Ga naar de inhoud
Van der Hoorn mocht vieren na een uitgeregende wedstrijd.

Vroege vluchter Taco van der Hoorn laat Intermarché ook feestvieren in Brussels Cycling Classic

 zo 5 juni 2022 17:14
Brussels Cycling Classic
Wegwedstrijd
204 km
12:15 Brussel - 17:20 Brussel
Taco van der Hoorn
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 180
  8. 204

    De Nederlander Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) heeft de Brussels Cycling Classic gewonnen vanuit de vroege vlucht. In de ultieme meters ging Van der Hoorn nog voorbij onze landgenoot Thimo Willems (Minerva). Het peloton met de favorieten kwam te laat.

    De pannetjes worden nat

    Met zijn hernieuwde (en lastigere) parcours hoopte de Brussels Cycling Classic zijn reputatie van sprintersfestival van zich af te schudden. Remco Evenepoel had vorig jaar met een solo al getoond dat het anders kon, dit jaar was het afwachten of die trend zich zou verderzetten.


    Ook de weergoden hadden zin in een lastige koers. Vanaf de start in het Jubelpark in Brussel viel het water met bakken uit de lucht, het begin van een druilerige dag op de fiets. Een groepje van tien renners liet zich echter niet afschrikken door het hondenweer en trok op pad. 

     

    De finale begon bij de eerste passage in de heuvelzone, gekleurd door het trio Muur van Geraardsbergen-Bosberg-Congoberg, op zo'n 100 kilometer van de streep. Het was echter pas bij de tweede passage, vijftig kilometer verder, dat de favorieten hun spierballen toonden. 

    Sprinterspeloton verkijkt zich, Van der Hoorn profiteert

    Brabantse Pijl-winnaar Magnus Sheffield en Tim Wellens trokken stevig door, een elitegroepje met ook nog onder meer Matthews, Vermeersch (x2) en Turner scheidde zich af. Maar Arkéa, met snelle mannen Hofstetter en McLay, had de slag gemist en reed zich helemaal de pleuris om opnieuw tot een hergroepering te komen.


    Toen de samensmelting een feit was kon de jacht op de vroege vlucht beginnen. Een formaliteit, dacht iedereen, maar al snel bleek dat het tiental vooraan, met ontsnappingskoning Taco van der Hoorn, nog wat overschot had. Het peloton probeerde het tij nog te keren, maar zou de leiders niet meer terugzien. 


    In de straten van Brussel werd er vooraan slag om slinger gedemarreerd. Thimo Willems van het bescheiden Minerva Cycling leek onder de vod de juiste pijl af te vuren, maar dat was buiten Van der Hoorn gerekend. De Nederlander moest zich dubbelplooien, maar kroop in de laatste decameters nog over Willems. Een nieuw succes voor Intermarché-Wanty-Gobert.

    VIDEO: Bekijk de spannende slotkilometer

    Reacties na de Brussels Cycling Classic:

    • Taco van der Hoorn (1e): "Goh, ik heb afgezien. Ik moest echt van ver komen. Willems ging hard, hij was echt verdomd sterk. Het is mooi dat ik het kan afmaken. Ik was vandaag niet zo heel goed. Ik wou op een gegeven moment aan de ploeg zeggen dat ze niet op mij moesten rekenen. Maar toen de situatie achter ons niet super was, moest ik het wel proberen. Het pakte goed uit. Waar ik deze zege plaats? Mijn zege in de Giro was de meest speciale. Ik probeer het vaak en soms lukt het ook. Het is leuk dat ik opnieuw kan bevestigen."
    • Thimo Willems (2e): "Ik wou hetzelfde proberen als enkele weken geleden, toen ik de GP Vermarc won. Toen ik bij Van der Hoorn en Bayer kwam ben ik meteen vol gegaan. In de laatste 50 meter kwam Taco er nog over. Ik voelde hem komen, maar ik zat helemaal verzuurd. Het is jammer, want ik had graag gewonnen. Of ik mezelf verbaasd heb? Ik denk het wel, ik twijfelde vorig jaar nog of ik renner zou blijven, maar bij Minerva heb ik mijn tweede adem gevonden. Hopelijk kan ik opnieuw een stap hogerop maken."

