• home
 • video
 • pas verschenen

  Bilbao laat Astana juichen in Dauphiné, Thomas steviger in het geel

  Critérium du Dauphiné: Rit 6einde
  25 °C/>wegwedstrijd
  VertrekFrontenex - AankomstLa Rosière -
  Afstand110 km
  020406080110

   De Bask Pello Bilbao (Astana) heeft de 6e etappe in de Dauphiné gewonnen. Op de aankomst bergop smeerde gele trui Geraint Thomas zijn dichtste belagers nog wat extra seconden aan. 

   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   />Valence - Valence6.6 kmM. KwiatkowskiM. Kwiatkowski
   1/>/>Valence - Saint-Just-Saint-Rambert179 kmImpeyM. Kwiatkowski
   2/>/>Montbrison - Belleville181 kmAckermannImpey
   3/>Pont-de-Vaux - Louhans35 kmSKYM. Kwiatkowski
   4/>/>Chazey-sur-Ain - Lans-en-Vercors181 kmJ. AlaphilippeMoscon
   5/>/>Grenoble - Valmorel131.5 kmMartinThomas
   6/>/>Frontenex - La Rosière110 kmBilbaoThomas
   7/>/>Moûtiers - Saint-Gervais-les-Bains136 kmA. YatesThomas

   4 Belgen in kopgroep, AG2R maakt oorlog

   De etappe was een blauwdruk van de 11e Tour-rit volgende maand. Over 110 km kregen de renners liefst 4 zware hapjes voorgeschoteld. De Gendt, Degand, Pauwels en Serry schoven mee in een omvangrijke kopgroep,  maar konden de beste klimmers niet bijbenenen.

    

   In de groep der favorieten maakte AG2R oorlog. Naesen, Gallopin en Latour legden er het zweepje op, waardoor Nibali en ex-geletruidragers Kwiatkowski en Moscon al op de 2e van 4 beklimmingen overboord gingen.

    

   Gele trui Thomas zag zijn team gehalveerd, maar schoot op geen enkel ogenblik in paniek. Ook niet toen Bardet wegknalde in de afzink voor de slotklim. 

    

   Daniel Martin dropte in de slotkilometers bergop enkele bommetjes, maar die maakten geen scherven.  De versnelling van Thomas leverde in de slotmeters wel nog tijdwinst op.  Maar vroege vluchter Bilbao bleef buiten schot. De slotrit morgen is opnieuw een aankomst bergop.

   Bilbao wint 6e etappe Dauphiné, Thomas valt aan in slot en pakt extra seconden

   Bilbao: "Tour? Ik wil op vakantie"

   Voor Pello Bilbao is het zijn 1e zege in de WorldTour. "Gisteren was ik nog compleet leeg", reageerde de Bask van Astana. "Ik voelde de zware Giro nog in mijn benen. Maar voelden de benen goed."

    

   "Ik wist dat de vroege vlucht me goed zou liggen: ik ben niet echt fris, maar heb wel een goed ritme. De laatste klim had ik een klein gaatje, maar ik wou absoluut de laatste 5 km halen. Ik wist dat die een stuk gemakkelijker waren en dat ik daar beter mijn voorsprong zou kunnen verdedigen. Ongelooflijk dat ik hier kan winnen."

    

   Of Bilbao straks ook de Tour de France rijdt? "Neen, neen. Ik wil op vakantie", lacht de dagwinnaar.

   Fase per fase

   1. 14 uur 54. Bilbao wint. Feest in het kamp van Astana, want Bilbao wint de aankomst bergop. Thomas pakt enkele seconden op zijn naaste concurrenten.
   2. 14 uur 53. Thomas gaat. Met de streep in zicht geeft Thomas er nog een lap op. De Welshman geeft zijn gele trui extra kleur.
   3. 14 uur 53. Laatste kilometer. Thomas, Bardet, Dan Martin en Adam Yates tellen 28 seconden achterstand onder de rode vod. .
   4. 14 uur 53. De situatie lijkt vast te liggen. Met een monsterverzet smeert Bilbao zijn achtervolgers extra seconden aan. De buit lijkt binnen voor de Bask van Astana. Nog anderhalve kilometer.
   5. 14 uur 49. Het verhaal van Bilbao is nog niet afgelopen. Bardet, Thomas, Yates en Dan Martin moeten nog altijd een gat van 13 seconden dichtfietsen.
   6. 14 uur 45. Nog 5 km. Als Bilbao een blik naar achteren werpt, kijkt hij recht in het gezicht van Thomas, Bardet en Daniel Martin. Enkele tellen achter dat trio hinken Buchmann en Yates.
   7. 14 uur 43. "Daniel Martin rijdt altijd". José De Cauwer.
   8. 14 uur 43. Versnelling Martin. Dan Martin wil koste wat het kost een 2e ritzege op zijn vork prikken. De Ier draait het gashendeltje open, maar Bilbao is het hoekje al om. Nog 3 km en het verschil bedraagt 15 seconden.