• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Verbluffende Evenepoel knalt in Clasica San Sebastian naar 1e WT-zege

  Clásica San Sebastiáneinde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSan Sebastián - AankomstSan Sebastián -
  Afstand227,7 km
  0306090120150180227.7

   Remco Evenepoel heeft nu ook bij de profs getoond dat hij uit bijzonder hout gesneden is, met een geweldig nummertje in de Clasica San Sebastian. Voor de 19-jarige knaap van Deceuninck-Quick Step is het zijn eerste WorldTour-zege. Greg Van Avermaet won in het peloton de sprint om de 2e plek.

   De "Clasica San Evenepoel" in een notendop

   • Winnaar van de dag: Een overbodige vraag: Remco Evenepoel, natuurlijk. Lossen op de Mendizorrotz, opnieuw komen aansluiten, drinkbussen aangeven aan de ploegmaats, reageren op een aanval van Skujins, er alleen vandoor gaan en Valverde en co afhouden op de Murgil-Tontorra. Meer hoeven we niet te zeggen.
   • Verliezer van de dag (1): De verliezer van de dag is ongetwijfeld Julian Alaphilippe. De Fransman werd gebombardeerd tot topfavoriet, maar stapte af en kon zijn titel in San Sebastian niet verlengen.
   • Verliezer van de dag (2): Alejandro Valverde en co hebben gegokt en verloren. De wereldkampioen wachtte te lang met zijn antwoord, al zat er ook niet veel meer in de benen. 
   • Opvallend: 19 jaar: Remco Evenepoel was de jongste renner uit het peloton en startte in zijn 1e eendags WorldTour-wedstrijd. Om dan meteen de overwinning weg te kapen… Onwaarschijnlijk.

   VIDEO: Evenepoel wint na een geweldig nummertje

   TDF eist zijn tol, Evenepoel schrijft geschiedenis

   Als titelverdediger en met een onwaarschijnlijke Tour de France achter de rug was Julian Alaphilippe de gedoodverfde winnaar in de Clasica San Sebastian. Maar al na 90 kilometer gaf de Fransman er vermoeid de brui aan.

    

   De Tour eiste nog meer slachtoffers: Laurens De Plus stapte ook in de volgwagen. Bernal en Landa hingen ook al snel aan de rekker, net als Adam Yates.

    

   Movistar had met Alejandro Valverde die andere favoriet in de gelederen. De mannen van de wereldkampioen zetten zich zo goed als de hele race op kop en controleerden perfect.

    

   Op de voorlaatste beklimming van de dag leek het verhaal van Evenepoel ten einde. Hij moest lossen, maar knokte zich knap terug vooraan. Hij hielp ploegmaat Mas nog aan een drinkbus en toen Skujins ervandoor ging, reageerde Evenepoel meteen.

    

   Op de gevreesde Murgil-Tontorra liet Evenepoel de Let achterwege en stond hij voor een loodzware opdracht: de groep met Valverde afhouden. Maar daar slaagde onze landgenoot met glans in. Hij kwam solo over de streep, een historische dag voor het Belgische wielrennen! 

    

   Greg Van Avermaet werd nog knap tweede, Hirshi derde. Wereldkampioen Valverde strandde op de tiende plek.

   Evenepoel: "Voelde me niet bijzonder goed"

   Na zijn zege reageerde Evenepoel al kort: “Ik kan het niet geloven. Eigenlijk voelde ik me de hele wedstijd niet bijzonder goed. Die ontsnapping was een risico, al weet ik wel dat ik op zo’n klim wel wat power heb."

    

   "Dat ik hier win, is echt ongelooflijk. Ik droomde ervan om deze koers ooit in mijn carrière eens een keertje te winnen. Dat ik het nu al klaarspeel, dat had ik helemaal niet verwacht.”

