Ethan Hayter heeft beste eindschot in Coppi e Bartali, Van der Poel lost in finale

  Coppi e Bartali
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 166 km
  location 12u10: Riccione - 16u15: Longiano
  trophy Ethan Hayter
  einde
  startfinish
  0306090120166

   Ethan Hayter heeft in de Coppi e Bartali zijn eerste zege van het seizoen gepakt. De talentvolle Brit was de snelste van de groep der favorieten op een lastige aankomst in Longiano. Mathieu van der Poel toonde zich onderweg, maar moest op de voorlaatste klim lossen. Cian Uijtdebroeks werd knap 8e. Eddie Dunbar is de nieuwe leider.

   Net zoals gisteren moest er opnieuw heel wat geklommen worden in de Coppi e Bartali. De aankomst in Langiano beloofde veel lekkers voor de punchers, al lag het venijn vooral in de vier plaatselijke ronden daarvoor, met telkens een beklimming van de Roncofreddo (3e cat.) en zijn venijnige uitloper naar Bivio Monteleone.

    

   Die plaatselijke rondes inspireerden ene Mathieu van der Poel om de koers hard te maken. De Nederlander toonde zich enkele malen, maar de Ineos Grenadiers legden er in het peloton aardig de pees op en lieten niet begaan.

    

   Op de laatste beklimming van de Roncofreddo was de jonge Erik Fetter, een Hongaar uit de stal van Alberto Contador, de eerste die een poging waagde. Ineos bleef controleren en op enkele kilometers van de top koos kopman Hayter zijn moment.

    

   De jonge Brit sloeg een kloof, maar met de top van Bivio Monteleone in zicht waaide hij terug. Ondertussen was de schade in de groep der favorieten groot: Van der Poel moest de tol voor zijn aanvalslust betalen, ook Geraint Thomas moest passen.

    

   In de hellende slotkilometer probeerde Andres Ardila de rest nog te verrassen, maar Ineos-loods Ben Tulett zette Hayter perfect af en de jonge Brit sprintte naar de dagzege, kleppers als Ulissi en Hirschi kwamen tekort. Hayters ploegmaat Eddie Dunbar, gisteren tweede, is de nieuwe leider.

   Hayter was de snelste in Longiano:

   Rituitslag Coppi e BartaliRituitslag Coppi e Bartali

     naamresultaat
   1Ethan Hayter166 km in 4u11'46"
   2Matteo Sobreroallen zelfde tijd
   3Ben Tulett
   4Nicola Conci
   5Natnael Tesfazion
   6Diego Ulissi
   7Marc Hirschi
   8Cian Uijtdebroeks
   9Gianluca Brambilla
   10Floris De Tier

   Fase per fase

   1. 16 uur 31. Tulett is uiteindelijk nog derde geworden. Conci en Tesfatsion vervolledigen de top vijf. Cian Uijdebroeks bolt als 8e over de streep, knap van de neoprof. Floris De Tier is tiende. .
   2. 16 uur 27. Hayter wint! Met dank aan uitstekend voorbereidingswerk van ploegmaat Tulett is het Hayter die het afmaakt! Hij is de snelste in Longiano, voor Sobrero. .
   3. 16 uur 26. Ulissi en Hayter zitten klaar. Gaan zij het uitvechten onder mekaar? .
   4. 16 uur 25. De groep der favorieten sluipt dichterbij. Dunbar - virtueel in leiderstrui - hangt er nog net aan. .
   5. Laatste km. Ardila (Team UAE) gaat als een wildeman tekeer en slaat een kloof. Wat doet de rest? . 16 uur 24.
   6. Longiano. De groep der favorieten begint aan de hellende slotkilometer. Wie triomfeert in Longiano? . 16 uur 23.
   7. 16 uur 21. Van der Poel sluit opnieuw aan. Vooraan kiest Ardila het hazenpad, maar zijn poging strandt al snel. Van der Poel leek in gezelschap van Thomas terug te komen aansluiten, maar de versnellingen vooraan houden de kloof in stand. De slotklim nadert! .
   8. 16 uur 19. Van der Poel moet zich als een steen naar beneden werpen, wil hij straks nog kunnen meebikkelen om de dagzege. De voortekenen waren daarnet wel niet echt positief, de achterstand op Hayter en co bedraagt nog 15 seconden. .
   9. 16 uur 16. Ook Geraint Thomas moet de rol lossen, met de top van de klim in Bivio Monteleone in zicht. Bij Ineos ligt de druk op die manier op de jonge schouders van Hayter, maar heeft die na zijn cartouche van daarnet nog voldoende in de tank? .
   10. 16 uur 13. Van der Poel in de problemen. De wedstrijdradio meldt plots dat Van der Poel afgehaakt is in de groep der favorieten. Het is niet helemaal duidelijk of de Nederlander pech had of gewoon de rol heeft moeten lossen. Hayter is ondertussen bijna boven. .
   11. 16 uur 11. Hayter begon dit jaar uitstekend in de Algarve, met een vierde plek in het eindklassement, maar daarna werd het allemaal wat wisselvallig bij de talentvolle Brit. Gisteren was hij al derde hier in Italië, komt er vandaag een eerste seizoenszege aan? .
   12. 16 uur 05. Hayter wacht niet. Vlak voor de top van de laatste helling spring Hayter weg. De Brit, nochtans snel aan de streep, wacht de eindsprint dus niet af, maar het peloton is niet ver. .
   13. 16 uur 04. Laatste beklimming van de dag. De klim richting Monteleone begint. .
   14. 16 uur 02. Erik Fetter (EOK) heeft tien seconden voorsprong genomen in de afdaling. .
   15. 16 uur 01. Aanval Fetter. Aanval van een renner van het Eolo-Kometa Cycling Team, Erik Fetter. Hij neemt een voorsprong van 11 seconden. .
   16. 15 uur 50. 1 km voor de laatste passage aan de finishlijn. Het peloton blijft nog steeds compact. .
   17. 15 uur 48. 5 km voor de laatste passage aan de finishlijn. Het peloton blijft compact. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdRiccione - Riccione165 kmMauro SchmidMauro Schmid
   2wegwedstrijdRiccione - Longiano166 kmEthan HayterEddie Dunbar
   3wegwedstrijdbergetappeSan Marino - San Marino147 kmBen TulettEddie Dunbar
   4wegwedstrijdMontecatini - Montecatini159 kmMathieu van der PoelEddie Dunbar
   5wegwedstrijdCasalguidi - Cantagrillo160 kmJosef CernýEddie Dunbar