Neilson Powless wint een grijze Clasica San Sebastian na tumultueuze finale

  Clásica San Sebastián
  wegwedstrijd Wegwedstrijdregen  14°Cdistance 223.5 km
  location 11u49: San Sebastián - 17u35: San Sebastián
  trophy Neilson Powless
  einde
  startfinish
  0306090120150180223.5

   Op zijn 24e heeft Neilson Powless (EF) zijn rekening geopend bij de profs met een sprintzege in de Clasica San Sebastian. De Amerikaan bleef recht bij een slipper op 5 kilometer van de finish en was in de spurt koelbloedig genoeg om de teruggekeerde Matej Mohoric (Bahrein-Victorious) en Mikkel Honoré (Deceuninck-Quick Step) te vloeren.

   Bekijk de slotfase:

   Xandres Vervloesem toont zich

   De Clasica San Sebastian had weer een heerlijk menu samengesteld, maar het aperitiefje langs de Baskische kust kon weinig avonturiers smaken. Het druilerige weer en de tegenwind inspireerden niet om een vlucht op te zetten.

    

   Toen het voorgerechtje werd geserveerd, een trio van beklimmingen, hadden toch al enkele renners honger. De 21-jarige Xandres Vervloesem (Lotto Soudal) haalde bij zijn WorldTour-debuut zijn bestek boven en trok met 15 metgezellen op sneukeltocht.

    

   Maar toen het hoofdgerecht op tafel kwam - de Jaizkibel en de Erlaitz - schoven de grote namen aan aan het buffet. Mikel Landa (Bahrain-Victorious) schepte als eerste zijn bord op, maar Simon Carr (EF-Nippo) had meer trek. De Engelsman trok alleen richting San Sebastian. 

    

   Ondertussen waren bij enkele favorieten de ogen groter dan hun buik. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), de nummer 2 uit de Tour, en Giro-winnaar Egan Bernal (Ineos) kwamen nooit in de spits van de koers.

   Powless verrast in eindsprint

   Vier renners hadden wel nog zin in een dessertje: de loodzware Murgil Tontorra (tot 19%!). Carr kreeg het gezelschap van ploegmaat Neilson Powless, Matej Mohoric (Bahrain-Victorious) en Mikkel Honoré (Deceuninck-Quick Step), maar moest zelf vermoeid afhaken.


   In de afdaling van de Murgil Tontorra begon Mohoric te slippen, waardoor Honoré zijn bocht miste en Rota ten val kwam. Mohoric zelf bleef maar net overeind, Powless was de enige die volledig ongeschonden bleef. 

    

   Uiteindelijk kon Honoré nog meedingen voor de eindafrekening. Iedereen keek naar Mohoric, goed voor 2 ritzeges in de Tour, maar het was Powless die verraste. Een glaasje champagne om zijn eerste profzege te vieren?

   VIDEO: Mohoric slipt, Honoré gaat rechtdoor en Rota valt

   Powless: "Ik kan niet beschrijven hoeveel dit voor me betekent"

   "Ik kan het niet verwoorden hoeveel dit betekent voor mij", stamelde Powless. "Onze sportief directeur, een local (Juan Manuel Garate), had er zo veel zin in. We hadden geen favoriet in ons team, dus moesten we slim koersen."

    

   "Dit is mijn eerste profzege en ik ben zo blij dat ik ze in San Sebastian kan boeken voor zo'n enthousiast publiek. Ik ben blij dat ik recht bleef in de laatste afdaling en zo fris was voor de eindsprint."

