Ga naar de inhoud
Jordi Meeus is de snelste in de massasprint.

Jordi Meeus is klasse apart in massasprint van ingekorte Circuit de Wallonie

 do 18 mei 2023 18:13
Circuit de Wallonie
Wegwedstrijd
140 km
13:25 Charleroi - 18:13 Mont-sur-Marchienne
Jordi Meeus
einde
  1. 0
  2. 20
  3. 40
  4. 60
  5. 80
  6. 100
  7. 120
  8. 140

    Jordi Meeus heeft zich de snelste getoond in Circuit de Wallonie. De Belg van Bora-hansgrohe was heer en meester in de massasprint voor Lionel Taminiaux en Timo Kielich. De koers lag een uur lang stil door een ongeluk onderweg.

    Hét beeld van de wedstrijd kwam er op ongeveer 100 kilometer van de finish. Door een aanrijding tussen een seingever en een agent op de motor werd de koers voor een uur geneutraliseerd om de hulpdiensten hun werk te laten doen.

     

    De koers werd daarom ingekort met zo'n 45 kilometer en mondde uit in een snelle finale. De ploegen van Bora-Hansgrohe, Lotto-Dstny en Alpecin-Deceuninck lieten het tempo niet zakken, maar ontsnappingen waren geen lang leven beschoren.

     

    Een sprint was onvermijdelijk en daarin maakte Jordi Meeus op indrukwekkende wijze het werk van zijn Bora-ploegmaats af. De Alpecin-tandem Lionel Taminiaux en Timo Kielich strandden aan zijn achterwiel.

    Jordi Meeus: "Blij dat ik weer op niveau ben"

    Jordi Meeus was natuurlijk heel tevreden na zijn eerste zege van 2023. "De voorjaarsklassiekers zijn wat in het water gevallen door ziekte. Ik heb hard gewerkt en ben blij dat ik weer op niveau ben."

     

    "Na de herstart is het niet meer stilgevallen en was het volle bak koers tot aan de finish. Het was hectisch, maar de ploeg heeft super werk geleverd om mij voorin te houden. De benen waren goed en ik ben blij dat ik overwinning kon pakken."

     

    "Het was het plan om er een sprint van te maken en de inkorting was in ons voordeel. De neutralisatie en inkorting heeft veel veranderd. Het maakte de koers makkelijker en daarom was er zo'n grote groep samen aan de finish."

    Uitslag Circuit de Wallonie

    naamresultaatploeg
    1
    Jordi Meeus
    in 4u45'45"
    2
    Lionel Taminiaux
    3
    Timo Kielich
    4
    Milan Menten
    5
    Laurence Pithie
    6
    Rory Townsend
    7
    Sandy Dujardin
    8
    Madis Mihkels
    9
    Dries Van Gestel
    10
    Giacomo Nizzolo

    Fase per fase

    18:11

    Jordi Meeus wint!

    Jordi Meeus is de snelste van het hele pak. De Belg van Bora-hansgrohe stak er met kop en schouders bovenuit in de massasprint.

    18:11

    De sprint wordt ingezet.

    18:11

    Lotto-Dstny probeert Milan Menten ideaal naar de sprint te loodsen.

    18:10

    Laatste km.

    De lastigste strook richting de finish hebben de renners gehad, maar het blijft smerig omhoog lopen tot aan de finish.

    18:09

    De laatste echte bocht is achter de rug. Het is weer Schachmann die het tempo de hoogte injaagt. Nog 2 kilometer.

    18:06

    Wat een beurt van Maximilian Schachmann. De Duitser van Bora-hansgrohe trekt het hele peloton op een lint. Nog 3 kilometer.

    17:58

    Alles wordt in gereedheid gebracht voor een sprint. Het gaat razendsnel in een afdaling.

    17:58

    Het peloton komt een eerste keer door aan de finish. In tegenstelling tot oorspronkelijk gepland volgt er slechts 1 plaatselijke ronde en geen 3. Dat komt natuurlijk door de lange neutralisatie na de aanrijding tussen een seingever en een agent op de motor.

    17:48

    Het tempo in deze finale zakt niet. De 18-jarige Australiër William Eaves profiteert van een korte adempauze om ervanonder te muizen. Hoe lang kan hij standhouden?

    17:27

    Het valt nu niet meer stil in het peloton en zo zijn ook de laatste vluchters vogels voor de kat. De hellingen nodigen uit om aan te vallen, maar voorlopig is er geen echte afscheiding.

    17:14

    Kopgroep spat uiteen

    Op een steile beklimming spat de kopgroep helemaal uiteen. De Deen Hansen en de Italiaan Conca blijven voorin over. In het peloton geeft Florian Vermeersch er een lap op, maar hij loopt op een counter.

    17:14

    Mike Teunissen gooit de knippel in het hoenderhok op een helling. De Nederlander had wellicht gehoopt om wat kompanen mee te krijgen, maar dat is niet het geval.

    17:03

    Waaiers!

    Nils Politt geeft het sein en zet een waaier op na een actie van Baptiste Planckaert. Voorlopig breekt het nog niet.

    16:56

    Achter de kopgroep nemen Bora-hansgrohe en Israël - Premier Tech de achtervolging in handen. De WorldTour-teams nemen hun verantwoordelijkheid.

    16:49

    Wat een opmerkelijk beeld: Red Walters, een van de koplopers, heeft een probleem met zijn versnellingsapparaat en moet vooraan lossen. Dan heb je een uur stilgestaan.

    16:46

    De vluchters trekken zich weer op gang. Het peloton moet nog even wachten.

    16:40

    Over 5 minuten kunnen de renners eindelijk weer vertrekken.

    16:38

    De renners staan klaar voor een ingekorte finale