Op z'n Jumbo's: Cerny en Cavagna bezorgen Quick Step één-tweetje in Coppi e Bartali

  Coppi e Bartali
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 160 km
  location 12u11: Casalguidi - 16u15: Cantagrillo
  trophy Josef Cerný
  einde
  startfinish
  020406080100120140160

   De laatste rit in de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali (2.1) is een kolfje naar de hand van Quick Step-Alpha Vinyl geworden. Josef Cerny en Rémi Cavagna kwamen hand in hand over de finishlijn nadat het tweetal de hele dag in de aanval was geweest met negen anderen. De eindzege van Eddie Dunbar (Ineos) kwam niet meer in gevaar.

   11 vluchters, met daarbij 3 Belgen, kregen van Ineos vroeg in de etappe een vrijgeleide. De voorsprong ging snel richting de 8 minuten, meteen was duidelijk dat de winnaar voorin zat.

    

   In het lastige tweede deel van de etappe, met drie keer de klim richting Mungherino, spatte de kopgroep uiteen bergop. Fabio Van den Bossche (Alpecin-Fenix) en Bingoal-Pauwels Sauzen-duo Tom Paquot en Johan Meens moesten de drie sterksten meteen laten rijden.

    

   Dat waren Omer Goldstein (Israel-Premier Tech), een tijdje virtueel leider, en de Quick Steppers Josef Cerny en Rémi Cavagna.

    

   Met z'n drieën doken ze de laatste ronde in. Cerny ging er alleen vandoor op de laatste klim en meteen was duidelijk Goldstein een vogel voor de kat was. 

    

   De Tsjechische hardrijder hield gemakkelijk stand bergaf en had in de laatste kilometer zelfs nog de tijd om op zijn ploegmaat Cavagna te wachten. Hand in hand kwamen de twee wolven over de finishlijn.

    

   Leider Eddie Dunbar kwam niet meer in de problemen in de favorietengroep en is de eindwinnaar, zijn eerste zege bij de profs.

   Fase per fase

   1. 16 uur 23 match afgelopen
   2. Laatste km. Onder de vod heeft Cerny 50 seconden op ploegmaat Cavagna en Goldstein. De zege is binnen voor Quick Step, de 16e van het seizoen al. . 16 uur 19.
   3. 16 uur 13. Dunbar voor eindwinst. De grote groep volgt ondertussen op 5'54" van Cerny, de eindzege van Dunbar lijkt dus gered want de Tsjech vormt geen bedreiging in het klassement. .
   4. 16 uur 09. Josef Cerny lijkt zegezeker. Goldstein zit opgescheept met Cavagna in zijn wiel en komt geen meter dichterbij. .
   5. Mungherino 3/3 (cat. 2). Josef Cerny heeft de laatste hindernis van de dag achter de kiezen. Hij kan zich nu als een steen naar beneden gooien richting overwinning. . 15 uur 59.
   6. 15 uur 56. Bij Ineos zijn ze al eventjes niet meer geïneteresseerd in het dagsucces, ze willen gewoon het verschil met Goldstein binnen de perken houden. Hij is voorin de best geplaatste op 6'58" van Dunbar.  .
   7. 15 uur 55. Cerny heeft bijna een halve minuut op de drie achtervolgers. De Tsjechische hardrijder won dit seizoen nog niet. .
   8. 15 uur 52. Vanuit de achtergrond is Julius van den Berg weer tot bij Cavagna en Goldstein gekomen. Een knappe inspanning van de jonge Nederlander. .
   9. 15 uur 51. Cerny solo. Cerny gaat er alleen van door en zet zo Goldstein onder druk. Cavagna bekijk het vanuit het wiel van de Israëli. .
   10. 15 uur 48. Op de top van de Mungherino is het verschil tussen de drie leiders en het peloton nog 8 minuten. De winnaar zit duidelijk vooraan, met nog 20km op de teller. .
   11. Mungherino 2/3 (cat. 2). Op de top van de Mungherino, die enkel nog deze keer meetelt voor de bergprijs, hebben Cavagna, Cerny en Goldstein een minuut voorsprong op Wandahl, alleen in de achtervolging. . 15 uur 36.
   12. 9 minuten. Het peloton met Dunbar, Tulett en Van der Poel verliest steeds meer terrein op de drie leiders. De voorsprong is nu al meer dan 9 minuten. . 15 uur 28.
   13. 15 uur 19. Cavagna, Cerny en Goldstein zijn aan de tweede klim richting Mungherino begonnen. Alle andere vroege vluchters verliezen steeds meer terrein. .
   14. Mungherino 1/3 (cat. 2). Er moet nog twee keer geklommen worden in deze rit, maar toch lijkt de winnaar voorin te zitten. Op de top van de Mungherino, waar Goldstein als eerste boven kwam, is het verschil tussen de drie leiders en de groep met leider Dunbar bijna 8 minuten. . 15 uur 14.
   15. 15 uur 04. Nog 3 leiders. Op het lastigste stuk van de klim heeft de Quick Step-tandem Cerny/Cavagna het tempo met een ruk de hoogte in getrokken. Enkel Goldstein kan nog mee. .
   16. 14 uur 59. Van den Bossche, Meens en Martin Romero moeten de 8 anderen laten gaan bergop.  .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdRiccione - Riccione165 kmMauro SchmidMauro Schmid
   2wegwedstrijdRiccione - Longiano166 kmEthan HayterEddie Dunbar
   3wegwedstrijdbergetappeSan Marino - San Marino147 kmBen TulettEddie Dunbar
   4wegwedstrijdMontecatini - Montecatini159 kmMathieu van der PoelEddie Dunbar
   5wegwedstrijdCasalguidi - Cantagrillo160 kmJosef CernýEddie Dunbar