Ongelooflijk, maar waar: Van der Poel wint pelotonsprint na dag in de aanval

  Coppi e Bartali
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 159 km
  location 12u10: Montecatini - 16u15: Montecatini
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  020406080100120140159

   Vierde keer, goede keer voor Mathieu van der Poel in de Coppi e Bartali. De Nederlander trok halfweg koers in de aanval, werd opnieuw gevat op 10 kilometer voor het einde, maar herstelde razendsnel en won de pelotonspurt. Rémy Mertz (Bingoal - Pauwels Sauzen) werd derde.

   De vierde rit draaide rondjes rond het Toscaanse Montecatini Terme met telkens een klim per rondje, maar de rit maakte ook een omweg via de Goraiolo, een beklimming van gemiddeld 4,8 procent, maar wel 15 kilometer lang en met op het einde best steile stukken. 

    

   6 koplopers met daarbij de Luxemburger Luc Wirtgen van Bingoal - Pauwels Sauzen en bergkoning Andrea Garosio (Biesse), zaten in de vroege vlucht. Ze kregen maximaal 3 minuten van het peloton, waar Ineos controle hield.

    

   Mathieu van der Poel houdt niet van controle en vond het een prima dag om zijn benen opnieuw te testen met het oog op wat volgende week komt. Helemaal alleen ging hij in de afdaling van de Goraiolo in de tegenaanval, op 70 kilometer van het einde.

    

   Snel kwam hij bij de kopgroep, die onder zijn gebeuk uit elkaar viel. Met vier bleven ze over in de laatste ronde. Opgejaagd door het peloton. Van der Poel was duidelijk de sterkste en gooide alles en iedereen over boord op de laatste helling van de dag, maar dat leek niet te mogen baten. 

    

   Op 10 kilometer van het einde werd hij gevat door het peloton. Dat raasde richting de finish. Een late aanval van Nicola Conci en Mauro Schmid leverde ook niets op.

    

   Dan moest hét moment van de dag nog komen. Van der Poel positioneerde zich voor de sprint en reed met een laatste energie-explosie naar de dagzege. 

   De sprint Van der Poel rond 13 min 30 seconden

   Van der Poel: "Had het zelf niet meer verwacht"

   Mathieu van der Poel reageerde meteen na de rit kort en gaf toe ook zichzelf een beetje te hebben verrast. 

    

   "Ik had niet meer verwacht te kunnen winnen. Na de afdaling had ik een mooie voorsprong en kon ik het gat met de leiders dichten, maar ik werd nog gegrepen."

    

   "Daarna probeerde ik een beetje te recupereren in het peloton en kon ik toch nog een mooie sprint rijden. Ik voelde me goed en heb me geamuseerd."

    

   "Of ik morgen opnieuw kan winnen? We zullen zien hoe ik me morgen voel na deze rit", lachte een tevreden Van der Poel.

   Rituitslag Coppi e BartaliRituitslag Coppi e Bartali

   Fase per fase

   1. 16 uur 11 match afgelopen
   2. Laatste km. Schmid en Conci hebben nog 300 meter voorsprong. Dit gaat niet lukken tot het einde. . 16 uur 10.
   3. 16 uur 07. Aanval Conci en Schmid. Nicolo Conci en Mauro Schmid proberen het met hun twee. Ze rijden weg op iets meer dan 3 kilometer van het einde. Moedig, maar makkelijk wordt het niet om dit vol te houden. .
   4. 16 uur 06. GAME OVER voor Van der Poel. Van der Poel is bij de lurven gevat door het peloton. De rit is een kleine 10 kilometer te lang voor de kopman van Alpecin-Fenix. .
   5. 16 uur 02. Het wordt heel moeilijk voor Van der Poel. Nog 10 kilometer en hij heeft nog 11 seconden. Hij verdient het nochtans. Wat een inspanning levert Van der Poel.  .
   6. 15 uur 58. Metgezellen van VDP opgeslokt door het peloton. Het is nu Van der Poel tegen het jagende peloton. De drie medevluchters zijn gegerepen. De voorsprong van de Nederlander is 25 seconden.  .
   7. 15 uur 55. Het peloton moet 35 seconden goedmaken op Van der Poel, maar heeft daar nog maar 11 kilometer voor. En het gaat bergaf, dus Van der Poel is zeker niet kansloos. Al heeft hij al heel veel gegeven.  .
   8. 15 uur 53. Aanval Van der Poel !! Het was te denken. Van der Poel trekt in de aanval op de laatste helling van de dag. De andere drie moeten meteen de rol lossen. Straf wat hij hier weer laat zien, maar is het genoeg om uit de greep van het peloton te blijven? .
   9. 15 uur 50. Peloton komt snel dichterbij. Het peloton komt nu wel snel dichterbij op de groep Van der Poel. Het viertal vooraan ziet in een zonnig Italië zijn voorsprong wegsmelten tot  seconden. .
   10. Gaat Van der Poel zijn duivels ontbinden op de voorlaatste beklimming? . Gaat het Nederlandse fenomeen op 30 kilometers van de finish zijn duivels ontbinden om een fantastische solo af te ronden. Hij heeft al de sprong gemaakt op de Goraiolo-klim waar hij in een mum voor tijd het gat van 2 minuten dichtte op de koplopers. Volg hier de ontknoping. . 15 uur 31.
   11. Vico-klim. Andrea Garosio versterkt zijn leiderschap in het bergklassement en neemt de volle buit mee op 3 ronden van het einde. . 15 uur 26.
   12. 15 uur 25. Van der Poel blijft beuken. Andrea Piras, Emil Dima en Paul Wright moeten op dit moment de kopgroep lossen door het gebeuk van Van der Poel. .
   13. 15 uur 09. Zeven leiders. Mathieu Van Der Poel (Alpecin-Fenix) komt bij de aanvallers, dus we hebben zeven man op kop van de wedstrijd. .
   14. 15 uur 06. Met oog op de Ronde van Vlaanderen? . De zeer agressieve racestijl voor de Alpecin-Fenix-kapitein, bevestigt dat hij zich amuseert.  Hij wil zichzelf zoveel mogelijk testen met het oog op de klassiekers in Vlaanderen. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdRiccione - Riccione165 kmMauro SchmidMauro Schmid
   2wegwedstrijdRiccione - Longiano166 kmEthan HayterEddie Dunbar
   3wegwedstrijdbergetappeSan Marino - San Marino147 kmBen TulettEddie Dunbar
   4wegwedstrijdMontecatini - Montecatini159 kmMathieu van der PoelEddie Dunbar
   5wegwedstrijdCasalguidi - Cantagrillo160 kmJosef CernýEddie Dunbar