    Rituitslag Brussels Cycling Classic

    naamresultaatploeg
    1
    Taco van der Hoorn
    4:45:03
    2
    Thimo Willems
    +0
    3
    Tobias Bayer
    +0
    4
    Rune Herregodts
    +0
    5
    Gilles De Wilde
    +7"
    6
    Arjen Livyns
    +7"
    7
    Bram Welten
    +7"
    8
    Gianni Marchand
    +10"
    9
    Alexander Kristoff
    +10"
    10
    Laurenz Rex
    +10"

    Fase per fase

    17:14

    Van der Hoorn wint na zenuwslag!

    Wat een slotkilometer! Thimo Willems van Minerva leek op weg naar een stunt, maar in de laatste decameters kroop Taco van der Hoorn er nog over. Bayer is derde.

    17:14

    Willems valt aan! Komen Van der Hoorn en Bayer nog terug?

    17:13

    Laatste km.

    Wie sprint het snelste op de Houba de Strooperlaan?

    17:13

    Van der Hoorn valt aan en krijgt Bayer mee! 

    17:12

    Nog 22 seconden, de voorsprong verdwijnt als sneeuw voor de zon. Kan het nog voor het peloton?

    17:12

    De winnaar zit vooraan, want op 2km van de finish hebben de leiders nog 25 tellen voorsprong. We krijgen een verrassende winnaar.

    17:10

    In de kopgroep groeit het geloof met de minuut. Bram Welten is mogelijk de snelste van het tiental, al zullen er ongetwijfeld nog aanvalspogingen komen. Nog drie kilometer.

    17:07

    Een late wanhoopspoging van Wellens levert niets op. Het lijkt erop dat het peloton zich gewonnen geeft.

    17:05

    Het is zowaar Ineos dat de gang in het peloton houdt. Voor wie of wat ze deze inspanning leveren is een raadsel, want met Narvaez, Sheffield en Turner zijn er nog maar drie Grenadiers in koers met beperkte sprinterskwaliteiten.

    17:01

    Nog elf kilometer, nog 45 seconden achterstand. Het begint er alsmaar beter uit te zien voor de leiders.

    16:57

    In het peloton blijft Campenaerts maar sleuren. Zijn de Lotto's nog iets van plan? In een groepssprint komen de jongens van de Nationale Loterij op papier altijd tekort tegen de Merliers en Kristoffs van deze wereld.

    16:57

    Op de Heiligekruiswegstraat gaan Laurence en Wallays door de knieën. Vooral van die laatste hadden we in deze finale toch iets meer verwacht.

    16:56

    Heiligekruiswegstraat

    De leiders draaien de laatste helling van de dag op. Gebeurt er nog iets in het peloton?

    16:54

    In het peloton blijven de Lotto's voor de versnellingen zorgen. Op de laatste kasseistrook van de dag legt Florian Vermeersch er nog een "couche" op, naamgenoot Gianni schaduwt hem in het wiel. Er zal straks wel organisatie moeten komen in het peloton, willen ze de leiders nog terugpakken.

    16:52

    Taco van der Hoorn heeft vooraan nog overschot. Die trapt een tand groter dan de rest.

    Maarten Vangramberen
    16:51

    1 minuut

    Met nog minder dan 20 kilometer te gaan blijft de voorsprong van de leiders een minuut bedragen. "Het wordt een dubbeltje op zijn kant", ziet onze man op de motor.

    16:49

    Welke snelle mannen zitten nog in het peloton? Merlier, Kristoff, Hofstetter, Nizzolo en Matthews met zekerheid. Bennett, Groves, Gaviria en Ackermann spelen voorlopig nog verstoppertje.

    16:45

    Campenaerts deelt stevig duwtje uit aan Robeet