• home
 • video
 • pas verschenen

  Alaphilippe bezorgt Quick-Step ruiker in San Sebastian, Van Avermaet 4e

  Clásica San Sebastiáneinde
  27 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSan Sebastián - AankomstSan Sebastián -
  Afstand228,7 km
  0306090120150180228.7

   Een week na de Tour heeft bolletjestrui Julian Alaphilippe (Quick-Step) de klassieker San Sebastian op zijn naam geschreven. De Fransman klopte in Baskenland de Nederlander Mollema op de streep. Greg Van Avermaet werd 4e.

   De 38e Clasica San Sebastian in een notendop

   • Winnaar van de dag: Julian Alaphilippe.  De Fransman wachtte het perfecte moment af om toe te slaan. Hij kreeg nog een sterke Bauke Mollema mee, maar in de sprint met twee was Alaphilippe toch de sterkste.
   • Verliezer(s) van de dag: Egan Bernal en Mikel Landa. Door een onfortuinlijke valpartij in het slot zagen de twee kopmannen hun kansen in rook opgaan. Beide renners bleven tegen de grond liggen en moesten afgevoerd worden naar het ziekenhuis.
   • Sleutelmoment: De aanval van Antwan Tolhoek op de Murgil Tontorra dunde de kopgroep uit, maar wanneer Alaphilippe en Mollema hun kans gingen, was het over en out voor de rest. Van Avermaet probeerde nog aan te klampen, maar moest uiteindelijk toch ook de rol lossen. 
   • Opvallend: Het lijkt maar niet te stoppen. De zege van Alaphilippe is al de 52e overwinning voor Quick-Step Floors dit seizoen. Indrukwekkend.

   Alaphilippe klopt Mollema in de sprint

   Vroege vlucht, Sky controleert

   Lang duurde het niet vooraleer de vlucht van de dag tot stand kwam. De 4 wildcards in deze Clasica San Sebastian waren meteen vertegenwoordigd in de 6-koppige vlucht. De WorldTourteams hielden zich op de achtergrond. Veel spektakel kregen we niet te zien in de eerste helft van de wedstrijd, dat werd opgespaard voor de slotfase.

    

   Enkel de sprints voor de bergpunten en de tussenspurts zorgden voor wat opschudding. De Fransman Cyril Barthe kroonde zich in beide klassementen de primus en nam zo toch nog een beker of twee huiswaarts.

    

   Dan was het aftellen naar de hergroepering. Toen de laatste vluchter werd gegrepen, waren er enkele pogingen om een nieuwe vlucht tot stand te brengen, maar net zoals in de Tour was het Team Sky dat controleerde. Met Egan Bernal hadden ze het volste vertrouwen op een goed resultaat.

   Valpartij zorgt voor serieuze schade, Bernal en Landa grootste slachtoffers

   Nadat de renners een laatste keer de Arkale waren gepasseerd, was het wachten tot de steile Murgil Tontorra, die 7 km voor de streep lag. Een valpartij vooraan in het peloton besliste daar anders over. Dimension Data-renner Benjamin King keek onbesuisd achterom en nam een tiental renners mee in zijn val.

    

   De grootste slachtoffers: Egan Bernal, Mikel Landa en Primoz Roglic. Voor die eerste twee was het meteen duidelijk dat hun wedstrijd erop zat. Beiden bleven ze zorgwekkend tegen de grond liggen en werden ze afgevoerd naar het ziekenhuis. Teken voor de andere ploegen om het initiatief te nemen. En dat initiatief kwam er, getekend Antwan Tolhoek.

    

   De Nederlander vertrok als een speer, maar bleef dan even hangen. Het perfecte mikpunt voor Alaphilippe en Mollema. De twee haalden verschroeiend uit en lieten de rest achter zich. Van Avermaet probeerde het duo nog te volgen, maar moest dan toch zijn meerdere erkennen. Met nog 7 km te gaan reden Alaphilippe en Mollema als een wervelwind richting de finish, waar een sprint zou bepalen wie de 38e Clasica San Sebastian op zijn naam zou schrijven.

    

   En die eer was weggelegd voor de bolletjestrui uit de Tour. Alaphilippe pareerde de aanzet van Mollema en bezorgde Quick-Step Floors al zijn 52e overwinning dit seizoen. Mollema moest tevreden zijn met de 2e plek, zijn 4e podium in 5 jaar in het Baskenland. Van Avermaet werd in de achtergrond nog 4e, na de Franse kampioen Anthony Roux.

   Bernal en Landa worden afgevoerd na zware val

   Van Avermaet: "Heb mezelf verrast"

   Greg Van Avermaet was de eerste Belg in de Clasica op de 4e plaats. "Alles verliep goed tot de voet van de slotklim", zegt de BMC-renner. "Ik kon zoveel mogelijk energie sparen en dan probeerde ik goed over die klim te geraken. Het was de eerste keer dat ik er over de top kon komen in de top 5."

    

   "Ik zal dicht bij Mollema en Alaphilippe. Ik ben verrast dat ik zo goed voor de dag kwam op dit parcours. Vandaag zou perfect geweest zijn als ik nog 3e geworden was. Ik probeerde een goeie sprint te rijden, maar ik kwam net iets te laat. Vierde is ook een mooi resultaat. Ik ben blij met mijn vorm en kijk uit naar het EK, op een omloop die mij moet liggen."

   Alaphilippe: "Toch wat vermoeid"

   Ook winnaar Julian Alaphilippe was verrast door zijn prestatie. "Ik kwam min of meer vermoeid aan de start en ik had geen goed gevoel in mijn benen, maar daar heb ik niet naar geluisterd", reageert de Fransman.

    

   "Ik ging geconcentreerd de finale in en heb mijn inspanning pas op het allerlaatste moment gedaan. Ik ben supertevreden om zo'n mooie koers et winnen. Dit is een droom."

   Julian Alaphilippe

   Julian Alaphilippe

   Fase per fase

   1. 17 uur 43. Alaphilippe wint! De winnaar van het bergklassement in de Tour wint de Clasica San Sebastian! In een sprint met twee was hij sneller dan Mollema, die zijn 4e podium in 5 jaar haalt. In de achtergrond wordt Van Avermaet toch nog 4e.
   2. 17 uur 40. Mollema heeft zich in het wiel van Alaphilippe gezet en lijkt toch de sprint af te wachten. Daar is de Fransman normaal gezien in het voordeel.
   3. 17 uur 40. nog 1.5 km. Met nog anderhalve kilometer te gaan, lijkt het tweetal vooraan helemaal buiten het bereik van Van Avermaet en co te liggen. Alaphilippe en Mollema hebben een voorsprong van een halve minuut. Kan de Nederlander de Fransman verrassen?
   4. 17 uur 40. Mollema en Alaphilippe springen weg op de slotklim, Van Avermaet moet achtervolgen.

    Mollema en Alaphilippe springen weg op de slotklim, Van Avermaet moet achtervolgen

   5. 17 uur 33. Van Avermaet moet op de tanden bijten. Alaphilippe gaat op z'n trappers staan en haalt uit met een verschroeiende aanval. Ook Mollema blijkt in topvorm en haalt zwaar uit. Van Avermaet heeft het moeilijk en moet een gaatje laten. Zijn de vogels gaan vliegen?
   6. 17 uur 32. "Voorlopig ziet het er nog goed uit voor Van Avermaet". Ruben Van Gucht.
   7. 17 uur 31. Op de Murgil Tontorra gaat Tolhoek zijn kans. De Nederlander rijdt weg uit een uitgedund groepje. Maar ver rijdt hij niet weg.