Astana plek 1 en 2, of steekt Asgreen daar nog een stokje voor? .
   7. 15 uur 53. Hier kan Van Wilder op voortbouwen. Michel Wuyts.
   8. 15 uur 51. Van Wilder knap vierde. Van WIlder komt op 13 seconden van Loetsenko binnen. Een knappe prestatie. Hij klopt onder meer Porte en Vingegaard. .
   9. 15 uur 49. Asgreen op 10". Ondertussen is Kasper Asgreen bij het tussenpunt binnengekomen op 10". Hij zal nog een geweldig tweede deel moeten rijden wil hij hier vandaag winnen. .
   10. 15 uur 48. Loetsenko op 1. Wat gebeurt er hier allemaal. Loetsenko rijdt een ijzersterke tijdrit en pakt de toptijd. Hij is 8 seconden sneller dan zijn ploegmaat Izaguirre. .
   11. 15 uur 47. Mag Martin klassementsambities opbergen? Guillaume Martin kon gisteren nog net tijdsverlies voorkomen, maar komt nu op meer dan een minuut van Izaguirre binnen. Moet hij zijn klassementsambities opgeven? .
   12. 15 uur 45. Snelle Kelderman. Ook Wilco Kelderman is sneller dan Porte. De Nederlander heeft een enorm sterke tijdrit gereden en komt slechts 4 seconden te kort voor de toptijd. Daarmee staat Kelderman voorlopig wel op een tweede plek. .
   13. 15 uur 43. David Gaudu komt ondertussen op 50" van Izaguirre binnen. Kan Van Wilder daar nog onder duiken? .
   14. 15 uur 42.
   15. 15 uur 41. Ion Izaguirre duwt Porte uit de hotseat. Wat heeft Ion Izaguirre uitgespookt in dat tweede deel? In het eerste deel reed hij nog 8 seconden trager dan Porte. Het tweede deel ging beduidend sneller. De Spanjaar rijdt voorlopig de snelste tijd. Izaguirre is 6 seconden sneller dan Porte.  .
   16. 15 uur 40. Thomas met een kanontijd. Geraint Thomas is zijn status van topfavoriet nog wat kracht aan het bijzetten. Hij rijdt bij het eerste tussenpunt 7 seconden sneller dan Kelderman. De toptijd dus. .
   17. 15 uur 39. Van Wilder als vijfde. Ilan Van Wilder is goed gestart. Hij komt op 6 seconden van Kelderman binnen. Een goed begin van Van Wilder. .
   18. 15 uur 32. Porte in de hotseat! Richie Porte heeft een uitstekende tijdrit gereden. Hij klopt Vingegaard met 2" verschil. Een knappe prestatie van de Australiër, maar is het ook genoeg voor de dagzege? Asgreen en Thomas moeten nog aan hun tijdrit beginnen. .
   19. 15 uur 30. Van Wilder start. Daar is Ilan Van Wilder. De 21-jarige renner van Team DSM verraste vriend en vijand met zijn vierde plek in de tijdrit van de Ronde van Romandië. Hij was daar slechts 1" trager dan Geraint Thomas. Wat kan Van Wilder vandaag? Dit parcours moet hem liggen. .
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Issoire - Issoire181.8 kmVan MoerVan Moer
   2/>/>Brioude - Saugues172.8 kmPöstlbergerPöstlberger
   3/>/>Langeac - Saint-Haon-le-Vieux172.2 kmColbrelliPöstlberger
   4/>Firminy - Roche-la-Molière16.4 kmLutsenkoPöstlberger
   5/>/>Saint-Chamond - Saint-Vallier170.4 kmThomasPöstlberger
   6/>/>Loriol-sur-Drôme - Le Sappey-en-Chartreuse167.2 kmValverdeLutsenko
   7/>/>Saint-Martin-le-Vinoux - La Plagne171.1 kmPadunPorte
   8/>/>La Léchère - Les Gets147 kmPadunPorte