   Rituitslag Clásica San SebastiánRituitslag Clásica San Sebastián

     naamploegresultaat
   1Remco EvenepoelDQT5:44:27
   2Greg Van AvermaetCCC+38
   3Marc HirschiSUN+38
   4Gorka IzagirreAST+38
   5Bauke MollemaTFS+38
   6Patrick KonradBOH+38
   7Jelle VanendertLTS+38
   8Enric MasDQT+38
   9Michael WoodsEF1+38
   10Alejandro ValverdeMOV+38
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   San/>0 km

   Fase per fase

   1. 17 uur 30. Met Van Avermaet staat er nog een 2e Belg op het podium. Hirshi is derde.
   2. 17 uur 28. JAWEL, EVENEPOEL WINT!!! WAT. EEN. PRESTATIE. Remco Evenepoel wint zijn eerste WorldTour-wedstrijd na een onwaarschijnlijke koers. Op de Mendizorrotz moest het 19-jarige talent nog lossen. Nadien knokte hij zich terug naar de kop van de koers, ging hij zijn ploegmaats nog wat drinkbussen geven en ging hij vol in de aanval. Skujins werd te licht bevonden en Evenepoel kwam solo aan. Proficiat, Remco!
   3. Laatste km. Daar is hij, in het zicht van de vaste camera. Nog 500 meter! 17 uur 27.
   4. Laatste kilometer. Nog een kilometer! Het kippenvel staat ons al op de armen. Wat een nummer van Evenepoel. "Als ze niet oppassen, hebben ze een minuut aan hun broek", aldus Ruben Van Gucht. 17 uur 26.
   5. 17 uur 24. RUSTIG BLIJVEN, RUSTIG BLIJVEN! Is het aan het gebeuren???? Wij blijven hier alvast helemaal rustig! De jongste renner van het peloton is op weg naar de zege in zijn eerste eendagskoers op WorldTour-niveau. Komop Remco!
   6. 17 uur 22. Mas stopt af. In de groep Valverde levert Mas uitstekend werk af. Hij stopt uitmuntend af en werkt als stoorzender. Intussen heeft Evenepoel nog steeds 34" voorsprong met nog 5 kilometer voor de boeg.
   7. 17 uur 18. Ik denk dat we hier getuige zijn van iets wat niet kan. En toch... José De Cauwer.
   8. 17 uur 17. Evenepoel alleen. Skujins breekt. Evenepoel trekt door en geeft het volle pond. In het peloton wachten Valverde en co, nog 36" voor Evenepoel met nog 300 meter te klimmen.
   9. 17 uur 17. Evenepoel trekt alleen door.

    Evenepoel trekt alleen door

   10. 50 seconden! Er wordt lang, heel lang gewacht in het peloton! De voorsprong van Evenepoel en Skujins gaat even naar de 50". Wat is er allemaal mogelijk? 17 uur 14.
   11. 17 uur 13. Mocht er een andere Belg voorop rijden, waren we nu al aan het juichen. Met Evenepoel houden we ons automatisch wat in. Ruben Van Gucht.
   12. 17 uur 12. Evenepoel maakt zich kwaad op Skujins.

    Evenepoel maakt zich kwaad op Skujins

   13. Murgil-Tontorra. Met een kleine 40" bonus op het grote pak beginnen Evenepoel en Skujins aan de laatste, maar gevreesde beklimming: de Murgil-Tontorra. "In principe is dit niet voldoende voorsprong", klinkt het bij José De Cauwer. 17 uur 10.
   14. 17 uur 08. Samen met zijn compagnon gaat de voorsprong van Evenepoel over de halve minuut. Al komt de Let niet meer vaak uit het wiel van onze landgenoot. In het peloton heeft Astana het tempo nog wat de hoogte ingejaagd.
   15. 17 uur 05. De voorsprong van Evenepoel en Skujins wordt zoetjesaan groter en groter. Met nog 16 kilometer te gaan, wordt dit een lastige opdracht, al weet je maar nooit. 22" is de voorsprong van het duo!
   16. 17 uur . Evenepoel in de aanval. Trek-Segafredo-renner Skujins kiest voor de aanval, Evenepoel (de jongste renner in dit peloton) weet dat hij niet moet wachten tot de laatste klim en anticipeert. Het Deceuninck-Quick Step jonkie neemt meteen over, maar het peloton ademt in de nek.