• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Aert blaast vriend en vijand weg in tijdrit, Teuns verliest geel

  Critérium du Dauphiné: Rit 4einde
  19 °Cindividuele tijdrit
  VertrekRoanne - AankomstRoanne -
  Afstand26,1 km
  01026.1

   Wout van Aert heeft een straf nummer opgevoerd in de tijdrit in de Dauphiné. De Belg overvleugelde de tegenstand en was een halve minuut sneller dan nummer 2 Tejay van Garderen. Dylan Teuns verloor zijn leiderstrui aan Adam Yates.

   Bekijk het verslag van de tijdrit:

   Van Aert rijdt ijzersterk 1e deel en nog straffer 2e deel

   Nog voor een belangrijke kandidaat op de dag- of eindzege van start was gegaan, werd de Dauphiné-caravaan opgeschrikt door slecht nieuws. Chris Froome, een van de favorieten, was bij de verkenning zwaar ten val gekomen en moest de wedstrijd meteen verlaten. Hij zal ook niet kunnen meedingen naar een 5e Tour-zege.

    

   In de wedstrijd zette Alaphilippe de eerste richttijd neer. De Fransman kon zijn kwaliteiten handig uitspelen op de klim van 2,2 km en de afdaling die volgde. Maar tegen een echte specialist was dat onvoldoende. Tom Dumoulin liet zien dat het met zijn knie de goede richting uitgaat en was 12 seconden sneller dan een ontgoochelde Alaphilippe.

    

   Wout van Aert werd door de Franse regie niet gevolgd door een motor. Een doodzonde, want bij het eerste tussenpunt, bovenop de beklimming, deed hij meteen 18 seconden sneller dan de Nederlander. Meteen was duidelijk dat de zege binnen handbereik was. 

    

   Van Garderen en Fuglsang leken onderweg de belangrijkste concurrenten van Van Aert, maar die reed nog sterker in het tweede deel van de tijdrit. Dat bewees onder meer het verval bij Kruijswijk (tweede aan het eerste tussenpunt) en Fuglsang.

    

   Dylan Teuns deed nooit mee voor de dagzege, maar streed wel moedig voor zijn gele leiderstrui. Fuglsang kon hij dankzij een beter tweede gedeelte afhouden, maar het gevecht met Yates verloor hij met 4 seconden. Teuns blijft wel tweede in de stand.

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Wout van AertTJV33:38
   2Tejay van GarderenEF1+31
   3Tom DumoulinSUN+47
   4Steven KruijswijkTJV+49
   5Emanuel BuchmannBOH+51
   6Adam YatesMTS+56
   7Julian AlaphilippeDQT+59
   8Nils PolittTKA+1:05
   9Jakob FuglsangAST+1:07
   10Rémi CavagnaDQT+1:10

   Van Aert: "Wist niet dat dit mogelijk was op dit niveau"

   Na een derde en een tweede plaats in deze Dauphiné volgde de hoofdprijs voor Wout van Aert in de tijdrit. Hij reageerde bijzonder tevreden op zijn eerste overwinning van het seizoen. "Dit is een grote zege voor mij. Mijn eerste overwinning in de WorldTour."

    

   "Ik kan het niet geloven. Ik verras mezelf. Natuurlijk heb ik gewerkt op mijn skills als tijdrijder de laatste tijd, maar ik wist niet dat dit mogelijk zou zijn op dit niveau. Ik ben heel blij."

    

   "Deze morgen heb ik het parcours verkend. Het was een mooie tijdrit met die beklimming in het midden en dan vol gas naar de finish, ook door die afdaling. Dat ligt me. Het was afzien, maar dat was het zeker waard." 

   Teuns: "Dauphiné is nog niet voorbij"

   Dylan Teuns vocht voor wat hij waard is, maar kwam nipt te kort. "Het is jammer om de leiderstrui te verliezen met 4 seconden, daar ben ik natuurlijk ontgoocheld over. Over mijn prestatie moet ik wel tevreden zijn. Mijn tijdrit was goed. Het is wel zeker dat de Dauphiné nog niet voorbij is voor mij. Er zijn nog veel kansen."

   De aankomst van Wout van Aert

   Fase per fase

   1. 16 uur 32. Van Aert wint! Teuns verliest nipt zijn gele trui. Wout van Aert wint zijn eerste rit in de WorldTour na een indrukwekkende tijdrit. Hij blaast Van Garderen en Dumoulin weg. Teuns is zijn gele trui wel nipt kwijt aan Adam Yates, die nu 4 seconden sneller is in het klassement.
   2. 16 uur 31. Teuns vecht voor zijn gele trui. Teuns is bezig aan een goede tweede deel van de tijdrit. Hij heeft in de virtuele stand een achterstand van 6 seconden op Yates, maar heeft nog maar een kilometer om die goed te maken. Dat wordt moeilijk.
   3. 16 uur 26. De buit lijkt binnen voor Van Aert. Fuglsang komt niet in de buurt van Van Aert. De Deen had 18 seconden achterstand na het eerste tussenpunt, maar verliest uiteindelijk op 1'07".
   4. 16 uur 25. Wat doet Fuglsang? . Na Quintana is de volgende die binnen moet komen Fuglsang. Hij lijkt nog de enige concurrent voor Wout van Aert.
   5. 16 uur 19. Virtueel klassement: Teuns is leidersplaats kwijt. Dylan Teuns verliest aan het eerste tussenpunt 41 seconden op Van Aert, maar belangrijker voor hem: hij verliest ook tegenover Yates en Fuglsang. Hij is momenteel zijn leidersplaats kwijt.
   6. 16 uur 17. Yates strandt op 56 seconden. Fuglsang lijkt nog de enige bedreiging voor Van Aert. Van Adam Yates komt het niet. De Australiër was goed aan het eerste tussenpunt (op 8 seconden van Van Aert), maar verliest aan de finish 56 seconden op onze landgenoot.
   7. 16 uur 14. Aankomst Gilbert . Voor Philippe Gilbert was deze tijdrit een verplicht nummer. Hij komt 2 minuten 43 seconden trager dan Van Aert over de finish. .
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Aurillac - Jussac142 kmBoasson HagenBoasson Hagen
   2/>/>Mauriac - Craponne-sur-Arzon180 kmTeunsTeuns
   3/>/>Le Puy-en-Velay - Riom177 kmBennettTeuns
   4/>Roanne - Roanne26.1 kmvan AertA. Yates
   5/>/>Boën-sur-Lignon - Voiron201 kmvan AertA. Yates
   6/>/>Saint-Vulbas - Saint-Michel-de-Maurienne229 kmJ. AlaphilippeA. Yates
   7/>/>Saint-Genix-les-Villages - Pipay Les-sept-Laux133.5 kmW. PoelsFuglsang
   8/>/>Cluses - Champéry113.5 kmvan BaarleFuglsang