• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Baarle kraait victorie in slotetappe Dauphiné, Fuglsang eindwinnaar

  Critérium du Dauphiné: Rit 8einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCluses - AankomstChampéry -
  Afstand113,5 km
  020406080100113.5

   Daags na Wout Poels heeft zijn landgenoot Dylan van Baarle Team Ineos ook de zege bezorgd in de slotetappe van de Dauphiné. De leiderstrui van Jakob Fuglsang (Astana) kwam niet meer in gevaar. Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal) wint de jongerentrui, Wout van Aert (Jumbo-Visma) de groene trui.

   Dylan van Baarle klopt Haig en wint de slotrit in de Dauphiné

   Wachten, wachten, wachten… op een scheet in een fles

   Met 8 seconden bonus op eerste achtervolger Adam Yates had leider Jakob Fuglsang niet al te veel speelruimte om de eindzege op zak te steken. Maar de Brit moest halfweg koers ziek opgeven, net als Steven Kruijswijk. Met nog 5 andere renners binnen de 40 seconden, moest de Deen maar best oppassen om zijn gele trui te behouden.

    

   Maar wat iedereen verwachtte, draaide uit op een enorme anticlimax. Niemand onder de favorieten kon of durfde Fuglsang zelfs maar één keer bestoken. Fuglsang, die uiteindelijk samen met de rest van de tenoren over de finish reed, schreef zo al bij al makkelijk de Dauphiné op zijn palmares.

    

   Wel op de afspraak: Dylan van Baarle. De renner van Ineos zorgde na een lange vlucht voor een tweede Nederlands feestje op een rij. Na Poels gisteren, won ook Van Baarle dus een rit. Hij troefde medevluchter Haig af in een sprint met twee.

    

   Julian Alaphilippe was ook mee in de dertienkoppige vlucht van de dag. De Fransman stelde zijn bergtrui met sprekend gemak veilig. Landgenoten Lambrecht (witte jongerentrui) en Van Aert (groene puntentrui) mogen ook hun trui mee naar huis nemen. Verder zagen we vandaag opnieuw een sterke Meurisse, die 9e eindigde.

   Van Baarle: "Blij dat ik dit kan presteren"

   "Het plan was om in de vlucht van de dag te zitten om Wout (Poels) te helpen, maar dat draaide net iets anders uit. Deze week ging met ups en downs, iedereen weet wel wat er met Froome gebeurde. Maar ik ben blij dat het team de situatie goed heeft afgehandeld."

    

   "In het verleden had ik vaak moeite in de Dauphiné. Maar ik trainde om hier goed te zijn, ik ben dan ook blij dat ik dit hier nu kan presteren."

   Fuglsang: "Ik zit in de vorm van mijn leven"

   "Ik verwachtte een moeilijkere dag vandaag dan hij uiteindelijk was. Maar de ploegmaats deden alles perfect en controleerden de wedstrijd goed. We hadden ook geluk met de kopgroep, waar niemand op minder dan 5 minuten stond."

    

   "Misschien was gisteren wel een harde dag voor sommige renners. Ik hoorde dat Yates en Kruijswijk ziek moesten opgeven. Mijn volgende doel? Dat is ergens in Frankrijk (lees: Tour)."

    

   "Ik ben op de goede weg en dit jaar kan nog een goed jaar worden voor mij. Ik zit in de vorm van mijn leven. Alles lijkt zo makkelijk te gaan, er is geen stress en alles komt vanzelf."

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Dylan van BaarleINS3:05:48
   2Jack HaigMTS+0
   3Carl Fredrik HagenLTS+50
   4Warren BarguilPCB+1:12
   5Sepp KussTJV+1:12
   6Sébastien ReichenbachGFC+1:12
   7Julian AlaphilippeDQT+1:16
   8Alexey LutsenkoAST+1:59
   9Xandro MeurisseWGG+1:59
   10Emanuel BuchmannBOH+1:59

   Fase per fase

   1. 16 uur 58. Fuglsang eindwinnaar. In een etappe waar het wachten was op iemand die leider Fuglsang zou bestoken, was het vooral wachten op een scheet in een fles. De favorieten komen samen over de streep, met witte trui Lambrecht en een sterke Meurisse.
   2. 16 uur 57. Hagen (Lotto Soudal) kaapt de derde plek nog weg.
   3. 16 uur 57. Van Baarle wint! Dylan van Baarle pakt een tweede Nederlandse Ineos-zege op een rij. Hij troeft Haig af en pakt meteen zijn eerste WorldTour-zege.
   4. 16 uur 57. Van Baarle zet aan.
   5. 16 uur 56. Haig loert naar Van Baarle. De Nederlander is iets explosiever, maar Haig toonde zich de sterkste. Wie wint?
   6. Laatste km. Haig en Van Baarle gaan de laatste kilometer in! 16 uur 56.
   7. 16 uur 53. Niemand durft (of kan). Nog 2 kilometer klimmen en de Dauphiné zit erop! Leider Fuglsang zal eens in zijn vuistje lachen, want niemand probeerde de Deen te bestoken. Zonder ongelukken schrijft hij de Franse rittenkoers op zijn erelijst.
   8. 16 uur 50. Alaphilippe en Hagen slagen er niet in om weer aan te sluiten. De ritzege is voor Van Baarle of Haig!
   9. Opgave Kruijswijk. Ziekte teistert het peloton! Na Yates verlaat ook Steven Kruijswijk het Dauphiné-peloton. . 16 uur 45.
   10. Montée de Champéry. De laatste klim staat voor de deur, de laatste kans voor de favorieten om een gooi te doen naar de eindwinst. Wie gaat eerst? 16 uur 44.
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Aurillac - Jussac142 kmBoasson HagenBoasson Hagen
   2/>/>Mauriac - Craponne-sur-Arzon180 kmTeunsTeuns
   3/>/>Le Puy-en-Velay - Riom177 kmBennettTeuns
   4/>Roanne - Roanne26.1 kmvan AertA. Yates
   5/>/>Boën-sur-Lignon - Voiron201 kmvan AertA. Yates
   6/>/>Saint-Vulbas - Saint-Michel-de-Maurienne229 kmJ. AlaphilippeA. Yates
   7/>/>Saint-Genix-les-Villages - Pipay Les-sept-Laux133.5 kmW. PoelsFuglsang
   8/>/>Cluses - Champéry113.5 kmvan BaarleFuglsang