• home
 • video
 • pas verschenen

  Teuns klopt Martin in Dauphiné na zinderende sprint en verovert gele trui

  Critérium du Dauphiné: Rit 2einde
  />wegwedstrijd
  VertrekMauriac - AankomstCraponne-sur-Arzon -
  Afstand180 km
  0306090120150180

   De eerste Belgische ritzege is binnen in het Critérium du Dauphiné. Na een spannende sprint klopte Dylan Teuns (Bahrein-Merida) zijn vluchtkompaan Guillaume Martin. Teuns is ook de nieuwe leider.

   Dylan Teuns klopt Martin in spannende sprint in de 2e rit van de Dauphiné

   Teuns houdt Martin en favorieten af in spannende finale

   De 2e etappe zorgde van start tot finish voor spanning. Na enkele meters vertrok de eerste grote vlucht van de dag. Daar vonden we geen Belgen, maar wel enkele klinkende namen zoals Tom Dumoulin en Julian Alaphilippe terug. De Fransman leek zijn zinnen gezet te hebben op de bergtrui en sprokkelde onderweg 12 punten. 

    

   Maar het was pas toen een tweede grote groep het ruime sop koos dat de koers helemaal losbrak. Met Dylan Teuns, Serge Pauwels en Philippe Gilbert waren er nu wel Belgen meegeglipt in de 12-koppige leidersgroep. Zij leken te gaan strijden voor de ritwinst tot Thibaut Pinot in het peloton op de trappers ging staan. Terwijl het vooraan helemaal uit elkaar brokkelde, vormde zich zo in de achterhoede een ware favorietengroep, waar onder meer Bardet schitterde door afwezigheid.

    

   Een groep met Pinot, Froome en Quintana peuzelde de vluchters een voor een op. Enkel  Teuns en Guillaume Martin ontsnapten uit de klauwen van de steeds dichter komende supergroep. Zo mochten de Belg en de Fransman strijden om de ritzege. Martin leek het te gaan halen, maar Teuns zette de scheve situatie in de laatste 50 meter recht met een knappe sprint.

   Dolgelukkige Dylan Teuns: "Heb hier bijna 24 maanden op moeten wachten"

   Teuns na de podiumceremonie: "Heel trots om deze gele trui te kunnen dragen"

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Dylan TeunsTBM4:12:41
   2Guillaume MartinWGG+0
   3Jakob FuglsangAST+13
   4Thibaut PinotGFC+13
   5Michael WoodsEF1+13
   6Alexey LutsenkoAST+13
   7Petr VakocDQT+13
   8Nairo QuintanaMOV+13
   9Wout PoelsINS+13
   10Adam YatesMTS+13

   Fase per fase

   1. 16 uur 12. Dylan Teuns klopt Martin in spannende sprint in de 2e rit van de Dauphiné.

    Dylan Teuns klopt Martin in spannende sprint in de 2e rit van de Dauphiné

   2. 16 uur 11. Teuns zorgt voor een Belgische zege! Even leek Martin Teuns af te troeven, maar Teuns knokt zich in de laatste 300 meter nog voorbij de Fransman.
   3. 16 uur 07. Pinot, Woods en Lutsenko deden een poging om weg te rijden van de rest, maar dat is buiten Froome gerekend. Door de aanval is de voorsprong van de 2 leiders wel geslonken.
   4. Tijdsverschil. De favorietengroep moet opnieuw wat seconden prijsgeven. De voorsprong van Teuns en Martin hangt nu al een tijdje rond de 20 seconden. 16 uur 03.
   5. 16 uur 01. Een ding is al zeker: de leiderstrui zal morgen niet langer om de schouders van Boasson Hagen hangen. Wie hem wel zal mogen dragen, weten we binnen 6 kilometer.
   6. 15 uur 57. Teuns en Martin zetten hun vlucht moedig voort, maar de favorietengroep lijkt hen nu ieder moment te kunnen oprapen. Hoe lang houden ze nog stand?
   7. 15 uur 53. Naast Froome en Quintana sluipen ook Poels, Yates, Vakoc, Fuglsang, Pinot en Woods steeds dichter bij Teuns en Martin. De laatste 10 kilometer zijn in zicht.
   8. 15 uur 49. Froome en Quintana op komst. Een groepje met Chris Froome en Nairo Quintana heeft de achtervolging ingezet op de versplinterde kopgroep. Ze naderen razendsnel en bevinden zich al op 28 seconden.
   9. 15 uur 45. Dylan Teuns en Guillaume Martin slaan een gat met de rest van de kopgroep. Achteraan heeft gele trui Boasson Hagen de rol moeten lossen.
   10. 15 uur 45. Martin en Teuns springen weg uit de kopgroep op de laatste klim.

    Martin en Teuns springen weg uit de kopgroep op de laatste klim

   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Aurillac - Jussac142 kmBoasson HagenBoasson Hagen
   2/>/>Mauriac - Craponne-sur-Arzon180 kmTeunsTeuns
   3/>/>Le Puy-en-Velay - Riom177 kmBennettTeuns
   4/>Roanne - Roanne26.1 kmvan AertA. Yates
   5/>/>Boën-sur-Lignon - Voiron201 kmvan AertA. Yates
   6/>/>Saint-Vulbas - Saint-Michel-de-Maurienne229 kmJ. AlaphilippeA. Yates
   7/>/>Saint-Genix-les-Villages - Pipay Les-sept-Laux133.5 kmW. PoelsFuglsang
   8/>/>Cluses - Champéry113.5 kmvan BaarleFuglsang