Ineos versmacht, maar Jumbo-Visma en Roglic blijven aan de macht

  Critérium du Dauphiné: Rit 2einde
  30 °C/>wegwedstrijd
  VertrekVienne - AankomstCol de Porte -
  Afstand135 km
  020406080100120135

   Het eerste klimmersexamen in de Dauphiné is een prooi geworden voor Jumbo-Visma, de Nederlandse ploeg die niet meer weet wat verliezen is. Op de slotklim legde Ineos een moordend tempo op in dienst van Egan Bernal, maar niemand was opgewassen tegen de sprong van Primoz Roglic in de slotkilometer. De Sloveen neemt de leiderstrui over van ploegmaat Wout van Aert.

   Primoz Roglic grijpt de macht in de Dauphiné:

   Ineos maakt koers hard op slotklim, Roglic bedankt Kuss

   Wout van Aert hield woord en vervulde zijn rol van superknecht met verve. De geletruidrager nam in het peloton de voorlaatste beklimming voor zijn rekening, op de slotklim liet hij het favorietenleger gaan.

    

   Ineos legde er het zweepje op, waardoor er enkele grote koppen rolden. Alaphilippe, Adam Yates en Valverde moesten veel vroeger afhaken dan hen lief was.

    

   Ook Chris Froome zette zich plots opzij en parkeerde, terwijl Geraint Thomas wel zijn rol speelde met een temporuk in functie van Bernal.

    

   Toen Emanuel Buchmann de debatten bij de grote kannonnen opende, werd de Duitser meteen teruggefloten door de sterke Amerikaan Sepp Kuss, de luitenant van Roglic.

    

   Bernal probeerde zijn 10 overgebleven metgezellen te verschalken op 1.500 meter van de streep, maar opnieuw Kuss maakte die actie onschadelijk.

    

   Op 650 meter van de top was de versnelling van Primoz Roglic wel meer dan overtuigend. Hij snelde naar de 2e ritzege van Jumbo-Visma en de gele trui.

   Sterke Roglic laat de rest achter in de slotkilometer en wint 2e rit

   Hagelstorm barst los kort na aankomst in de Dauphiné, Declercq toont gehavende rug

   Roglic: "We tonen dat we een goede voorbereiding hebben gehad"

   Froome: "Voel me beter en beter met elke race: ben positief voor de Tour"

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

   Fase per fase

   1. 16 uur 45. Sterke Roglic laat de rest achter in de slotkilometer en wint de 2e Dauphiné-rit.

    Sterke Roglic laat de rest achter in de slotkilometer en wint de 2e Dauphiné-rit

   2. 16 uur 40. 2 op 2 voor Jumbo-Visma. Roglic kraait victorie, Jumbo-Visma blijft maar winnen. Pinot eindigt 2e, Buchmann vervolledigt het podium. .
   3. 16 uur 39. Nog 600 meter: aanval Roglic. Roglic trekt zijn motor op gang, hij slaat meteen een kloof. .
   4. Laatste kilometer. Quintana probeert het met een schijnaanval. . 16 uur 38.
   5. 16 uur 38. Quintana, Miguel Angel Lopez, Landa, Porte, Pinot, Buchmann, Martinez en Guillaume Martin zijn ook nog mee. .
   6. 16 uur 37. Bernal versnelt. De Colombiaan staat op zijn gaspedaal, maar Kuss (met Roglic in zijn wiel) maken die actie meteen ongedaan. .
   7. 16 uur 36. 11 renners in favorietengroep. Geen Romain Bardet meer voorin, ook toptalent Tadej Pogacar komt zichzelf wat tegen. Nog anderhalve kilometer. .
   8. 16 uur 35. Aanval Buchmann. De nummer 4 van de Tour van vorig jaar gaat op zijn pedalen staan. Maar Kuss (knecht van Roglic) fluit Buchmann meteen terug. .
   9. 16 uur 34. Nog 3 km. Thomas heeft zijn werk gedaan en laat zich uitzakken. Het is nu aan de jeugdige Sivakov om het zegepad te plaveien voor Bernal. .
   10. 16 uur 32. Ook Tom Dumoulin is helemaal weggezakt, maar houdt wel nog stand in de staart van de favorietengroep. Het is Geraint Thomas die nu tempo maakt, met Sivakov in zijn wiel. Bernal en Roglic zitten daar net achter. .
   11. 16 uur 31. Ook Alejandro Valverde, Adam Yates en Warren Barguil zijn sneller overboord gekieperd dan ze het zelf gewild hadden. .
   12. 16 uur 30. Froome haakt af. Onze woorden zijn nog maar net koud of Froome zet zich opzij. Geen goed teken richting de Tour. .
   13. 16 uur 29. Froome, Bernal, Thomas, Dumoulin, Roglic, Kruijswijk... de tenoren van de 2 machtsblokken bezetten de eerste rijen van het peloton. .
   14. 16 uur 25. Geen Alaphilippe meer. 6 km voor de top geeft Alaphilippe de pijp aan Maarten. De Fransman verkeert nog niet in zijn Tour-vorm. Ook Harm Vanhoucke laat nu los. .
   15. 16 uur 24. Alaphilippe aan het staartje. De geletruidrager van vorig jaar moet zich reppen om het peloton bij te houden. Alaphilippe nestelt zich achteraan in het wiel van Harm Vanhoucke. .
   16. 16 uur 24. De wurggreep van Ineos. Michel Wuyts.
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Clermont-Ferrand - Saint-Christo-en-Jarez218.5 kmvan Aertvan Aert
   2/>/>Vienne - Col de Porte135 kmRoglicRoglic
   3/>/>Corenc - Les Belleville157 kmFormoloRoglic
   4/>/>Ugine - Megève148.5 kmKämnaRoglic
   5/>/>Megève - Megève142.5 kmKussMartínez