• home
 • video
 • pas verschenen

  Alaphilippe bekroont vlucht van 217 km met ritzege en bergtrui

  Critérium du Dauphiné: Rit 6einde
  14 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSaint-Vulbas - AankomstSaint-Michel-de-Maurienne -
  Afstand229 km
  0306090120150180229

   Julian Alaphilippe heeft een stevige inspanning geleverd in de Dauphiné. In de 6e etappe over 8 bergen reed de Fransman van Deceuninck-Quick Step maar liefst 217 kilometer in de aanval. In de finale rekende hij af met zijn 2  medevluchters. Gregor Mühlberger kraakte pas na een prangende spurt.

   Sprinten na monsteraanval

   Het peloton kreeg vandaag een overgangsrit voorgeschoteld naar het hooggebergte. Dat het pijpenstelen regende aan de start deerde Alaphilippe niet. Na 12 kilometer koos hij voor de vroege vlucht.

    

   Samen met de Italiaan De Marchi (CCC) en de Oostenrijker Mühlberger (BORA) ging hij een stevige dag tegemoet. De langste etappe in deze Dauphiné was 229 kilometer lang en lag bezaaid met 8 colletjes.

    

   Die klimmetjes waren voer voor Alaphilippe. Een voor een graaide hij het maximum van de punten weg voor de bergtrui, die hij nu stevig in handen heeft. Met een stevig klimweekend in het vooruitzicht liet het peloton de 3 leiders een vrijgeleide.

    

   Na een prima samenwerking barstte de strijd om de dagzege los op de slotklim. De Marchi ging overboord, maar Mühlberger weigerde te plooien. Dat deed de taaie Oostenrijker pas op het gaatje. In de sprint moest hij zich erg nipt gewonnen geven. Alaphilippe won met een kwart wiel. 

   Van Aert rijdt in dienst

   Wout van Aert aasde niet op een 3e dagzege. Hij cijferde zich weg voor zijn kopman Steven Kruiswijk en bolde binnen op een kwartier van Alaphilippe.

    

   Zijn groene puntentrui kwam niet in het gevaar, maar de leiding in het jongerenklassement is hij wel kwijt aan Bjorg Lambrecht. Die finishte met de klassementsmannen op ruim 6 minuten van Alaphilippe.

    

   Ook Teuns maakte deel uit van die groep. De nummer 2 in deze generale repetitie voor de Tour snijdt het weekend aan met 4 seconden achterstand op leider Yates.

   Alaphilippe: "Een lastige dag"

   "Dit is mijn eerste koers in Frankrijk dit jaar", reageerde dagwinnaar Julian Alaphilippe. "Ik was echt hongerig naar succes, ik wilde zo graag en ik ben blij dat het vandaag gelukt is."

    

   "Ik ben erg opgelucht na een lastige dag in de lange vlucht met slechts drie renners. Iedereen deed zijn deel van het werk, maar als je maar met z'n drieën bent, kan je niet echt energie sparen. Iedereen ging voluit en dat voel je wel."

    

   "Zo'n sprint op het eind is dan ook lastig. Ik kende Mühlberger, hij verdiende het ook om te winnen, hij is ook explosief en dus ik wist dat ik moest oppassen. Bovendien was er tegenwind in de laatste honderden meters. Je mocht dus niet te vroeg aanzetten, je moest lang genoeg wachten."

    

   "Toen hij aanzette, voelde ik wel dat ik hem kon remonteren, maar het was echt centimeter per centimeter, hij was echt sterk. Het is jammer voor hem, maar ik ben toch blij dat ik gewonnen heb."

    

   Voor Alaphilippe is het al zijn 10e zege van het seizoen. "Maar het was zeker geen gemakkelijke overwinning", wist hij te vertellen. "Dit was een zware etappe. Ik heb nu ook de bolletjestrui als extraatje. Moest ik hem morgen verliezen, heb ik nog altijd die ritzege."

   Veel had de Fransman niet over.

   VIDEO: Alaphilippe maait even het gras

   Verslag in Het Journaal:

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Julian AlaphilippeDQT6:00:54
   2Gregor MühlbergerBOH+0
   3Alessandro De MarchiCCC+22
   4Wout PoelsINS+6:10
   5Gorka IzagirreAST+6:10
   6Jakob FuglsangAST+6:10
   7Jack HaigMTS+6:10
   8Adam YatesMTS+6:10
   9Nairo QuintanaMOV+6:10
   10Alexey LutsenkoAST+6:10

   Fase per fase

   1. 16 uur 44. "Na zo'n lastige dag ben ik erg blij met mijn eerste zege van het jaar in Frankrijk. Dit is een hele mooie overwinning waarop ik kan voortborduren.". Julian Alaphilippe over zijn 10e zege van 2019.
   2. 16 uur 42. Van Aert op 15 minuten. Daar komt Wout van Aert. De tweevoudige ritwinnaar in deze Dauphiné finisht op een kwartier van Alaphilippe. Hij cijferde zich vandaag weg voor Steven Kruiswijk.
   3. 16 uur 39. Meurisse 11e, Lambrecht 17e, Teuns 22e. 3 Belgen finishen in het zog van de grote mannen. Xandro Meurisse komt als 11e aan, Bjorg Lambrecht als 17e en Dylan Teuns als 22e. In het algemene klassement blijft Teuns 2e op 4 tellen van leider Adam Yates. Lambrecht wordt de nieuwe nummer 1 bij de jongeren.
   4. 16 uur 33. Poels 4e. Er zijn geen bonificaties te verdienen, maar Poels wil even de puntjes op de i zetten. Hij snelt als vierde de finish over, voor Izagirre en Fuglsang. Toppers als Bardet, Yates en Quintana volgen in hun spoor. Zij kunnen zich dit weekend uitleven in het hooggebergte.
   5. 16 uur 30. We richten onze blik op het peloton. Daar rijdt Kwiatkowski op kop voor Ineos-ploegmaat Poels. Ook leider Yates en nummer 2 Dylan Teuns dalen gezwind mee af. Nog 2 kilometer voor de klassementsrenners.
   6. 16 uur 27. Alaphilippe wint met een kwart wiel. Daar is de foto: Alaphilippe wint met een miniem verschil. De Fransman klopt zijn medevluchter Mühlberger met een kwart wiel. En dat na een vlucht van 217 kilometer.
   7. 16 uur 26. Fotofinish. Op 150 meter van de streep gaat Mühlberger aan. Alaphilippe gaat nog net over de Oostenrijker, maar hij juicht niet. Krijgen we een fotofinish?
   8. Laatste km. Ze snijden de slotkilometer aan. Mühlberger begint op kop, Alaphilippe zit in een zetel. 16 uur 25.
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Aurillac - Jussac142 kmBoasson HagenBoasson Hagen
   2/>/>Mauriac - Craponne-sur-Arzon180 kmTeunsTeuns
   3/>/>Le Puy-en-Velay - Riom177 kmBennettTeuns
   4/>Roanne - Roanne26.1 kmvan AertA. Yates
   5/>/>Boën-sur-Lignon - Voiron201 kmvan AertA. Yates
   6/>/>Saint-Vulbas - Saint-Michel-de-Maurienne229 kmJ. AlaphilippeA. Yates
   7/>/>Saint-Genix-les-Villages - Pipay Les-sept-Laux133.5 kmW. PoelsFuglsang
   8/>/>Cluses - Champéry113.5 kmvan BaarleFuglsang