   Rituitslag Clásica San SebastiánRituitslag Clásica San Sebastián

     naamploegresultaat
   1Neilson PowlessEFN5:34:31
   2Matej MohoricTBV+0
   3Mikkel HonoréDQT+0
   4Lorenzo RotaIWG+30
   5Alessandro CoviUAD+1:04
   6Julian AlaphilippeDQT+1:04
   7Odd Christian EikingIWG+1:04
   8Jonas VingegaardTJV+1:04
   9Gianni MosconIGD+1:04
   10Bauke MollemaTFS+1:04

   Fase per fase

   1. 17 uur 37. Ook ploegmaat Simon Carr, die de rode loper uitrolde, krijgt een stevige knuffel. Powless kan het zelf nog niet helemaal geloven. .
   2. 17 uur 35. Wie had de Amerikaan Neilson Powless op het hoogste schavotje verwacht? Hij boekt zijn eerste profzege in San Sebastian. .
   3. 17 uur 34. Powless verrast. Mohoric trekt de sprint aan, Powless gaat er nog net over aan de streep.  .
   4. 17 uur 33. Mohoric trekt stevig door in de slotkilometer. Powless en Honoré moeten een meter laten.  .
   5. Laatste km. Maak er een sprint van 3 van, want ook Mikkel Honoré komt ook zijn wagonnetje nog aanhaken. Spanning in de slotkilometer. . 17 uur 33.
   6. 17 uur 32. Powless komt de tunnel uit... en heeft Mohoric weer in zijn wiel zitten. Het wordt een sprint met twee voor de overwinning. .
   7. 17 uur 31. Powless solo. Ook Matej Mohoric is verdwenen in de afdaling. Is Neilson Powless op weg naar dé verrassing in de Clasica San Sebastian? .
   8. 17 uur 31. Honoré gaat rechtdoor, zijn fiets katapulteert Rota omver.

    Honoré gaat rechtdoor, zijn fiets katapulteert Rota omver

   9. Honoré en Rota vallen. In de gevaarlijke bocht waar Annemiek van Vleuten zich bijna op had miskeken, gaat Mikkel Honoré rechtdoor. Zijn fiets katapulteert Lorenzo Rota omver. Mohoric en Powless zijn alleen weg. . 17 uur 30.
   10. 17 uur 27. Het is toch nog strijden voor de podiumplaatsen want ook Lorenzo Rota komt weer aansluiten in de afdaling.  .
   11. 17 uur 27. Is het podium bekend? Matej Mohoric, Neilson Powless en Mikkel Honoré lijken samen op het podium te eindigen. Ze duiken samen de afdaling in richting San Sebastian. Ze zullen vooral Mohoric in de gaten houden, die in de Tour twee keer zijn visitekaartje heeft afgegeven. .
   12. 17 uur 25. Neilson Powless heeft de Tour in de benen, dus hij heeft wel wat langere klauterpartijen achter de rug. Maar Mohoric en Honoré komen weer dichterbij. De koplopers beseffen dat ze strijden voor de overwinning. .
   13. 17 uur 22. Ook in het peloton wordt het onrustig. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) glipt weg uit het pak, maar kan hij de koplopers nog oprapen? .
   14. 17 uur 22. Powless versnelt vooraan.

    Powless versnelt vooraan

   15. 17 uur 21. Powless springt weg. Simon Carr heeft daarnet al diep in zijn energietank getast en moet afhaken in de kopgroep. Voor ploegmaat Neilson Powless het signaal om te versnellen vooraan. .
   16. 17 uur 20. Julian Alaphilippe komt vooraan piepen aan de voet van de Murgil Tontorra. Alleen Trek-Segafredo lijkt de koplopers echt nog terug te willen halen. Deceuninck-Quick Step heeft Mikkel Honoré in de voorhoede. .
   17. Val. Achteraan het peloton gaan enkele renners tegen de vlakte. Afwachten of er grote namen bij liggen. . 17 uur 18.
   18. Murgil Tontorra. De basis voor de overwinning in de Clasica San Sebastian wordt gelegd op de Murgil Tontorra. Een klim van 2 kilometer, maar wel aan duizelingwekkende stijgingspercentages. In het midden van de klim is het maar liefst 19%.  . 17 uur 17.
   19. 17 uur 15. Trek-Segafredo trekt wel op kop van het peloton voor Bauke Mollema, maar komt geen sikkepit dichter. Integendeel, de voorhoede loopt steeds verder weg. Zit de winnaar vooraan? .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   SanwegwedstrijdSan Sebastián - San Sebastián223,5 kmPowlessPowless