• home
 • video
 • pas verschenen

  Thomas stelt eindzege veilig in Dauphiné, Yates wint slotrit

  Critérium du Dauphiné: Rit 7einde
  />wegwedstrijd
  VertrekMoûtiers - AankomstSaint-Gervais-les-Bains -
  Afstand136 km
  020406080100120136

   Ondanks 2 lekke banden in de slotrit heeft Geraint Thomas (Team Sky) zijn gele trui niet meer uit handen gegeven in het Critérium du Dauphiné. De slotetappe was spek voor de bek van Adam Yates.

   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   />Valence - Valence6.6 kmM. KwiatkowskiM. Kwiatkowski
   1/>/>Valence - Saint-Just-Saint-Rambert179 kmImpeyM. Kwiatkowski
   2/>/>Montbrison - Belleville181 kmAckermannImpey
   3/>Pont-de-Vaux - Louhans35 kmSKYM. Kwiatkowski
   4/>/>Chazey-sur-Ain - Lans-en-Vercors181 kmJ. AlaphilippeMoscon
   5/>/>Grenoble - Valmorel131.5 kmMartinThomas
   6/>/>Frontenex - La Rosière110 kmBilbaoThomas
   7/>/>Moûtiers - Saint-Gervais-les-Bains136 kmA. YatesThomas

   Adam Yates snoept Navarro de slotrit af, Thomas wint de Dauphiné

   Actieve Bardet, Yates doet het in slotmeters

   De slotrit had heel wat lekkers in petto. 4 beklimmingen van 1e categorie moesten voor vuurwerk zorgen in de Dauphiné. Na een ziedende start kwam Benoot al vrij snel in de problemen.

    

   Ook Geraint Thomas geraakte tot 2 keer toe achterop. Maar dat was te wijten aan lekke banden. Net als gisteren nam AG2R de handschoen op. Oliver Naesen verzette opnieuw bergen werk voor kopman Bardet.

    

   De  Fransman schudde ook enkele versnellingen uit zijn dijen. Maar Thomas reageerde altijd scherp op de prikken van Bardet. In de laatste hectometer vuurde Adam Yates een ultieme vuurpijl af.

    

   De Brit ging nog op en over vroege vluchter Dani Navarro. Geraint Thomas rolde als 5e binnen en haalt voor het eerst de eindzege in de Dauphiné binnen.

   Yates: "Kende de slotkilometer nog"

   Adam Yates zoefde in de laatste rechte lijn nog Dani Navarro voorbij. "Ik wist wat er ons te wachten stond in die laatste kilometer", zegt de Brit van Mitchelton. "Daarom wachtte ik tot de slotfase om een gooi te doen naar de ritzege."

    

   De tweelingbroer van Simon Yates is straks ook te bewonderen in de Tour de France, waar hij 2 jaar geleden de jongerentrui won. "Al van in het begin van het seizoen zit ik met de Tour in mijn hoofd. Dat is het doel van het seizoen."

   Geraint Thomas is eindwinnaar in de Dauphiné, Adam Yates wint de slotrit

   Fase per fase

   1. 15 uur 03. Alaphilippe laat fotograaf nog even schrikken aan de finish.

    Alaphilippe laat fotograaf nog even schrikken aan de finish

   2. 14 uur 47. Adam Yates snoept Navarro nog de slotrit af, Thomas is eindwinnaar.

    Adam Yates snoept Navarro nog de slotrit af, Thomas is eindwinnaar

   3. 14 uur 46. Adam Yates doet het nog. In de slotmeters rolt Adam Yates de ongelukkige Navarro op. Geraint Thomas wint voor het eerst het Critérium du Dauphiné.
   4. 14 uur 46. Laatste kilometer. Wanneer Bardet een vuurpijl afschiet, moet Thomas passen. Maar een fractie later zet de gele trui de scheve situatie weer recht. .
   5. 14 uur 40. Nog 3 km. Houdt Navarro stand? Bardet, Thomas, Buchmann en Adam Yates zien de Spanjaard alsmaar groter worden. Het verschil bedraagt nog 25 seconden.
   6. 14 uur 39. Aanval Martin. Op 3,5 km van de streep dropt Daniel Martin een bommetje. Koren op de molen van Bardet, die meespringt. Maar Thomas dicht het gat, met Yates en Buchmann in zijn wiel.
   7. 14 uur 37. Nog 4 kilometer klimmen voor Navarro. Rolland hangt op 11 tellen. In de favorietengroep kleeft Bardet nu aan het wiel van de gele trui.
   8. 14 uur 35. Nog 5 km. Geraint Thomas zal na afloop wel een aai geven over het kopje van de jonge Tao Geoghegan-Hart. Zijn ploegmakker houdt het tempo nu al kilometers strak. Sky zal de eindzege niet meer uit handen laten glippen.