• home
 • video
 • pas verschenen

  Kwiatkowski wint proloog Dauphiné, Campenaerts 4e en Thomas valt

  Critérium du Dauphinéeinde
  24 °Cindividuele tijdrit
  VertrekValence - AankomstValence -
  Afstand6,6 km
  06.6

   Sky heeft in de proloog van de Dauphiné meteen toegeslagen, met een 1e plaats voor Michal Kwiatkowski en een 3e voor Gianni Moscon. Ook Geraint Thomas leek op weg naar een toptijd, maar schoof uit in een bocht.

   Kwiatkowski zegeviert in de proloog van de Dauphiné

   Vreugde en verdriet voor Sky

   De proloog in Valence was vlak, maar hier en daar toch ook technisch. Ideaal voor Europees kampioen Victor Campenaerts, die ook even plaats mocht nemen op de hot seat. Tot zijn voormalige ploegmaat Jos van Emden, met de Giro nog in de benen, hem kwam aflossen.

    

   Van Emden maakte het zich comfortabel in de hot seat en droomde stilletjes al van een eerste overwinning dit seizoen. Daar had Michal Kwiatkowski andere gedachten over. Hij kon nog een seconde van de tijd van Van Emden scheren.

    

   Een goeie richttijd voor Geraint Thomas, die zonder Froome mag proeven van het kopmanschap bij Sky. De Welshman leek goed onderweg, tot hij een bocht verkeerd inschatte en over het grind schoof. Hij kon vrij snel weer de fiets op, maar de zege was natuurlijk gaan vliegen.

   Campenaerts: "Ik kan leven met de vierde plaats"

   Victor Campenaerts moest uiteindelijk tevreden zijn met de vierde plaats, op vijf seconden van Kwiatkowski. "Ik heb een goeie tijdrit gereden", zei de Europees kampioen. "Voor renners als Van Emden en Kwiatkowski is zo'n korte proloog ideaal. Ik ben meer gemaakt voor de langere afstanden, maar naar mijn gevoel heb ik wel een goeie proloog gereden. Ik reed hard en mijn bochten waren goed. Ik heb niet het gevoel dat ik het ergens liet liggen."

    

   "Natuurlijk had ik graag gewonnen, maar met een vierde plaats kan ik leven. Ik reed al dichte ereplaatsen in de Giro, de Ronde van Romandië en nu in de Dauphiné, maar ik zou toch graag eens een tijdrit op WorldTour-niveau winnen."

    

   "De rest van deze Dauphiné zal ik vooral in dienst rijden en hopelijk kan ik samen met Thomas De Gendt eens een plannetje uitvoeren. Hij is zonder twijfel onze sterke man in de ontsnapping. Na de Dauphiné gaat het richting BK tijdrijden. Ik zou er heel graag winnen, maar pieken naar het BK doe ik niet. Het Europees kampioenschap tijdrijden staat wel met stip aangeduid."  

   Fase per fase

   1. 14 uur 48. Kwiatkowski in het geel. Houle heeft het zoals verwacht niet gered, al deed hij het zeker niet slecht. Kwiatkowski is de dagwinnaar, Campenaerts eindigt op de 4e plaats, Keukeleire is 8e.
   2. 14 uur 46. We wachten nu enkel nog op de Canadees Houle, maar van hem moeten we geen mirakels verwachten. We vullen dus alvast Kwiatkowski in als winnaar van deze proloog.
   3. 14 uur 45. Met schaafwonden aan zijn rechterkant komt Thomas binnen, op 23 seconden van Kwiatkowski. Dat is even snel als Nibali, terwijl die de hele proloog op zijn fiets bleef zitten. Er is dus niets mis met de conditie van de Welshman.
   4. 14 uur 44. Geraint Thomas schuift onderuit in de proloog en mag toptijd vergeten.

    Geraint Thomas schuift onderuit in de proloog en mag toptijd vergeten

   5. 14 uur 43. Valpartij Thomas! Het gaat Sky dan toch niet allemaal voor de wind. Geraint Thomas gaat te snel door de bocht en maakt een schuiver. Hij komt tot stilstand vlak aan de omheining van een voetbalterrein. Thomas is snel weer vertrokken, maar dit heeft tijd gekost. En wat is de fysieke schade?
   6. 14 uur 40. Sterke Keukeleire. Jens Keukeleire trekt zijn goeie prestaties van de Ronde van België door. Hij knalt - als niet-specialist - de top 10 binnen en is na Campenaerts de beste Belg.
   7. 14 uur 25. Moscon. De jongens van Sky zijn weer in orde, en dan moet Thomas nog komen. Gianni Moscon benadert de tijd van Kwiatkowski, maar hij is uiteindelijk toch 3 seconden trager. Goed voor de 3e tijd.
   8. 14 uur 13. Yates. Adam Yates komt op 21 seconden binnen en nestelt zich zo in het trosje klassementsmannen dat daar kampeert, met Bardet en Nibali.
   9. 14 uur 10. Kwiatkowski is net iets sneller dan Van Emden.

    Kwiatkowski is net iets sneller dan Van Emden

   10. 14 uur 01. Toptijd Kwiatkowski. Het zal weer net niet worden voor Jos van Emden, want Michal Kwiatkowski behoudt zijn minieme voorsprong aan het tussenpunt aan de finish. Kwiatkowski heeft de voorbije weken duidelijk niet stilgezeten, want hij reed geen wedstrijd meer sinds zijn (mislukte) voorjaar.