Remco Evenepoel voert prachtig bisnummer op in Clasica San Sebastian

  Clásica San Sebastián
  wegwedstrijd Wegwedstrijddroog distance 224.8 km
  location 11:49: San Sebastián - 17:14: San Sebastián
  trophy Remco Evenepoel
  einde
  startfinish
  0306090120150180224.8

   Net als in 2019 is Remco Evenepoel solo over de finish gereden in de Clasica San Sebastian. Evenepoel versmachtte op 44 kilometer van het einde bijna achteloos alle concurrenten bergop en begon daarna aan zijn andere favoriete bezigheid: een tijdrit tegen zijn achtervolgers. Het INEOS-duo Carlos Rodriguez en Pavel Sivakov kwam geen meter dichter. Tiesj Benoot werd uiteindelijk nog derde.

   De Clasica San Sebastian in een notendop:

   • Winnaar van de dag: En of Remco Evenepoel klaar is voor de Vuelta. In een weinig spannende editie van de Clasica San Sebastian vernederde de jongeling de concurrentie en kwam hij met bijna 2 minuten voorsprong op de tweede over de streep.
   • Verliezer van de dag: Tadej Pogacar haakte vroeg in de wedstrijd af. De Sloveen zei op voorhand al vermoeid te zijn en dat bleken geen loze woorden. Hij kwam nooit in het stuk voor.
   • Opvallend: Tiesj Benoot was een van de weinige Tour-renners die nog goede benen toonde. De gelegenheidskopman van Jumbo-Visma werd uiteindelijk zelfs knap derde.

   "De Clasica San Sebastian is een van mijn favoriete koersen op de kalender", liet Remco Evenepoel gisteren optekenen. Vandaag bewees hij zijn liefde voor de wedstrijd door de tegenstand weg te blazen.

    

   De koers kwam klassiek op gang. Een groep van negen renners - waaronder vooral lokale renners - mocht wegrijden, maar kreeg nooit veel ruimte van het peloton.

    

   Team Emirates en Quick-Step Alpha Vinyl controleerden rustig. De Jaizkibel, op iets meer dan 60 kilometer van het einde, leidde de finale in. Pieter Serry legde er de pees op en dat had gevolgen.

    

   De vluchters werden opgeslokt en achteraan in het peloton haakten enkele grote namen af. Tadej Pogacar was een van die namen. De Sloveen had duidelijk last van decompressie na de Tour.

    

   The Wolfpack trok hun inspanning door richting voorlaatste klim van de dag. Op de Erlaitz opende Esteban Chaves de debatten, enkel de beteren konden volgen. Wanneer de Colombiaan zijn inspanning stopte, achtte Evenepoel zijn moment gekomen.

    

   De jongeman uit Schepdaal trok door. Simon Yates was de enige die eventjes kon volgen, maar ook hij was eraan voor de moeite op een kleine twee kilometer van de top.

   Evenepoel trekt door op de Erlaitz:

   Evenepoel laat ook Simon Yates achter:

   Evenepoel in mooie voetsporen

   Evenepoel was ontketend en stoomde door. In geen tijd had hij een minuut bij elkaar gefietst. Achter hem knokten Pavel Sivakov, Carlos Rodriguez, Bauke Mollema, Simon Yates en Tiesj Benoot om de dichtste ereplaatsen.


   Op de slotklim demonstreerde Evenepoel nog wat meer. Hij breidde zijn voorsprong uit tot meer dan twee minuten. Sivakov bleek de best of the rest, hij slaagde erin om Benoot nipt af te houden.


   Aan de finish had Evenepoel alle tijd om iedereen te bedanken en het publiek nog wat op te zwepen. Een nieuwe demonstratie van de kopman van Quick-Step die straks ook in de Vuelta hoopt te schitteren.


   Met zijn tweede zege in San Sebastian treedt Evenepoel in de mooie voetsporen van Francesco Casagrande,  Laurent Jalabert, Luis Leon Sanchez en Alejandro Valverde.

