Vluchter Kämna wint in de Dauphiné, Roglic valt maar overleeft vlot

  Critérium du Dauphiné: Rit 4einde
  22 °C/>wegwedstrijd
  VertrekUgine - AankomstMegève -
  Afstand148,5 km
  020406080100120148.5

   Voor de 2e dag op een rij heeft een vluchter kunnen zegevieren in de Dauphiné. Lennard Kämna reed in de slotklim weg uit een groepje met onder meer Julian Alaphilippe. Egan Bernal, Steven Kruijswijk en Emmanuel Buchmann gaven op, leider Primoz Roglic kwam ten val, maar kon toch probleemloos voort.

   De 4e etappe was voor heel wat grote namen het Waterloo. Egan Bernal, de uitdager van Primoz Roglic, gaf er nog voor de start de brui aan. Twee weken voor de start van de Tour kampt hij volgens zijn ploeg met rugpijn.

    

   Ook Emmanuel Buchmann, derde in de stand, en Steven Kruijswijk, de luitenant van Roglic, haalden de finish niet. Zij raakten betrokken bij een val.

    

   Dat gebeurde ver achter de rug van een omvangrijke kopgroep, met daarbij de Belgen Teuns en De Gendt, maar ook met kleppers als Alaphilippe, Kwiatkowski, Mohoric, Soler en Hirschi.

    

   Het zware parcours zorgde voor een uitdunning in de kopgroep. Onder meer de Belgen gingen overboord. Alaphilippe kon volgen tot aan de voet van de slotklim. Elissonde stak daar als eerste een hand uit naar de zege, maar hij werd nog overbluft door de jonge Duitser Lennard Kämna, die zijn inspanning tot het einde kon volhouden.

    

   In het peloton met de favorieten bleef het rustig, al werd leider Roglic wel nog opgeschrikt door een valpartij. De Sloveen kon zijn weg vrij snel weer voortzetten. Als hij morgen nog overleeft, wint hij voor het eerst de Dauphiné.

   Bekijk hier de laatste kilometer van winnaar Kämna

   Kämna gaat solo!

   Kämna: "Ik werkte vandaag eigenlijk in dienst van Buchmann"

   Winnaar Kämna is blij met zijn overwinning: "Dit is mijn eerste profzege. Leuk dat ik dat hier in de Dauphiné mag beleven."

    

   Kämna vertelt bovendien dat zijn ploeg Bora-Hansgrohe na de val van Buchmann de plannen moest veranderen: "Normaal gezien werkte ik vandaag in dienst van Buchmann. Hij zou op de voorlaatste klim in de aanval gegaan zijn, maar hij viel uit. Het voelt dus nogal dubbel aan."

   Bolletjestrui De La Cruz: "De focus lag op het winnen van de rit"

   David De La Cruz werd tweede in Megève. De Spanjaard sprokkelde onderweg ook heel wat punten voor de bolletjestrui. Hij steekt ploegmaat Formolo voorbij in het klassement: "Op de eerste heuvel kwam Kwiatkowski als eerste boven. Toen besloot ik om bij de volgende beklimmingen mee te strijden voor de punten."

    

   "Zo kon mijn ploegmaat de trui misschien behouden. Maar toen bleven de punten zich opstapelen waardoor ik Formolo zelf voorbijstak. De focus lag echter wel bij het winnen van de rit. Ik was dichtbij, maar niet goed genoeg."

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

     naamploegresultaat
   1Lennard KämnaBOH4:27:56
   2David De La CruzUAD+41
   3Julian AlaphilippeDQT+56
   4Jack HaigMTS+58
   5Kenny ElissondeTFS+1:02
   6Fausto MasnadaCCC+1:10
   7Michal KwiatkowskiINS+1:19
   8Marc HirschiSUN+1:43
   9Thibaut PinotGFC+3:01
   10Primož RoglicTJV+3:01

   Fase per fase

   1. 16 uur 40. Pinot is de snelste van het peloton. Het uitgedunde peloton met gele trui Roglic komt over de streep met een achterstand van 3 minuten. .
   2. 16 uur 39. Strijd voor plaats 3. Alaphilippe trekt nog een sprintje voor de derde plaats op 56 seconden. .
   3. 16 uur 39. Rit 4 in de Dauphiné gaat naar Lennard Kämna.

    Rit 4 in de Dauphiné gaat naar Lennard Kämna

   4. 16 uur 38. Kämna wint! De Duitser houdt De La Cruz op ruime afstand.  .
   5. 16 uur 38. Het stijgingspercentage van 7% maakt het extra zwaar voor Kämna.  .
   6. Het ziet er goed uit voor Kämna. De renner begint aan de laatste kilometer. . 16 uur 36.
   7. Tijdsverschil. Kämna rijdt 17 seconden voor De La Cruz uit, op 37 seconden van de eerste achtervolgers en op 2'48" van de groep met Jumbo-Visma. . 16 uur 35.
   8. 16 uur 34. Wout van Aert zijn taak zit erop. Bij de groep van leider Roglic laat Van Aert zich uitzakken. Zijn rol voor vandaag zit erop. Jumbo-Visma blijft wel vooraan controleren.  .
   9. 16 uur 33. Kämna gaat solo!

    Kämna gaat solo!

   10. 16 uur 32. Lennard Kämna gaat solo. De La Cruz plooit. De Duitser van Bora-Hansgrohe baant zich nu alleen een weg naar boven.  .
   11. 16 uur 30. Kämna sluit aan en gaat er vandoor. Kämna was de tweede man van daarnet. Hij sluit aan vooraan en heeft meteen een versnelling in petto.  Elissonde moet meteen lossen, De La Cruz heeft het moeilijk. .
   12. 16 uur 28. De La Cruz maakt de aansluiting met Elissonde en zet meteen sterk aan. De rest van de groep versnippert. Kwiatkowski en een andere renner zijn ook in aantocht. .
   13. 16 uur 27. De La Cruz reageert toch. De klimmer van de dag hangt tussen Elissonde en de eerste achtervolgers. .
   14. 16 uur 25. Elissonde met een aanval: "Dat is rap".

    Elissonde met een aanval: "Dat is rap"

   15. Aanval aan de voet van Montée de l'altiport. Elissonde laat er geen gras over groeien. Hij valt meteen aan bij de start van de slotklim. Niemand van de kopgroep zet de achtervolging in.  . 16 uur 23.
   16. 16 uur 18. Nog 10 kilometer. De leiders beginnen net aan de laatste 10 kilometer van vandaag. Nog steeds met een voorsprong boven de 2 minuten.  .
   17. Van Aert zet zich meteen op kop. 16 uur 17.
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Clermont-Ferrand - Saint-Christo-en-Jarez218.5 kmvan Aertvan Aert
   2/>/>Vienne - Col de Porte135 kmRoglicRoglic
   3/>/>Corenc - Les Belleville157 kmFormoloRoglic
   4/>/>Ugine - Megève148.5 kmKämnaRoglic
   5/>/>Megève - Megève142.5 kmKussMartínez