• home
 • video
 • pas verschenen

  Alaphilippe zet 1e bergrit naar zijn hand, leiderstrui wisselt van Sky-schouders

  Critérium du Dauphiné: Rit 4einde
  22 °C/>wegwedstrijd
  VertrekChazey-sur-Ain - AankomstLans-en-Vercors -
  Afstand181 km
  0306090120150181

   Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) heeft de vierde etappe in de Dauphiné gewonnen. De Fransman was na een pittige rit de beste op de slotklim in een sprint bergop. Dario Cataldo werd niet beloond voor een vlucht van 100 km, Tiesj Benoot eindigde net in de top 10. Gianni Moscon neemt de gele trui over van Sky-ploegmaat Michal Kwiatkowksi.

   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   />Valence - Valence6.6 kmM. KwiatkowskiM. Kwiatkowski
   1/>/>Valence - Saint-Just-Saint-Rambert179 kmImpeyM. Kwiatkowski
   2/>/>Montbrison - Belleville181 kmAckermannImpey
   3/>Pont-de-Vaux - Louhans35 kmSKYM. Kwiatkowski
   4/>/>Chazey-sur-Ain - Lans-en-Vercors181 kmJ. AlaphilippeMoscon
   5/>/>Grenoble - Valmorel131.5 kmMartinThomas
   6/>/>Frontenex - La Rosière110 kmBilbaoThomas
   7/>/>Moûtiers - Saint-Gervais-les-Bains136 kmA. YatesThomas

   Bekijk een verslag van de vierde rit

   Keukeleire in vlucht van de dag, moedige solo Cataldo

   Dat ze 4 dagen op een rij een bergrit met een aankomst bergop voor de wielen krijgen, hield het peloton niet tegen om erin te vliegen. Van bij de start werd er gevlamd, het wedstrijdgemiddelde lag in het eerste koersuur op 52,1 km/u.

    

   Na dik 50 km brak het peloton in tweeën, maar Bardet had de boot gemist en zijn AG2R bracht alles weer samen. Pas na 70 km raakte de vlucht van de dag weg. Keukeleire,  Cataldo, Pöstlberger en Boasson Hagen kregen het gezelschap van Eiking, de ploegmaats Courteille en Coquard en Clarke.

    

   Keukeleire, 9e in de stand op 1 minuut van Kwiatkowksi, reed een lange tijd virtueel in het geel, maar het parcours was te zwaar om te oogsten.  De Mont Noir, de eerste col buiten categorie in deze Dauphiné, was de verwachte scherprechter: Cataldo ging op en over Eiking en begon met 2'30" aan de afdaling en de laatste 35 km.

   Naesen en Benoot acteren knap

   Door de felle regen werd de afdaling nog erg gevaarlijk, maar die gebeurde gelukkig zonder ongelukken. Naesen pikte bergaf weer aan bij het peloton en verzette puik werk: hij nam het peloton op sleeptouw richting slotklim van 5 km.

    

   Edet ging in zijn eentje achter Cataldo, maar dat was een wanhoopspoging. In de elitegroep - met Benoot - bleef het lang windstil, tot Guillaume Martin de knuppel in het hoenderhok gooide. Onder de rode vod had Cataldo nog 100 meter. Die andere Martin (Daniel), Thomas, Bardet en Alaphilippe reden naar Martin (Guillaume), Kwiatkowski zakte er wat door.

    

   Op 350 meter van de streep was Cataldo eraan voor de moeite. Daniel Martin trok de spurt op gang, maar tegen een ontketende Alaphilippe was geen kruid gewassen.

    

   Moscon, die samen met Benoot op 8 seconden finishte, pakte de gele trui over. Benoot is nu 8e in de stand op 1'13" van Moscon. Hij rijdt morgen in de witte jongerentrui, omdat Moscon de gele trui draagt.

   Alaphilippe: "Met deze etappezege heb ik mijn doel bereikt"

   "Ik had deze rit met rood aangeduid", vertelde de winnaar. "Tot en met zondag moeten we nog over een uitdagend parcours en ik wist dat ik in deze etappe de meeste kans had om te scoren. Ik voel me al goed sinds ik hier ben."

    

   "Een ritzege was mijn doel en dat heb ik nu bereikt. Ik ben bijzonder tevreden. De Dauphiné is een belangrijke wedstrijd en iedereen zit tegen zijn topvorm aan met de Ronde van Frankrijk die voor de deur staat. Het is dus nooit evident om hier te winnen. De laatste vijf kilometer zat ik tegen mijn limiet, maar op het einde heb ik alles gegeven en kon het ik toch nog afmaken."

    

   In het klassement staat Alahilippe nu vierde, op 49 seconden van de nieuwe leider Gianni Moscon. "Ik ga natuurlijk mijn best doen maar als ik het profiel van de volgende etappes zie, moet ik eerlijk zijn en beseffen dat het heel moeilijk zal worden. Maar mijn doel in deze Dauphiné is bereikt met deze ritzege."

   Fase per fase

   1. 16 uur 18. Moscon is nieuwe leider. Moscon pakt de gele trui af van Kwiatkowski. Die volgt samen met Thomas op 6 seconden van hun Italiaanse ploegmaat bij Sky.
   2. 16 uur 14. Kwiatkowski zakt er wat door. Moscon en Thomas zoeken Martin op, in het spoor van enkele AG2R-renners.
   3. 16 uur 14. Martin op kop. Thomas en Alaphilippe en Bardet in zijn wiel.
   4. 16 uur 14. Daniel Martin valt aan. Cataldo staat stil op 450 meter van de streep.
   5. 16 uur 14. Alaphilippe wint. Voor Martin, Thomas en Bardet!
   6. 16 uur 14. Benoot in top 10. Beste Belg is Tiesj Benoot. Hij eindigt nog net in de top 10, voor Kwiatkowski, die in de slotkilometer moest lossen.
   7. 16 uur 14. 40,68 km/u gemiddeld. Deze bergrit werd aan een razend gemiddelde gereden: 40,68 km/u, met onderweg een col van 4e, buiten categorie en 2e categorie.
   8. 16 uur 13. Cataldo onder de rode vod. De slotkilometer is met 7,7 gemiddeld stijgingspercentage erg zwaar. Een spurt bergop kan het lot van Cataldo bezegelen. Martin gaat en danseuse door, maar Cataldo heeft nog 100 meter.
   9. 16 uur 10. Martin (Wanty) valt aan. Guillaume Martin, kopman bij Wanty-Groupe Gobert, gooit als eerste de knuppel in het hoenderhok. Hij begint aan de slotklim met 20" achter op Cataldo.
   10. 16 uur 09. 30 seconden op 1,5 km. Het lot van Cataldo is weer onzeker. Al blijft het in de elitegroep windstil.