   De aankomst van Evenepoel in San Sebastian:

   Uitslag Clásica San SebastiánUitslag Clásica San Sebastián

     naamploegresultaat
   1Remco EvenepoelQST5:31:44
   2Pavel SivakovIGD+1:58
   3Tiesj BenootTJV+2:31
   4Bauke MollemaTFS+3:11
   5Carlos RodríguezIGD+3:11
   6Simon YatesBEX+3:28
   7Toms SkujinšTFS+4:09
   8Mattias SkjelmoseTFS+4:09
   9Rigoberto UránEFE+4:09
   10Lorenzo RotaIWG+4:09

   Fase per fase

   1. 17 uur 26. Herbeleef de laatste kilometer van Evenepoel.

    Herbeleef de laatste kilometer van Evenepoel

   2. 17 uur 16. Benoot is heel goed uit de Tour gekomen en is een mooie derde. Twee Belgen op het podium. .
   3. 17 uur 15. Sivakov heeft Benoot nog juist kunnen afhouden in de strijd om de tweede plaats. De genaturaliseerde Fransman komt binnen op bijna twee minuten. .
   4. 17 uur 14. Remco Evenepoel wint zijn tweede Clasica. Wat een prestaaase, wat een prestaaase! Remco Evenepoel heeft de tegenstand naar huis gereden en wint zijn tweede Clasica San Sebastian. .
   5. 17 uur 13. Nog even iedereen bedanken door de micro en dan de laatste rechte lijn oprijden.  .
   6. Onder de vod. Nog voor het ingaan van de laatste kilometer steekt Evenepoel de vuist in de lucht. Op trainingstempo rijdt hij richting finish.  . 17 uur 12.
   7. 17 uur 11. Op het vlakkere gedeelte zoekt Evenepoel opnieuw naar een goed ritme.  .
   8. 17 uur 09. We hebben Tiesj Benoot over het hoofd gezien! Hij duikt plots op bij Sivakov en doet dus nog mee voor de dichtste ereplaats. Mollema en Rodriguez strijden dus niet om plek 3, maar wel om de 4e plaats. .
   9. 17 uur 09. Evenepoel speelt even met de camera.

    Evenepoel speelt even met de camera

   10. 17 uur 08. Mollema bij Rodriguez. Mollema toont zich zoals steeds erg taai. Hij komt terug tot bij Carlos Rodriguez. De Nederlander en de Spanjaard gaan strijden om de laatste podiumplaats. .
   11. 17 uur 07. Nog 5 kilometer. Evenepoel neemt geen enkele risico's in de afdaling. Met nog vijf kilometer voor de boeg heeft hij een erg geruststellende voorsprong. .
   12. 17 uur 05. In de (verre) achtergrond versplintert alles. Sivakov heeft Rodriguez nu toch achtergelaten. Ook het trio Mollema-Yates-Benoot bestaat niet meer. Mollema toont zich de sterkste en jaagt op plaats drie. .
   13. 17 uur 03. Aan de top van de Murgil-Tontorra hebben de fanatieke Baskische supporters zich verzameld. Remco trekt zich doorheen een oranje zee. Kippenvel! .
   14. 17 uur 02. De voorsprong van de machine uit Schepdaal wordt alsmaar groter. Hij gaat straks finishen met een voorsprong van om en bij de twee minuten. Wat een demonstratie! .
   15. 17 uur 01. Sivakov wacht op Rodriguez. Bij de achtervolgers lijkt Sivakov de betere te zijn. Rodriguez moet een gaatje laten, maar Sivakov toont zichzelf een voorbeeldige ploegmaat en wacht op de jonge Spaanse kampioen. .
   16. 17 uur 01. Ik denk dat Remco zelfs nog overschot heeft. Carl Berteele.
   17. 16 uur 59. De Murgil-Tontorra is een erg onregelmatige klim. Steile stukken wisselen af met beter lopende gedeeltes. Evenepoel pakt het rustig aan. Sivakov en Rodriguez dringen niet echt meer aan. .
   18. 16 uur 58. Hebben Yates, Mollema en Benoot nog iets opgespaard voor de slotklim? Ze zullen een serieuze sprong in huis moeten hebben om de Ineos-renners nog te bedreigen voor plek 2 en 3. .
   19. 1'13". Evenepoel begint aan de klim met 1'13" voorsprong op Rodriguez en Sivakov. Benoot en co volgen al op bijna 2 minuten. . 16 uur 55.